Powered by

Τι είπε ο Χριστοδουλίδης για ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία και μέτρα κατά ακρίβειας

Τα μέτρα που αφορούν την επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη μείωσης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης βρίσκονται υπό επανεξέταση, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη διάσκεψη Τύπου για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ταυτοχρόνως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το ψηφιακό εργαλείο e-Καλάθι, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην απόκτηση πρώτης κατοικίας, διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο των διατάξεων της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω», είπε, «ότι συνεχίζουμε τις επαφές με την Ε.Ε. για επιτυχή κατάληξη και έγκριση του νόμου που ψηφίστηκε στις 8 Ιουνίου».

Διαβάστε πιο κάτω τη σχετική αναφορά στην ομιλία του του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Ως πράξη πρώτης προτεραιότητας της διακυβέρνησης υπήρξε και η υιοθέτηση δέσμης μέτρων που στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων που δοκιμάζουν τα νοικοκυριά. Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξέδωσε στις 2 Μαΐου Διάταγμα για εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές και πάνες, πάνες ενηλίκων και είδη για τη γυναικεία υγιεινή προστασία, με ισχύ μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε τον Ιούνιο τροποποιητικό νομοσχέδιο για την προώθηση επιβολής μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά που αφορούν είδη για προσωπική χρήση από συμπολίτες μας με αναπηρίες, καθώς επίσης την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 3% σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως παράδοση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, σε αγαθά που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρίες, στο δικαίωμα εισόδου από την πρώτη παράσταση θεατρικών και άλλων παραστάσεων, και στις υπηρεσίες διάθεσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Δόθηκε, επίσης, παράταση στην επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης.

Τα μέτρα αυτά επανεξετάζονται τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική μείωση διεθνώς των τιμών του πετρελαίου, αλλά και την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.

Πρόσθετα, κατατέθηκε από την Κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το ψηφιακό εργαλείο e-Καλάθι, στα πρότυπα πετυχημένης προώθησης σε άλλα ΚΜ της ΕΕ, μέσω του οποίου θα παρέχεται καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές στην αγορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους που εξωγενείς κρίσεις επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη.

Tο θέμα επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην απόκτηση πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, απασχολεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια την Κυβέρνηση, τη Βουλή αλλά και την κοινωνία.

Με πρωτοβουλίες, από τις πρώτες μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, μέσα από εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τη Βουλή, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη και το πλαίσιο των διατάξεων της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζουμε τις επαφές με την Ε.Ε. για επιτυχή κατάληξη και έγκριση του νόμου που ψηφίστηκε στις 8 Ιουνίου».

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας