Λάρνακα: Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα στο οποίο θα υπάρχει και μία τεχνητή λίμνη. Το έργο θα κοστίσει περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας το πάρκο Σαλίνα είναι ένα από τα τρία μεγάλα πάρκα που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στη πόλη.

«Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 16 Μαρτίου, το σχέδιο εκπονήθηκε από την αρχιτέκτοντα Ελενα Σοφιανού Ολυμπίου, τα έργα ξεκίνησαν πρόσφατα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 περίπου μήνες», ανέφερε.

Ο κ. Βύρας είπε ότι το έργο εντάσσεται στο νέο κύκλο ωρίμανσης προτάσεων για άντληση κονδυλίων από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να γίνει ανάπλαση ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι στο πάρκο Σαλίνα προβλέπονται δύο κύριες πύλες εισόδου, μια από την οδό Λεωνίδα Κιούππη απέναντι από το Δημοτικό Κήπο και η δεύτερη από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. 

Εξήγησε ότι μετά την κύρια πύλη στην οδό Λεωνίδα Κιούππη, θα δημιουργηθεί πλάτωμα εισόδου και στη συνέχεια θα υπάρχει κήπος με φοινικιές και κερκίδες που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα. Επίσης με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά χωροθετείται το Ξέφωτο, το οποίο θα είναι χώρος εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το Κεντρικό Πράσινο θα είναι ο κεντρικός πυρήνας πρασίνου του Πάρκου Σαλίνα στο κέντρο των περίπου 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όπου χωροθετείται το αναψυκτήριο.

Θα δημιουργηθεί δυτικά της Λίμνης η Αλέα, ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δενδροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων που θα βρίσκεται ανάμεσα στη Λίμνη και τις δύο διατηρητέες οικοδομές.

Θα κατασκευαστεί και γέφυρα , ξεκινώντας από το πλάτωμα της κεντρικής πύλης εισόδου της οδού Λεωνίδα Κιούππη και θα φτάνει μέχρι τη νοτιοανατολική όχθη της Λίμνης, ενώ στο νοτιοανατολικό άκρο θα δημιουργηθεί ο παιδότοπος και χώρος άθλησης παιδιών.

"Το επίκεντρο της κεντρικής ιδέας είναι ο αστικός ιστός μέσα από τη σύνδεση τμημάτων της πόλης όπως ο Δημοτικός Κήπος με την οικιστική περιοχή προς τα δυτικά και το πάρκο με ποδηλατόδρομους της Αλυκής, τη δημιουργία πολλαπλών προσβάσεων προς το πάρκο, το διαχωρισμό διακίνησης πεζών και οχημάτων προς το πάρκο και την ενθάρρυνση διακίνησης πεζών από τη γειτονιά", ανέφερε ο κ. Βύρας.

Επίσης κύριος στόχος είναι η προστασία του χώρου μέσω της φύτευσης μεγάλου αριθμού νέων δέντρων και θάμνων, της δημιουργίας υδατοπερατών επιφανειών από πουρί, μελισσόχορτο και φυτόχωμα, του περιορισμού των σκληρών επιφανειών μόνο στις απαραίτητες της αλληλοεπικάλυψης χρήσεων, του περιορισμού των πολλών διάσπαρτων κατασκευών και της δημιουργίας κεντρικού πρασίνου σε φυσική μορφή.

Θα γίνει και ανάδειξη των διατηρητέων οικοδομών, που βρίσκονται στη περιοχή,  μέσω της οπτικής και φυσικής συνοχής με την Αλέα και της χωροθέτησης της Λίμνης και του αναψυκτηρίου.

Δειτε Επισης

Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει τα κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών
Αισιοδοξία Παναγιώτου για ανανέωση συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές-Καταλυτική η μεσολαβητική πρόταση
Στέλιος Γαβριήλ: Έτοιμη να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση η ΟΣΕΟΚ, παράλογη η αντίδραση των συντεχνιών
Λιμάνι Λεμεσού και περιμετρικός Λευκωσίας στα 134 έργα μεταφορών στην Ε.Ε. που θα μοιραστούν 7 δις ευρώ
Πολεοδομικά κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών-Ενέκρινε σχέδιο το Υπουργικό