Οι κενές θέσεις εργασίας ανά κλάδο-Οι περισσότερες και οι λιγότερες

Μείωση κατά 546 ή σε ποσοστό 4,2% κατέγραψαν οι κενές θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι οποίες ανήλθαν στις 12.328 έναντι 12.874 το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αντίθετα, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκε αύξηση 4.507 θέσεων ή ποσοστό 57,6%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα μεγαλύτερα ποσοστά κενών θέσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκαν σε τομείς, όπως δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (7,1%) άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών (4,4%) και μεταφοράς και αποθήκευσης (3,8%).

Σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και εμπόριο οι περισσότερες
Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότερες κενές θέσεις εργασίας παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, δηλαδή ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια και συναφείς επιχειρήσεις, φτάνοντας τις 3.422.

vacancies1000a2023

Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών καταγράφηκαν 2.126 κενές θέσεις, ενώ στη μεταποίηση 924 κενές θέσεις και στις κατασκευές 858.

Ακολουθούν η μεταφορά και αποθήκευση, τομείς με 717 κενές θέσεις εργασίας, όπως επίσης οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, οι οποίες μετρούν 714 κενές θέσεις.

Στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες παρατηρήθηκαν 553 κενές θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, στις άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών 551 και στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ.) 548.

Στον κλάδο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας εντοπίστηκαν 478 κενές θέσεις εργασίας, στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα 463, ενώ στην εκπαίδευση σημειώθηκαν 411 κενές θέσεις.

Ο τομέας της δημόσιας διοίκησης και άμυνας, αλλά και της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης μετρά 347 κενές θέσεις.

vacancies1000a20232

Θέσεις εργασίας με τα κιάλια

Μόλις μία κενή θέση εργασίας καταγράφηκε στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού, ενώ μόνο τρεις είναι οι κενές θέσεις στα ορυχεία και τα λατομεία.

Στην παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και τις δραστηριότητες εξυγίανσης εντοπίστηκαν 42 κενές θέσεις και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας 71, με τις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία να προηγούνται με 99.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών