Eurostat: Άνοδος στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο

Μικρή άνοδο 0,1% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκε πτώση 3,2% στην ευρωζώνη και 2,9% στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τον Μάρτιο οι τιμές είχαν καταγράψει μηνιαία μείωση κατά 0,3% στην Κύπρο, και κατά 1,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 12,9% στην Κύπρο, κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ.

Συγκρίνοντας μεταξύ διαφορετικών τομέων βιομηχανικής παραγωγής, τον Απρίλιο στην ευρωζώνη καταγράφηκε (σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023), μείωση στις τιμές παραγωγού κατά 10,1% στην ενέργεια και κατά 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά ενώ καταγράφηκε αύξηση στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,2%, στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,3% και στα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 0,4%.

Οι τιμές για το σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,1%.

Στην ΕΕ κατά την ίδια περίοδο, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 8,9% στον τομέα της ενέργειας και κατά 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,4% τόσο στα κεφαλαιουχικά αγαθά όσο και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,2%.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-9,1%), την Ιταλία (-6,5%) και την Ιρλανδία (-6,3%), ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+0,3%), τη Δανία (+0,2%) καθώς και στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία (+0,1% στην κάθε μία).

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο του 2023 στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 10,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 7,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 1,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 8,9% στον τομέα της ενέργειας. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,1%.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 11,3% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 7,0% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,6% στον τομέα της ενέργειας.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,3%.

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+41,7%), τη Λετονία (+22,7%) και τη Σλοβακία (+18,2%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-21,4%), την Ελλάδα (-13,1%) και το Βέλγιο (-6,8%).

Δειτε Επισης

Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Υπ. Γεωργίας: Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται για ζημιές από χαλάζι
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία