N. Psaras Construction Co. Ltd: Μεταμορφώνοντας τον κατασκευαστικό τομέα σε ένα great place to work

Η Αφροδίτη Ψαρά, CEO Psaras Construction Co. Ltd και η Ευαγγελία Ψαρά, Operations & Quality Manager αναλύουν τις προκλήσεις για τη μετατροπή του περιβάλλοντος του κατασκευαστικού τομέα σε πιο φιλικό και ελκυστικό για γυναίκες και νέους ανθρώπους.

Αφροδίτη Ψαρά -
CEO Psaras Construction Co. Ltd
Ο κατασκευαστικός τομέας θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους και σκληρούς τομείς για εργασία. Μετατρέποντας το περιβάλλον πιο φιλικό και ελκυστικό για γυναίκες και νέους ανθρώπους είναι πραγματική πρόκληση.

Πώς μπορεί να κατορθωθεί αυτό;

Όταν η ευημερία και η ευεξία των εργαζομένων έχει στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία. Ως απόδειξη της έμπρακτης προσπάθειας μας για την ευημερία των ανθρώπων μας είναι η πιστοποίηση μας για δύο συνεχόμενες χρονιές ως Great Place To Work και η πρώτη εργοληπτική εταιρεία στην Κύπρο που έχει διακριθεί στον τομέα αυτό, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Ποιες πρακτικές υιοθετεί η εταιρεία Ν. Psaras Construction Co. Ltd;

Κάποιες από τις πρακτικές που ακολουθεί η εταιρεία, που είναι και η συνέχεια των αρχών του ιδρυτή της εταιρείας και πατέρα μου, Νίκου Ψαρά, οι οποίες απλώς έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα της εποχής και συστηματοποιηθεί είναι οι εξής:

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ – Η ασφάλεια και υγεία σε ένα τομέα υψηλού κινδύνου όπως οι κατασκευές είναι προτεραιότητα. Προσπαθούμε μέσα από συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση όλων των εργαζομένων, σε ότι αφορά θέματα ασφάλειας, να καλλιεργήσουμε και να διατηρήσουμε μια κουλτούρα ασφαλούς διεκπεραίωσης εργασιών και να ευαισθητοποιήσουμε όλους για θέματα ασφάλειας και υγείας, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τα ΜΗΔΕΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ- Κάθε εργαζόμενος αξίζει να του συμπεριφέρονται όλοι με σεβασμό και κάθε εργαζόμενος έχει υποχρέωση να συμπεριφέρεται στους άλλους με τον ίδιο τρόπο. Ο καλύτερος τρόπος να υιοθετηθεί από όλους ο σεβασμός είναι η διεύθυνση να δίνει πρώτη το παράδειγμα.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε ένα άνετο και μη- εχθρικό εργασιακό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον αλληλοσεβασμό και είναι δική μας ευθύνη ως ηγεσία να προσφέρουμε ένα χώρο εργασίας χωρίς παρενοχλήσεις και διακρίσεις.

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ – Κάθε άνθρωπος θέλει να ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του. Καλλιεργούμε συστηματικά το πνεύμα της ομάδας με δραστηριότητες που ενισχύουν την συντροφικότητα και δυναμώνουν τις σχέσεις των συναδέλφων, όπως ανεπίσημα μπάρμπεκιου στο γραφείο, οργάνωση εξόδων με συναδέλφους, εκδρομές εκπαιδευτικές ή μη στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο η επικοινωνία καλυτερεύει, τα κίνητρα αυξάνονται, δημιουργούνται δυνατοί δεσμοί μεταξύ συναδέλφων με αποτέλεσμα να μπορούν να συνεργάζονται πιο αποδοτικά και να το απολαμβάνουν.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - Οι άνθρωποι μας αποτελούν το πιο πολύτιμο μας στοιχείο επιτυχίας. Η εκπαίδευση και η ανάπτυξη τους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να επενδύσουμε σε αυτούς. Ενθαρρύνουμε όλους τους εργαζόμενους μας να παρακολουθήσουν διάφορα προγράμματα για εξέλιξη της επαγγελματικής τους καριέρας και ενίσχυση των δεξιοτήτων τους. Αυτό ενισχύει την αποδοτικότητας και αυξάνει την εργασιακή ικανοποίηση.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΝΩΣΕΩΝ – Η πιο αποτελεσματική εκπαίδευση επιτυγχάνεται μέσα από την εσωτερική Ακαδημία της εταιρείας PSARAS ACADEMY, όπου μεταφέρεται η γνώση από έμπειρους συναδέλφους, με πραγματικά παραδείγματα των έργων της εταιρείας.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ – Συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρας μας αντιμετωπίζουμε όλους τους εργαζόμενους μας ως μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας. Αυτό δημιουργεί έντονα το αίσθημα της ενότητας και της εμπιστοσύνης και καθιερώνει την εργασιακή δέσμευση και αφοσίωση στην εταιρεία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εορτασμούς μαζί με όλους τους εργαζόμενους των επιτυχιών της εταιρείας, εκδηλώσεις όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας των εργαζομένων, εταιρική αιμοδοσία, αναγνώριση και δημοσιοποίηση των επιτευγμάτων των εργαζομένων, φιλοδωρήματα βάση απόδοσης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – Βελτιώνοντας τον εργασιακό χώρο και δημιουργώντας ένα χώρο γραφείων φιλόξενο και ελκυστικό, ο κάθε εργαζόμενος έρχεται με όρεξη το πρωί σε ένα καθαρό, φωτεινό και θετικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να εκφραστεί, να νοιώσει άνετα και να εξελιχθεί τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Προτεραιότητα στα εργοτάξια μας είναι να είναι καθαρά και συγυρισμένα ώστε να μπορεί να δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος με όρεξη. Αποτέλεσμα είναι η αυξημένη συγκέντρωση και αποδοτικότητα στα γραφεία και σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας στα εργοτάξια.

Other photo


Ευαγγελία Ψαρά – Operations & Quality
Manager

Ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς στην εταιρεία πως διασφαλίζετε τα πιο πάνω;

Για να διασφαλίσουμε τις αρχές των προηγούμενων γενιών αρχίσαμε την καταγραφή αυτών των πρακτικών ενσωματώνοντας τες στην πολιτική του ESG της εταιρείας.

Τι είναι το ESG;

Το ESG (Environmental, Social & Governance) καταγράφει και θέτει στόχους για το πως η εταιρεία διαχειρίζεται τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον όπως ανακύκλωση, κατανάλωση ηλεκτρισμού και νερού, διαχείριση αποβλήτων, αποτύπωμα του άνθρακα της εταιρείας και γενικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την διεξαγωγή των εργασιών της εταιρείας.

Η κοινωνική πτυχή του ESG αφορά την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, την ευημερία τους, ισότητα και ένταξη, διακρίσεις, παρενόχληση και γενικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και την κοινωνική εταιρική ευθύνη. Όλα τα πιο πάνω μπορούν να αποτελούν τον κώδικα συμπεριφοράς όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της διεύθυνσης.

Το τρίτο κομμάτι του ESG αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση της εταιρείας όπως ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, κανόνες για την διαφθορά και δωροδοκία, μελέτες διαχείρισης των πιθανών κινδύνων.

Με την καταγραφή όλων τα πιο πάνω σε πρακτικές και στόχους, συστηματοποιούνται, και με αυτό τον τρόπο το ESG μπορεί να γίνει ο οδικός χάρτης λειτουργίας της εταιρείας.

Βέβαια για να εφαρμόζεται και να μπορέσει να γίνει κουλτούρα και όχι απλώς κανονισμοί και θεωρητικοί στόχοι, θα πρέπει πρώτα από όλα η ίδια η διεύθυνση να αγκαλιάσουμε αυτή την πολιτική και να την προωθούμε συστηματικά.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας