Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, αλλά όχι τόσο γρήγορα

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι "πολύ υψηλός" και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά με πιο σταδιακό ρυθμό, δήλωσε την Πέμπτη η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

"Πλησιάζουμε λίγο πιο κοντά στο ύψος πλεύσης μας, δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε, αλλά όχι τόσο γρήγορα", είπε η κ. Λαγκάρντ σε τραπεζικό συνέδριο στο Ανόβερο, της Γερμανίας.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε απότομα στο 6,1% τον Μάιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας.

Όμως το ποσοστό πληθωρισμού παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. "Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός", υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, η ΕΚΤ άρχισε πέρσι έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων για να μειώσει τις τιμές.

Κινούμενη "με τον ταχύτερο ρυθμό που είχαμε ποτέ", πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,75 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

"Το πραγματικό ερώτημα είναι: πόσο ψηλότερα πρέπει να πάμε", διερωτήθηκε.

"Το αεροπλάνο πρέπει να ανέβει αρκετά ψηλά για να φτάσει στον προορισμό του - αλλά όχι τόσο ψηλά ώστε να τον υπερβεί", εξήγησε.

Ενώ οι τιμές της ενέργειας έχει μειωθεί πρόσφατα, μετά την εκτίναξη τους στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις γίνονται τώρα ένας σημαντικός παράγοντας του πληθωρισμού, ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, που ενισχύονται από την περιορισμένη αγοράς εργασίας, ζητούν αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Αυτό, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, ήταν "ιδιαίτερα ορατό" στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, όπου τα συνδικάτα έχουν πετύχει σημαντικές αυξήσεις μισθών τους τελευταίους μήνες.

"Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί", προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη σε ένα μέτρο του πληθωρισμού που αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Η επόμενη συνεδρία της ΕΚΤ είναι στις 15 Ιουνίου, με τους παρατηρητές να προβλέπουν αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Δειτε Επισης

Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας-Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα