Δεν αναμένει νέες κυρώσεις, τα βαρυσήμαντα μηνύματα Χριστοδουλίδη για τις εκποιήσεις

Σαφέστατα μηνύματα για δύο φλέγοντα ζητήματα, αυτά των πρόσφατων κυρώσεων αλλά και των εκποιήσεων, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την ομιλία του στη διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης.

Οι κυρώσεις

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόσφατων διεθνών κυρώσεων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-ερωτηθείς σχετικά- ξεκαθάρισε πως δεν αναμένει και δεν έχει πληροφόρηση για πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί μια επιπρόσθετη πρόκληση, αυτή της διαφύλαξης του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου.

«Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εποπτικούς φορείς, λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή. Δημιουργείται μια ευκαιρία για την ανάδειξη ενός αναβαθμισμένου «Ονόματος» για την Κύπρο, και για πλήρη αξιοποίηση της στρατηγικής της θέσης, αναδεικνύοντας τον ρόλο της, ως η χώρα που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, την Ευρωπαϊκή αγορά με τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Με αποφασιστικά μέτρα, βελτίωση των μηχανισμών αλληλοτροφοδότησης, προληπτική προσέγγιση και βελτίωση του ρυθμιστικού μας πλαισίου, με βοήθεια που λαμβάνουμε και από τρίτες χώρες, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας», διαμήνυσε.

Οι εκποιήσεις

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εκποιήσεων, και υποδεικνύοντας πως αυτές τις μέρες επαναλαμβάνεται εντονότερα η συζήτηση τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία ευρύτερα για το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η αξιοπιστία της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός καθώς και η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια υγιή και ακμάζουσα οικονομία.

«Θέλω, λοιπόν», συνέχισε, «να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι διατεθειμένος να παρουσιάσω και να προωθήσω οποιαδήποτε πρόταση η οποία θα παρέχει πέπλο προστασίας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές ή θα ανατρέψει τη θετική εικόνα και τις αξιολογήσεις της Κύπρου στη διεθνή οικονομική κοινότητα.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και ουσιαστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που είναι, ναι, ένα υπαρκτό πρόβλημα, ειδικά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, θα συνεχίσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, επεξεργαζόμαστε μια σειρά μέτρων όπως το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, το οποίο έχει αξιολογηθεί θετικά από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται η επίσημη κοινοποίηση της απόφασης σε εμάς, το νομοσχέδιο που παρέχει την ευχέρεια προσφυγής στη δικαιοσύνη για διαφορές μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή για συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών με στόχο την γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων, το οποίο είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή, όπως επίσης και η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, ώστε να εκτελεί αποτελεσματικότερα τον ρόλο του ως έντιμος διαμεσολαβητής.

Η Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, έχει επίσης συμφωνήσει με δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες ενισχύουν τη διαφάνεια προς τους δανειολήπτες εφόσον οι πιστωτές οφείλουν να παρέχουν ανάλυση των υποχρεώσεων του δανειολήπτη και σε περιπτώσεις συναινετικής ανταλλαγής χρέους, το ακίνητο να αποτιμάται σύμφωνα με την αξία της αγοράς για δίκαιη επίλυση.

Περαιτέρω αποφάσεις από εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για την απορρόφηση αυξήσεων στα τοκοχρεολύσια και για την επιβεβαίωση του ύψους του χρέους από ανεξάρτητο σύμβουλο, χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και φυσικά τις επικροτούμε.

Επαναλαμβάνω, ότι η οποιαδήποτε επιστροφή σε πλήρη αναστολή των εκποιήσεων εγκυμονεί κινδύνους για την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας και την αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα