Powered by

Μπόστιτς (Fed): Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αποστραγγίσει αχρείαστα την οικονομία

Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει "αχρείαστη αποστράγγιση” της αμερικανικής οικονομίας, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Federal Reserve της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, υποστηρίζοντας ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνει αισθητός στην οικονομία ο αντίκτυπος των προηγούμενων κινήσεων, προτού προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

"Εάν απλώς συνεχίσουμε με περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα μπορούσαμε να στερήσουμε αχρείαστα πολύ δυναμική από την οικονομία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπόστιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Θεωρώ ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου πρέπει να αφήσουμε τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει ήδη η Επιτροπή (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) στην οικονομία να φανεί αν συνεχίζει να οδηγεί τον πληθωρισμό πιο κοντά προς τον στόχο μας”, πρόσθεσε ο Μπόστιτς.

"Επιτρέποντας στην περιοριστική πολιτική να δράσει για λίγο διάστημα είναι συνετό, διότι η πολιτική αυτή όντως περιοριστική εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, και χρειάζεται χρόνος μέχρις ότου οι αλλαγές της νομισματικής πολιτικής επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα. Έχουμε βάσιμους λόγους να περιμένουμε ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής μας θα είναι όλο και πιο αποτελεσματική τους επόμενους μήνες”, σημείωσε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα.

Τα σχόλια του Μπόστιτς αποτυπώνει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ήδη εντός της Fed για το πότε και αν πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια μετά την απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας να διατηρηθούν αμετάβλητα για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2022, οπότε και ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος νομισματικής σύσφιξης. Επί 10 διαδοχικές συνεδριάσεις η Fed αύξανε τα επιτόκιά της, ανεβάζοντάς τα κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο εύρος του 5%-5,25%, πριν αποφασίσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου να κάνει παύση και να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία.

Με τον πληθωρισμό πάντως να παραμένει ακόμη υπερδιπλάσιος του στόχου του 2% που έχει θέσει η Fed, καθώς αποκλιμακώνεται μεν αλλά με αργό ρυθμό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην τελευταία συνεδρίασή τους δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η FOMC θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της στην επικείμενη συνεδρίασή της στις 25-26 Ιουλίου.

Ωστόσο, ο Μπόστιτς είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Federal Reserve που υποστηρίζει ρητά ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για μια νέα αύξηση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, ο αριθμός των αγαθών που υφίστανται πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να συρρικνώνεται και ότι έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες από τότε που η νομισματική πολιτική έγινε πραγματικά περιοριστική - ως εκ τούτου είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην οικονομία.

"Η πολιτική είναι περιοριστική εδώ και μόλις 8-9 μήνες. Ως εκ τούτοι, οι πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής μόλις που αρχίζουν να γίνονται αισθητές”, ανέφερε ο Μπόστιτς και πρόσθεσε: "Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο ακριβώς αποτελεσματικά είναι τα φρένα που βάλαμε, πόσο γρήγορα η πολιτική μας θα επιδράσει περισσότερο και κατά συνέπεια πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός”.

Ο Μπόστιτς σημείωσε βέβαια ότι ο κίνδυνο που ενέχει η αναμονή από την πλευρά της Fed είναι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, αλλά πρόσθεσε ότι "αυτό δεν είναι το βασικό μου σενάριο”.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί