Powered by

Συρρίκνωση γερμανικής οικονομίας το 2023 αναμένει ο Πρόεδρος Bundesbank

Συρρίκνωση θα παρουσιάσει η γερμανική οικονομία το 2023 μετά το αδύναμο ξεκίνημα που έκανε για το τρέχον έτος καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023, σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Τον Δεκέμβριο, η Bundesbank εξακολουθούσε να αναμένει συρρίκνωση 0,5%, δηλώντας παράλληλα ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας είχε βελτιώσει ελαφρώς τις προοπτικές.

"Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού. Αυτό μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών", αναφέρει σε δήλωση ο κ. Nagel, η οποία συνοδεύει τις αναθεωρημένες προβλέψεις της τράπεζας.

Η Γερμανία διολίσθησε σε ήπια ύφεση στους τελευταίους μήνες του 2022 και στις αρχές του 2023, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα υψηλότερα επιτόκια επιβάρυναν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Παρόλο που η οικονομία "ανακτά σιγά-σιγά τα βήματά της" μετά τη χειμερινή ύφεση, θα χρειαστεί χρόνο μέχρι το 2024 και το 2025 για να αποκτήσει πραγματική δυναμική η ανάκαμψη, τονίζει ο κ. Nagel.

Το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2024 και κατά 1,3% το 2025, ενισχυμένο από "τον μειούμενο πληθωρισμό, τους έντονα αυξανόμενους μισθούς και την εύρωστη αγορά εργασίας".

Για το τρέχον έτος, η Bundesbank αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 6%, από προηγούμενη εκτίμηση για πληθωρισμό 7,2%, "λόγω των εξελίξεων στις τιμές της ενέργειας".

"Βλέπουμε μια καλοδεχούμενη μείωση του πληθωρισμού, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από το να δώσουμε ξεκάθαρο σήμα", υπογραμμίζει ο κ. Nagel.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία έστειλε το σήμα για άλλη μία αύξηση, τον Ιούλιο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι, αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, οι υψηλότεροι μισθοί και τα εταιρικά κέρδη κινδυνεύουν να προσθέσουν πιέσεις στις τιμές - ανησυχίες που επαναλήφθηκαν από τον κ. Nagel.

"Η αποφασιστική δράση της νομισματικής πολιτικής είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών κινδύνων από έναν πιο επίμονο πληθωρισμό", τονίζει ο επικεφαλής της Bundesbank.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί