Έρχεται το Ειδικό Δικαστήριο, σε πλήρη αρμονία Χριστοδουλίδης και τράπεζες για τις κυρώσεις

Εντός των ημερών θα υπάρξει νέο σχέδιο, το οποίο θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, έπειτα από συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, και άλλων συνεργατών του Προέδρου.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το νέο σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαδόπουλος αφορά στη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου. Δηλαδή, τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας εντός της υφιστάμενης δικαιοδοσίας των επαρχιακών δικαστηρίων, για εξέταση της διαδικασίας των εκποιήσεων για ακίνητα που αφορούν την πρώτη κατοικία μέχρι 350.000 ευρώ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κρίνεται ως εξόχως σημαντική και ως βήμα προς την σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θέμα το οποίο κυριάρχησε στη συνάντηση, πέραν όλων όσων αφορούν τις εκποιήσεις, ήταν η εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων από τις τράπεζες, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από την μια και τον Σύνδεσμο Τραπεζών από την άλλη να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και να συμφωνούν απόλυτα στην αναγκαιότητα πλήρους συμμόρφωσης.

Μάλιστα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται να επανέλαβε και κατά τη συνάντηση τη δημοσίως διακηρυγμένη θέση του πως δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει να πληγεί περαιτέρω η φήμη της χώρας, ενώ έτυχε αναλυτικής ενημέρωσης για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι τράπεζες αναφορικά με την συμμόρφωση προς τις κυρώσεις.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Σύνδεσμος Τραπεζών συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας επί του θέματος, χωρίς να αποκλείονται μελλοντικά και κοινές δράσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης του ονόματος της Κύπρου και βεβαίως με γνώμονα πάντα το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Πιο αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορεί να είναι πιο ισχυρό, πιο αξιόπιστο το τραπεζικό μας σύστημα προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας, της ανάπτυξης της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργού Οικονομικών για απορρόφηση μέρους της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων για συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.

Ο Ανώτερος Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Κρονίδης, δήλωσε πως είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το επιτελείο του και πως αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα που απασχολούν την κυπριακή οικονομία και τον τραπεζικό τομέα.

Συζητήσαμε θέματα κυρώσεων, τα θέματα του πλαισίου των εκποιήσεων, ανταλλάξαμε απόψεις, και βεβαιώσαμε τον Πρόεδρο ότι θα είμαστε σε στενή συνεργασία για το καλό της κυπριακής οικονομίας και τη σταθερότητα της Κύπρου, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Κρονίδης είπε πως υπάρχουν διάφορες προτάσεις νόμου που βρίσκονται στη Βουλή." Αναμένουμε ότι τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών", ανέφερε.

"Έχουμε απόψεις, έχουμε νομικές προτάσεις. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και με την Επιτροπή Οικονομικών, ούτως ώστε να καταλήξουμε κάπου που θα είναι το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι και προς το συμφέρον των δανειοληπτών και προς το συμφέρον των τραπεζών. Συζητούμε διάφορες προτάσεις στις οποίες σύντομα ελπίζω να καταλήξουμε", πρόσθεσε ο κ. Κρονίδης.

Κληθείς να πει αν υπάρχουν κίνδυνοι εάν δεν ληφθούν σοφές αποφάσεις, επεσήμανε πως "οπωσδήποτε υπάρχουν κίνδυνοι. Είναι κάτι που λέμε πάντα. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερότητα στο νομικό πλαίσιο", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως έχουμε ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2019. Ακολούθως από το 2020 και μετά λόγω της πανδημίας, τις συνεχείς αναστολές εκποιήσεων, ουσιαστικά δεν αφήσαμε το πλαίσιο να δουλέψει. Αυτό που ζητούμε εμείς είναι να υπάρξει σταθερότητα, να αφεθεί το πλαίσιο των εκποιήσεων να δουλέψει, να μπει σε εφαρμογή για να δούμε τα αποτελέσματα που θέλουμε να δούμε.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως "ήταν μια χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών".

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε απόψεις μαζί τους για το πώς θα μπορεί να είναι πιο ισχυρό, πιο αξιόπιστο το τραπεζικό μας σύστημα προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας, της ανάπτυξης της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Ένα ισχυρό και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να δώσει στη χώρα μας πάρα πολλά οφέλη", ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημείωσε πως "έγιναν άλματα τα τελευταία χρόνια, γίνονται πολλές προσπάθειες και η Κυβέρνηση πιστεύει ότι και στις παρούσες συνθήκες η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είναι το Α και το Ω για την προσέλκυση των επενδύσεων, για την οικονομική ανάπτυξη, πάντα με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία".

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του ΑΚΕΛ και κομμάτων της συγκυβέρνησης για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, τα ευάλωτα νοικοκυριά και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες. Υπάρχουν, ήδη, προγράμματα όπως το ‘Εστία’, το ‘Οικία΄, το ‘Ενοίκιο έναντι Δόσης’, αλλά και το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου", σημείωσε.

Από κει και πέρα, πρόσθεσε, "το πλαίσιο θα πρέπει να δίδει τη δυνατότητα να μπορούν οι τράπεζες να λαμβάνουν αυτά που οφείλουν οι δανειολήπτες και δη οι κακοπληρωτές. Μέσα σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο πιστεύω ότι διασφαλίζουμε και ένα σωστό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, και εντός των ημερών θα υπάρξει και νέο σχέδιο που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων", ανέφερε.

Δειτε Επισης

Οι μέτοχοι της Ελληνικής που πρέπει να πείσει για την δημόσια πρότασή της η Eurobank
Πήρε θέση για την δημόσια πρόταση της Eurobank το Δ.Σ. της Ελληνικής-Η γνώμη που εξέδωσε
H Ελληνική Τράπεζα προάγει τη βιωσιμότητα με πρωτοποριακά «πράσινα» προϊόντα
Goldman Sachs: Τα καυτά ζητήματα που θα καθορίσουν τις επιλογές της ΕΚΤ
Βλέπει θετικά τον τομέα των ηλεκτρονικών ιδρυμάτων πληρωμών η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Διπλή αναβάθμιση από Moody's για Τράπεζα Κύπρου-Ανέκτησε την αξιολόγηση Baa1 μετά από 13 χρόνια
DBRS: Παρακολουθεί τις εξελίξεις για την δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική-Οι εκτιμήσεις του οίκου
Η πορεία εκκαθάρισης της Λαϊκής... Ρευστοποιούνται οι μετοχές που κατέχει στην Τρ. Κύπρου-Η αναμενόμενη είσπραξη
ΜακΚόλ (ΕΚΤ): Καμπανάκι για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα
Άνοιξε τις πύλες του το νέο κατάστημα της AstroBank στο Δάλι-Tο 15ο στο παγκύπριο δίκτυο της τράπεζας