Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Σημαντική βελτίωση προοπτικών της ρωσικής οικονομίας

Σε σημαντική βελτίωση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας για φέτος, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, λόγω των υψηλότερων από τα αναμενόμενα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Η ρωσική οικονομία προβλέπεται τώρα να συρρικνωθεί το 2023 μόνο ελαφρώς, αναφέρει η τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, σημειώνοντας μια σημαντική διαφοροποίηση από την προηγούμενη πρόβλεψή της για μια πιο έντονη οικονομική συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες επέβαλαν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τις χώρες αυτές.

Ωστόσο, συνολικά, ο όγκος των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου "δεν άλλαξε ουσιαστικά", με τη Ρωσία να αντισταθμίζει επιτυχώς αυτά τα χαμένα έσοδα, αυξάνοντας τις εξαγωγές προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, προσθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί κατά μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη πρόβλεψη της τράπεζας. Αυτό είναι κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας τον περασμένο Ιανουάριο. 

Η αναθεώρηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ακολουθεί μια παρόμοια αλλαγή στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ρωσίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο Απρίλιο.

Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια οικονομία και τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα είναι στο 2,1%. Η αναβάθμιση της πρόβλεψης οφείλεται σε "σημαντικές αναβαθμίσεις των προβλέψεων για την Κίνα και, σε μικρότερο βαθμό, για τη Ρωσία", σημειώνει η τράπεζα.

Δειτε Επισης

Τερματίζει τη συμφωνία αδειοδότησης με τη ρωσική θυγατρική της η Carlsberg
Μείωση τιμών τροφίμων στη Βρετανία για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια
Τουρκία: Πιάνει τόπο η στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του Ερντογάν
Βρετανία: Επενδύσεις ύψους 96 δισ. λιρών από εταιρείες ύδρευσης
Ελλάδα: Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024
Goldman Sachs: «Ανθεί» η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο και χαλκό
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για 45 μέρες
Ιταλία: Στοχεύει σε περίπου 21 δισ. μέσω πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Credit Suisse: Αναμένει ζημιά $1,6 δισ. το γ' τρίμηνο από αναταξινόμηση δανείων
Καλιφόρνια: Κατώτατο ωρομίσθιο 20 δολ. σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης