Powered by

Παραμένει ο μεγαλύτερος δικαιούχος στήριξης της ΕΤΕπ η Κύπρος

Η Κύπρος παραμένει ο μεγαλύτερος δικαιούχος στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ανέφερε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, ύστερα από την συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, στη Λευκωσία. Προσέθεσε πως ο όμιλος της ΕΤΕπ διέθεσε το περασμένο έτος για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο συνολικά 250 εκατ. ευρώ.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε τον κ. Χόγιερ για την επίσκεψή του στην Κύπρο για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και την ανάληψη της νέας Κυβέρνησης, προσθέτοντας πως αποτελεί ένδειξη της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Κύπρο και τον λαό της.

Έκανε επίσης λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε η μέχρι τώρα συνεργασία της Κύπρου με την τράπεζα και εξετάστηκε η επέκταση αυτής της συνεργασίας στο άμεσο μέλλον.

Προσέθεσε πως τον χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα κυριότερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο, όπως η πανεπιστημιούπολη, δρόμοι και αναπτυξιακά προγράμματα της Αρχής Ηλεκτρισμού και των δήμων, είτε χρηματοδοτούνται, είτε πρόκειται να εγκριθούν για χρηματοδότηση, όπως το Μουσείο, αποχετευτικά έργα, φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακόμα και το νέο Χημείο.

«Η πράσινη μετάβαση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία και η επιτάχυνση αυτής της πορείας είναι απαραίτητη για την οικονομία», τόνισε ο κ. Κεραυνός, προσθέτοντας πως σε αυτή την προσπάθεια ο Πρόεδρος Χόγιερ τον διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποκαλείται και η «κλιματική τράπεζα της Ευρώπης», θα είναι δίπλα στην Κύπρο όχι μόνο με την παραχώρηση δανείων, αλλά και αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη και εμπειρίες που διαθέτει το προσωπικό της.

Συμπλήρωσε πως για τον σκοπό αυτό προγραμματίζεται σύντομα τεχνική αποστολή στην Κύπρο που θα έχει επαφές με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είπε πως αναλογιζόμενος κανείς τι έχει επιτευχθεί από την ένταξη της Κύπρου και την ενεργό συμμετοχή στην ΕΕ και την τράπεζα της ΕΕ, πρόκειται για μια εκπληκτική ιστορία, ενώ ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τη στενή συνεργασία με την αρμόδια για την Κύπρο Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Lilyana Pavlova, η οποία, όπως είπε, θα επιστρέψει στην Κύπρο σε δύο εβδομάδες, καθώς και για την ισχυρή και εποικοδομητική δέσμευση της Κύπρου ως μετόχου της ΕΤΕπ.

Στη συνέχεια, ο κ. Χόγιερ ανέφερε ότι συζήτησε με τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών την ισχυρή δέσμευση της τράπεζας ως προς την Κύπρο, τη μελλοντική στήριξη των επενδύσεων προτεραιότητας στη χώρα και την ευρύτερη ανταπόκριση της ΕΤΕπ για τη στήριξη των χωρών που επηρεάζονται από τους συνεχιζόμενους οικονομικούς και εμπορικούς κλυδωνισμούς που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, το περασμένο έτος ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διέθεσε για επενδύσεις προτεραιότητας στην Κύπρο συνολικά 250 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η Κύπρος παραμένει ο μεγαλύτερος δικαιούχος στήριξης της ΕΤΕπ ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και πως η έκθεση της τράπεζας μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Ανέδειξε επίσης τη διάθεση 150 εκατομμυρίων ευρώ για έργα αστικής ανάπλασης σε όλη την Κύπρο, που όχι μόνο καθιστούν τις κοινότητες πιο πράσινες, αλλά και ενισχύουν την οικονομία και βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, και τα οποία συνοδεύτηκαν από μια σημαντική τεχνική συμβουλευτική αποστολή που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕπ για να διευκολύνει την υλοποίηση και να βοηθήσει στον προσδιορισμό μελλοντικών πράσινων επενδύσεων.

Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα, διότι η ΕΤΕπ είναι μια τράπεζα που διοικείται κυρίως από μηχανικούς και επιστήμονες, γεγονός που της επιτρέπει να προσφέρει ουσιαστική τεχνική υποστήριξη.

Πέρυσι η ΕΤΕπ παρείχε επίσης 100 εκατομμύρια ευρώ στοχευμένη χρηματοδότηση για τη στήριξη των ΜμΕ και για το Κυπριακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, συνέχισε ο κ. Χόγιερ, προσθέτοντας ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων η ΕΤΕπ υποστήριξε το Υπουργείο Οικονομικών για τη δημιουργία του Κυπριακού Ταμείου Παροχής Χρηματοδότησης Κεφαλαίου, του πρώτου ιδιωτικού ταμείου χρηματοδότησης στην Κύπρο, το οποίο θα ενισχύσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για νεοσύστατες και καινοτόμες εταιρείες, παρέχοντας μακροχρόνιο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ ευχαρίστησε τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους μετόχους της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την υποστήριξή τους μέσω της οποίας η ΕΤΕπ μπόρεσε να εγκρίνει και να εκταμιεύσει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό και να βοηθήσουμε την Ουκρανία, δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία "ΕΕ για την Ουκρανία", στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε το Ταμείο ΕΕ-Ουκρανίας, το οποίο θα επιτρέψει τη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ, η ΕΤΕΠ στηρίζει επίσης τις χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνεργαζόμενη με τις εθνικές και τοπικές αρχές για τη διάθεση χρηματοδοτικής και τεχνικής βοήθειας σε αυτές τις χώρες και περιοχές, προσθέτοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει επενδύσεις στην Κύπρο που θα συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων των οικονομικών σοκ που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση της τεράστιας συμβολής της Κύπρου στην επίλυση των ανθρωπιστικών ζητημάτων που συνοδεύουν τις τεράστιες προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα σε σύγκριση ή σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ίσως ο υψηλότερος στην ΕΕ και αποτελεί τεράστιο βάρος για την οικονομία, τη χώρα και την κοινωνία και αυτό είναι ιδιαίτερα σεβαστό.

«Αυτό σημαίνει για εμάς ως χρηματοδότης ότι πρέπει να επικεντρωθούμε όχι μόνο στη διάσταση της πολιτικής ασφάλειας και στη στρατιωτική στήριξη των φίλων μας στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας ότι η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Το σημείο αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για μια τράπεζα που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών (νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι κ.λπ.) και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΤΕΠ.

Δειτε Επισης

Ανέλαβε καθήκοντα ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης-Το πρώτο μήνυμα του νέου Γ.Γ. του ΚΕΒΕ
Pissouri Forest Park: Ένα πολυτελές οικιστικό καταφύγιο στη φύση από την Property Gallery
Σε τροχιά υλοποίησης η δεύτερη φάση ανάπτυξης της Πανεπιστημιούπολης-Το κόστος και τι περιλαμβάνει
Μάριος Κωνσταντίνου: Τεράστια αβεβαιότητα στην τυροκομία λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας με το χαλλούμι
Με οριακή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Καταναλωτές: Αυξημένο το επίπεδο των τιμών-Καμία ελπίδα για μείωση το 2025
Στα €54,8 δισ. ανήλθαν οι καταθέσεις και στα €24,9 δισ. τα δάνεια
Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024-Μικρή άνοδος τον Δεκέμβριο
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Πολύ καλή η κίνηση στις υπεραγορές την εορταστική περίοδο, βοήθησαν οι προσφορές
Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων λόγω ΑΤΑ