Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

«Φρέναρε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Επιβράδυνση εμφάνισε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία –μια εξέλιξη που παρέχει ακόμη ένα επιχείρημα σε όσους ζητούν τον σταδιακό τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στο +6,3% τον Μάιο έναντι +7,6% τον Απρίλιο.

Το «φρενάρισμα», μάλιστα, ήταν εντονότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για πληθωρισμό 6,7%.

Η αποκλιμάκωση του πληθωριστικού φαινομένου σχετίζεται άρρηκτα με την υποχώρηση των τιμών σε καύσιμα και πετρέλαιο.

Εξίσου αισθητή επιβράδυνση κατέγραψε τον Μάιο και ο πληθωρισμός στις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με την τελευταία μάλιστα να βλέπει τον σχετικό δείκτη να περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 (2,9%).

Όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι πρόκειται να επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία σε 15 ημέρες πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Όμως, το βασικό ερώτημα αφορά το τι θα γίνει μετά τον Ιούλιο. Ορισμένοι αναλυτές επιμένουν ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστεί έως και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πλήρως ο πληθωριστικός κίνδυνος.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι όσοι πιστεύουν ότι ο κύκλος σύσφιγξης θα πρέπει να διακοπεί, προτού τα υψηλά επιτόκια αρχίσουν να λειτουργούν επιβαρυντικά για την οικονομία, οδηγώντας το ΑΕΠ σε συρρίκνωση.

Ας σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει σε σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 375 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο 3,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

Δειτε Επισης

Άρχισε επίσημα η έρευνα της ΕΕ για επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Τερματίζει τη συμφωνία αδειοδότησης με τη ρωσική θυγατρική της η Carlsberg
Μείωση τιμών τροφίμων στη Βρετανία για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια
Τουρκία: Πιάνει τόπο η στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του Ερντογάν
Βρετανία: Επενδύσεις ύψους 96 δισ. λιρών από εταιρείες ύδρευσης
Ελλάδα: Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024
Goldman Sachs: «Ανθεί» η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο και χαλκό
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για 45 μέρες
Ιταλία: Στοχεύει σε περίπου 21 δισ. μέσω πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Credit Suisse: Αναμένει ζημιά $1,6 δισ. το γ' τρίμηνο από αναταξινόμηση δανείων