Powered by

Κρίσιμες επαφές Παπαναστασίου στο Ισραήλ για τα ενεργειακά- Η ατζέντα των συζητήσεων

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, σε μια επίσκεψη που αποσκοπεί στη συζήτηση με τον Ιρσαηλινό ομόλογό του εναλλακτικών για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή και εξαγωγές, την έναρξη διαβουλεύσεων για συμφωνία για τις υποδομές για την σύνδεση των δύο χωρών, καθώς και τη διαφορά που αφορά στα κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι».

Η επίσκεψη του κ. Παπαναστασίου στην γειτονική χώρα, πραγματοποιείται μετά το εργαστήρι που έγινε στη Λευκωσία στο τέλος Μαΐου για διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την κατασκευή των υποδομών και την ροή ποσοτήτων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το έργο της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, σήμερα το πρωί ο κ. Παπαναστασίου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Υπουργό Ενέργειας και Υποδομών του Κράτους του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ.

Θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό την αιγίδα των κυρίων Παπαναστασίου και Κατζ, κατά την οποία θα συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή και για εξαγωγή στις διεθνείς αγορές.

Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η έναρξη διαβούλευσης για συνομολόγηση διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία στην προώθηση κατασκευής υποδομών για σύνδεση των δύο χωρών τόσο με αγωγό φυσικού αερίου όσο και με ηλεκτρικό καλώδιο, αναφέρει το Υπουργείο.

Επιπρόσθετα, οι αντιπροσωπείες Κύπρου και Ισραήλ θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι».

Ο κ. Παπαναστασίου επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες