Σε άλλη διάσταση η Κύπρος... Ανοίγει τις πόρτες του το Πλανητάριο στην Ταμασσό (pics)

Ανοίγει αύριο Κυριακή 4 Ιουνίου τις πόρτες του για το κοινό το «Πλανητάριο Κύπρου Ταμασσού και Ορεινής», ένα έργο μοναδικό στο είδος του στο νησί το οποίο συνδυάζει αρμονικά επιστήμη, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και πολιτισμό.

Tο μεγάλο αναπτυξιακό έργο θα εγκαινιαστεί σήμερα Σάββατο στις 19:00, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το πλανητάριο έχει ανεγερθεί στην Ταμασσό, δίπλα από τη Μητρόπολη της περιοχής, η οποία διαθέτει επίσης αρχαιολογικά μνημεία από την ύστερη εποχή του χαλκού και κυρίως από τον 7ο π.Χ. αιώνα.

Πρόκειται για το πρώτο πλανητάριο στην Κύπρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπη και το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο της αστρονομίας λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού και της εγγύτητας με την έρημο της Σαχάρας.

IMG_9112

Αποτελεί ένα όραμα του Μητροπολίτη Ταμασσού Ησαΐα και του επιχειρηματία και ακαδημαϊκού Βιάτζεσλαβ Ζαρένκοφ, με στόχο την ανάπτυξη των επιστημών και την συνεισφορά τους στην κοινότητα.

nasa

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, στο πλανητάριο τα παρευρεθεί ο πυρηνικός αστροφυσικός της NASA, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος αύριο Κυριακή στις 18:30 θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Επιστροφή στη Σελήνη».

OIKONOMOU-SQUARE

Αστεροσκοπείο, ηλιοσκόπιο, virtual reality (VR)…

Το πλανητάριο Κύπρου Ταμασσού και Ορεινής διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό οι οποίες θα τεθούν στη διάθεση της κοινωνίας και του κοινού, προσφέροντας πρωτόγνωρες εμπειρίες στους επισκέπτες του. Διαθέτει μεταξύ άλλων, αστεροσκοπείο, ηλιοσκόπιο, αίθουσες εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και εκθεσιακούς χώρους.

IMG_9352

vr1

Ο εντυπωσιακός του θόλος, με διάμετρο 18 μέτρα, μπορεί να αξιοποιηθεί για προβολή ταινιών ψυχαγωγίας αλλά και ταινιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας ειδικών για ερμηνεία και επεξήγηση όσων παρουσιάζονται στην κάθε ταινία ή παρουσίαση.

Αστεροσκοπείο και ηλιοσκόπιο

To Πλανητάριο Κύπρου Ταμασσού και Ορεινής διαθέτει το δικό του αστεροσκοπείο με σύγχρονο ρομποτικό θόλο και τηλεσκόπιο και με δυνατότητες τηλεχειρισμού από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Επιπλέον διαθέτει και σύγχρονο Ηλιοσκόπιο με φίλτρα υδρογόνου για παρατήρηση σε πραγματικό χρόνο του ηλίου και των ηλιακών καταιγίδων με ασφάλεια για τον χρήστη.

IMG_9346

Το αστεροσκοπείο θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε ερευνητές αλλά και σε άτομα που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το διάστημα καθώς και σε σχολεία της Κύπρου και του εξωτερικού.

Αξιοσημείωτο ότι, το αστεροσκοπείο στελεχώνεται από το Interstellar Institute με έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φερέγγυα πληροφόρηση.

Επιπλέον , εικόνες από τα τηλεσκόπια , αστεροσκοπεία και άλλα πλανητάρια της γης , με τα οποία το πλανητάριο Κύπρου είναι συμβεβλημένο , θα προβάλλονται «ζωντανά» στον υπερσύγχρονο θόλο του πλανηταρίου και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν εικόνες από εκλείψεις, μετεωρίτες , τον έναστρο ουρανό όπως φαίνεται από το νότιο ημισφαίριο και άλλα φαινόμενα που είναι ορατά μόνο από συγκεκριμένα σημεία της γης.

IMG_9347

Το Interstellar Institute

Τον ρόλο της επιστημονικής υποστήριξης του Πλανηταρίου έχει αναλάβει ο οργανισμός Interstellar Institute ο οποίος στελεχώνεται από καταρτισμένους επιστήμονες στον τομέα της αστρονομίας με εμπειρίες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Είναι ο επιστημονικός οργανισμός ο οποίος διασφαλίζει την ποιότητα των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, επιστημονικών και πολιτισμικών δράσεων που σχετίζονται με την αστρονομία και το σύμπαν.

12b9d12e-6414-4eae-b272-f7eaaf8c3c7c

Διαθέτει μια πληθώρα από ειδικούς με εμπειρίες τόσο από την Κύπρο όσο και από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Πέραν των μαθημάτων αστρονομίας σε όλα τα επίπεδα θα προσφέρει διαλέξεις από ακαδημαϊκούς και εξειδικευμένους επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Όλες οι δράσεις του συγκροτήματος του Πλανηταρίου Κύπρου είναι εναρμονισμένες με την Στρατηγική Διαστήματος 2022-2027 της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία το Interstellar Institute έχει συνεισφέρει στον σχεδιασμό και υλοποίηση της.

IMG_9349

Αίθουσες virtual reality

Η αίθουσα προσομοίωσης , που διαθέτει το Πλανητάριο Κύπρου Ταμασσού και Ορεινής αξιοποιεί την τεχνολογίας VR (εικονικής πραγματικότητας ) σε συνδυασμό με MOTION MACHINES (μηχανές εξομοίωσης κίνησης).

vr

Στόχος είναι να αποτελέσει κέντρο πρωτόγνωρης εμπειρίας για εκπαίδευση και ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους με δράσεις προσομοίωσης Διαστημικών ταξιδιών και εξερεύνησης.

PM_02507

PM_02450

Εκθεσιακοί χώροι , αίθουσες διαλέξεων και ανοιχτό αμφιθέατρο

Στους εκθεσιακούς χώρους θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικές και επιστημονικές εκθέσεις , διαλέξεις, και εργαστήρια. Οι αίθουσες διαλέξεων, ο συνεδριακός χώρος, τα εργαστήρια και το μεγάλο αμφιθέατρο θα αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης στα χέρια οργανισμών που επενδύουν στην κατάρτιση και την μετεκπαίδευση και θα μπορούν να φιλοξενούν διεθνή συνέδρια σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαστήματος και υψηλών τεχνολογιών.

PM_02528

Το ανοιχτό αμφιθέατρο όπου βρίσκεται και το ηλιοσκόπιο του πλανηταρίου διαθέτει συστήματα πολυμέσων και ιδιαίτερα του θερινούς μήνες μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες και να υποστηρίξει συνέδρια και σεμινάρια. Είναι επίσης ένας ιδανικός χώρος για φιλοξενία ομάδων για αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία.

PM_02463

Χώροι εστίασης

Καφετέρια και εστιατόριο συμπληρώνουν τις δυνατότητες και παροχές του πλανηταρίου Κύπρου καθώς η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ρόλου που έχει να επιτελέσει το έργο.

Οι εγκαταστάσεις

Το Πλανητάριο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις που έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Άγγελος Σαββίδης.

IMG_9355

Το κτίριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με βιοκλιματικό σχεδιασμό και με προηγμένη τεχνολογία. Η τεχνολογία, τα υλικά κατασκευής και η τεχνική του έργου έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη δημιουργία ενός κτιρίου Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης.

Μεταξύ άλλων αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και ανακύκλωση όμβριων υδάτων.

PM_02423

Συνεισφορά στην κοινωνία

Η δραστηριότητα του πλανηταρίου Κύπρου πέραν του εκπαιδευτικού του έργου θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κουλτούρας του ερευνητή για τους νέους της Κύπρου αλλά και παράλληλα στις σχέσεις της οικογένειας δημιουργώντας ποιοτικό χρόνο μεταξύ των παιδιών με τους γονείς τους.

PM_02526

Επίσης τοποθετεί την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη των ποιοτικών πλανηταρίων και θα συνεισφέρει και στον τουρισμό της Κύπρου.

Σημειωτέον ότι το Πλανητάριο Κύπρου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αστροτουρισμού στην Κύπρο για την δημιουργία πακέτων αστροτουρισμού που ετοιμάζουν τουριστικοί πράκτορες.

Επιπλέον συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας σε Κύπριους και μετέχει με διαφάνεια στην κυπριακή οικονομία.

Πολιτισμικές εκδηλώσεις

Στο πλανητάριο Κύπρου είναι προγραμματισμένες αρκετές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ανάμεσά τους, φεστιβάλ, μουσικά αφιερώματα και συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες καθώς και διάφορες άλλες πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Δειτε Επισης

Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future