Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Eurostat: Άνοδος στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο

Μικρή άνοδο 0,1% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ κατά την ίδια περίοδο καταγράφηκε πτώση 3,2% στην ευρωζώνη και 2,9% στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τον Μάρτιο οι τιμές είχαν καταγράψει μηνιαία μείωση κατά 0,3% στην Κύπρο, και κατά 1,3% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 12,9% στην Κύπρο, κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ.

Συγκρίνοντας μεταξύ διαφορετικών τομέων βιομηχανικής παραγωγής, τον Απρίλιο στην ευρωζώνη καταγράφηκε (σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023), μείωση στις τιμές παραγωγού κατά 10,1% στην ενέργεια και κατά 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά ενώ καταγράφηκε αύξηση στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,2%, στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,3% και στα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 0,4%.

Οι τιμές για το σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση την ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,1%.

Στην ΕΕ κατά την ίδια περίοδο, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 8,9% στον τομέα της ενέργειας και κατά 0,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,4% τόσο στα κεφαλαιουχικά αγαθά όσο και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εκτός της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,2%.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-9,1%), την Ιταλία (-6,5%) και την Ιρλανδία (-6,3%), ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (+0,3%), τη Δανία (+0,2%) καθώς και στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία (+0,1% στην κάθε μία).

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο του 2023 στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 10,9% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 7,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 1,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ μειώθηκαν κατά 8,9% στον τομέα της ενέργειας. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,1%.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 11,3% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 7,0% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 6,1% στα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,6% στον τομέα της ενέργειας.

Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,3%.

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+41,7%), τη Λετονία (+22,7%) και τη Σλοβακία (+18,2%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-21,4%), την Ελλάδα (-13,1%) και το Βέλγιο (-6,8%).

Δειτε Επισης

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s
Με νομοθετική ρύθμιση και σε ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση η τηλεργασία
Παράταση ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.
Η διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από Moody’s
Τμ. Φορολογίας: Διακοπή στα μηχανογραφικά συστήματα από 6 μέχρι 9 Οκτωβρίου
Η εκλογική συνέλευση του ΚΕΒΕ και ο χορός των υποψηφιοτήτων για την προεδρία
Τελεσίγραφο 30 ημερών από τους οδηγούς ταξί-Προειδοποιούν με νέα δυναμικά μέτρα
Μειώθηκαν οι μέσες απολαβές μετά από επτά χρόνια