Powered by

Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Στο 3,01% υποχώρησε ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού τον Μάιο, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία για έβδομο συνεχόμενο μήνα, καταγράφοντας αποκλιμάκωση των τιμών, κυρίως των τιμών των πετρελαιοειδών.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο 2023 αυξήθηκε κατά 0,33 μονάδες και έφτασε στις 114,72 μονάδες σε σύγκριση με 114,39 μονάδες τον Απρίλιο 2023.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, ο ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 5,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά τις μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες, την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση κατέγραψε ο Ηλεκτρισμός με 8,3% ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή σημειώθηκε στα Πετρελαιοειδή με -14,0%.

Τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαΐου 2023 σε σχέση με τον Μάιο του 2022 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,76) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (0,72), ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική επίδρασή είχαν οι Μεταφορές (-0,96).

Η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,35) είχε τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Μαΐου 2023 σε σύγκριση με το δείκτη του Μαΐου του 2022 είχαν τα Πετρελαιοειδή (-1,67).

Δειτε Επισης

Nomoplatform: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σοβαρές ελλείψεις στην διαφάνεια και εξωστρέφεια της Βουλής
Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Περιβαλλοντικά ζητήματα αγροτικού τομέα στη συνάντηση Επ. Αγροτικών Πληρωμών-Επ. Περιβάλλοντος
Κ. Ιωάννου: Σε ετοιμότητα για προώθηση αλλαγών στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κυβέρνηση
Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία στην Κύπρο
Eurostat: Αύξηση 1,3% στο ΑΕΠ της Κύπρου το πρώτο τρίμηνο 2025-Κατά 0,3% αυξήθηκε στην Ευρώπη
Ετήσια αύξηση 2% στο βάρος του φορτίου που μεταφέρθηκε οδικώς από και προς την Κύπρο το 2024
Έτρεξε με υπερδιπλάσιο ρυθμό από Ε.Ε. και Ευρωζώνη η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3%