Powered by

Γιάννης Παναγιώτου: Επικέντρωση στις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού

Την αναγκαιότητα της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας και της επικέντρωσης στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, τόνισε ο νέος Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση κατά την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Από το βήμα του 13ου Nicosia Economic Congress και με θέμα τις προκλήσεις στην αγορά εργασίας και πώς αυτές επιλύονται, ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην σημαντικότητα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, το οποίο ξεκίνησε επίσημα σήμερα και επικεντρώνεται στις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταθέσει πρόταση, η οποία έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε την αναγκαιότητα της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας. Ειδικότερα σε σχέση με την αγορά εργασίας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η ενίσχυση του κυπριακού κορμού της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος πρέπει να είναι σταθερός και ποιοτικός.

Συγκεκριμένα, επισήμανε την ανάγκη για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μέσω της προγραμματισμένης επανένταξης περισσότερων πολιτών στην παραγωγική διαδικασία, της ορθολογικής αξιοποίησης του ξένου εργατικού δυναμικού και της σωστής διαχείρισης της δημογραφικής διάστασης και της υπογεννητικότητας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παναγιώτου τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και της ανάγκης για διαρκή επαγγελματική μάθηση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της επαγγελματικής κουλτούρας καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί η διάσταση της επαγγελματικής εξειδίκευσης και πιστοποίησης.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία της προώθησης του ανθρωποκεντρικού επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο βασίζεται στην ποσοτική και ποιοτική επένδυση στην επαγγελματική στελέχωση, καθώς και στη σταθερότητα της στελέχωσης των θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας μέσα από τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης, η οποία βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο και στις ομαλές εργασιακές σχέσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ως σημείο αναφοράς τους νόμους, τους κανόνες και τις συμφωνίες που πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, μέσα από το σωστό σχεδιασμό, με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα των κοινωνικών εταίρων, μπορούν να είναι εξαιρετικές.

Το Συνέδριο παρουσίασαν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX.

Διαβάστε επίσης:Μηνύματα στους κοινωνικούς εταίρους από Παναγιώτου για ΑΤΑ-«Χρειάζονται συμβιβασμοί»

Δειτε Επισης

Προώθηση οχημάτων χαμηλών και μηδενικών ρύπων πριν την απαγόρευση διακίνησης με συμβατικά καύσιμα
Μ. Κεραυνός: Ευνοϊκή δημοσιονομική προοπτική, μειούμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές οικονομικές προοπτικές
Ν. Χριστοδουλίδης: Επιβεβαιώνει την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης η αναβάθμιση από Scope
Για πρώτη φορά σε επίπεδο Α η κυπριακή οικονομία-Πού στηρίζει την αναβάθμιση σε Α- ο οίκος Scope Ratings
Δεκαπέντε πολιτογραφήσεις για απασχολούμενους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης την τελευταία τριετία
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου