Powered by

Στα €40 εκατ. το πρόσθετο κόστος για το δημόσιο λόγω αύξησης της ΑΤΑ

Στα €40 εκατ. θα διαμορφωθεί το πρόσθετο κόστος για το δημόσιο λόγω της καταβολής της ΑΤΑ στο 66,7% (από 50%)  του περσινού ετήσιου πληθωρισμού, όπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να υποβάλει τροποποιητικό προϋπολογισμό εντός Ιουνίου, έτσι ώστε να καταβληθεί η αυξημένη ΑΤΑ έπειτα από τη νέα συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για καταβολή της στο 66,7% του πληθωρισμού με ισχύ από την 1η Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, Γιώργου Παντελή, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να τροποποιήσει τη σημείωση 14 του Πρώτου Πίνακα Δαπανών του Περί Προϋπολογισμού Νόμου του 2022, μέσω της υποβολής νομοσχεδίου τροποποιητικού Προϋπολογισμού εντός Ιουνίου 2023, έτσι ώστε οι μισθοί των αξιωματούχων και των εργοδοτουμένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας να αναπροσαρμόζονται από 1η Ιουνίου 2023 με την καταβολή του 66,7% της αύξησης του υποκείμενου δείκτη τιμών καταναλωτή για τον υπολογισμό της ΑΤΑ του έτους που προηγείται, νοουμένου ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους που προηγείται του έτους αναφοράς παρουσιάζεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ο υποκείμενος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση 8,71% το 2022.

Όπως αναφέρεται, το τιμαριθμικό επίδομα από την 1η Ιουνίου 2023 και για περίοδο επτά μηνών αυξάνεται κατά 5,81%, από 320,05% το 2022 σε 344,45% πάνω στους βασικούς μισθούς, με κατώτατο όριο επιδόματος τα €12.960 δηλαδή €3.762,448Χ344,45/100).

Το επίδομα αυτό θα λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού των απολαβών των αξιωματούχων/υπαλλήλων/μισθωτών στους βασικούς  των οποίων δεν έχει ενσωματωθεί οποιοδήποτε μέρος του τιμαριθμικού επιδόματος.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόνοιες της εγκυκλίου εφαρμόζονται πλήρως και στους μισθούς των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων των Οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης, Κρατικών Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά τις οντότητες των οποίων ο ετήσιος προϋπολογισμός ψηφίστηκε σε νόμο δεν θα απαιτηθεί η τροποποίηση της ψηφισθείσας νομοθεσίας, καθώς το ζήτημα θα ρυθμιστεί στην ολότητά του με την τροποποίηση της σημείωσης 14τ του Περί Προϋπολογισμού Νόμου του 2023.

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες