Ξεπερνά κάθε προσδοκία η Ιατρική Σχολή του EUC στη Φρανκφούρτη

Ως ένα σημαντικό ορόσημο που εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την κυπριακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, χαρακτηρίζει η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρίνα Αλεξάνδρου το παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου στη Φρανκφούρτη, το οποίο υποδέχτηκε τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ οι εγγραφές για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2023-2024) έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews η κ. Αλεξάνδρου υποδεικνύει ότι η Ιατρική Σχολή στη Φρανκφούρτη είναι μια απόδειξη ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καταστεί ποιοτικό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χωρίς να εγκλωβίζεται από γεωγραφικούς περιορισμούς.

Παράλληλα, αναφέρει ότι κατά το 2023-2024 αναμένεται ότι η Σχολή στη Φρανκφούρτη θα έχει διπλάσιο αριθμό νεοεισερχομένων φοιτητών συγκριτικά με την προηγουμένη χρονιά, καθώς υπάρχει προφανής ανάγκη για γιατρούς παγκοσμίως, με την Γερμανία να καταγράφει έλλειψη.

Η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φρανκφούρτη υποδέχτηκε τους πρώτους της φοιτητές τον Σεπτέμβριο. Ποια η ανταπόκριση και πόσα άτομα φοιτούν σήμερα στη Σχολή;

Η ίδρυση παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη, στην καρδιά της Ευρώπης, αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για διεθνοποίηση και είναι ακόμη μία επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης και του κύρους του Πανεπιστημίου ως πανεπιστημιακός κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για την Κύπρο.

Το παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φρανκφούρτη αποτελεί ορόσημο, καθώς πρόκειται για το πρώτο παράρτημα κυπριακού πανεπιστημίου που λειτουργεί εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Φρανκφούρτη φοιτούν αυτή την στιγμή 45 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία για εκπαίδευση σε διάφορες ερευνητικές και κρατικές πρωτοβουλίες υγείας, καθώς και κλινική εκπαίδευση σε πρωτοποριακά νοσοκομεία της Γερμανίας.

Με διπλάσιους φοιτητές το 2023-2024

Πώς συνεχίζονται οι εγγραφές για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024;

Είναι αλήθεια ότι μετά από ένα χρόνο λειτουργίας, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Ιατρικής στην Φρανκφούρτη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας. Ο αριθμός των αιτήσεων που λαμβάνουμε είναι ιδιαίτερα μεγάλος και όλοι οι υποψήφιοι διακρίνονται για το ψηλό ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο.

Το 2023-24 προβλέπουμε να έχουμε διπλάσιο αριθμό νεοεισερχομένων φοιτητών συγκριτικά με την προηγουμένη χρονιά. Υπάρχει προφανής ανάγκη για γιατρούς παγκοσμίως, υπάρχει ιδιαίτερη έλλειψη στη Γερμανία και δεδομένου του επιπέδου του ιατρικού μας προγράμματος οι γερμανικές αρχές ενστερνίστηκαν το εγχείρημά μας.

Frankurt-building-2

Από το εξωτερικό οι περισσότεροι φοιτητές

Από ποιες χώρες προσεγγίζει φοιτητές η Ιατρική Σχολή στην Φρανκφούρτη;

Από παντού. Αλλά να σας αναφέρω ότι το 2022 η Σχολή μας στη Λευκωσία είχε 66 απόφοιτους, το ένα τρίτο από αυτούς προέρχονταν από τη Γερμανία. Μεγάλος αριθμός είναι επομένως από την ίδια τη Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Να σας πω επίσης ότι γύρω στους 600 από τους 800 και πλέον φοιτητές της Ιατρικής της Σχολής μας στην Λευκωσία προέρχονται από το εξωτερικό, και ένας τεράστιος αριθμός αυτών να είναι από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Το παράρτημα μας στην Φρανκφούρτη εκπληρώνει αυτή την μεγάλη ζήτηση.

Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να τονίσω ότι, είτε οι φοιτητές μας παρακολουθούν μαθήματα στη Λευκωσία είτε στη μητροπολιτική Φρανκφούρτη, η πλούσια μαθησιακή εμπειρία τους είναι απαράμιλλη.

5 αστέρια στη βαθμολογία QS Stars University Ratings

Με ποιες κλινικές και νοσοκομεία συνεργάζεται η Ιατρική Σχολή στην Φρανκφούρτη;

Πρέπει να σημειώσω ότι το παράρτημα της Φρανκφούρτης είναι πλήρως διαπιστευμένο μέσω της διαδικασίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (World Federation of Medical Education - WFME) του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.), και είναι εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές στη Γερμανία. Βασίζεται προφανώς στα υπάρχοντα πλεονεκτήματα του πλήρως διαπιστευμένου προγράμματος της Ιατρικής Σχολής μας, το μοναδικό πρόγραμμα Ιατρικής στην ευρύτερη περιοχή μας που έχει αξιολογηθεί με 5 αστέρια (QS Stars University Ratings) από το QS TOP UNIVERSITIES.

Οι φοιτητές Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Φρανκφούρτη θα έχουν την ευκαιρία για κλινική εκπαίδευση σε διάφορα νοσοκομεία με τα οποία το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες. Με τη διεθνή καταξίωση των 5 αστεριών στη βαθμολογία QS Stars University Ratings, το πρόγραμμα Ιατρικής στην Φρανκφούρτη εγγυάται μια άρτια εκπαίδευση με εξαίρετες μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης παγκοσμίως.

Πέραν από την ευκαιρία να διδαχθούν από τους πλέον επιφανείς ακαδημαϊκούς στον τομέα της Ιατρικής και να συμμετάσχουν σε καθοριστικής σημασίας έρευνα, οι φοιτητές Ιατρικής στο Παράρτημα της Φρανκφούρτης θα υποστηρίζονται από τις υπερσύγχρονες υποδομές και τις εγκαταστάσεις κλινικής προσομοίωσης που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Κύπρος ως ποιοτικό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Πώς αξιολογείτε την μέχρι στιγμής λειτουργία στη Γερμανία; Ποια τα διδάγματα που έχετε λάβει και τι θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Κύπρο;

Η λειτουργία της Σχολής, η ανταπόκριση της οποίας έτυχε και η συνεργασία μας με τις γερμανικές Αρχές έχουν υπερβεί τις προσδοκίες μας. Είναι αλήθεια ότι η συνέργεια που δημιουργείται μεταξύ των δύο παραρτημάτων είναι σημαντική και η αλληλεπίδραση ουσιαστική. Αλλά εμείς δεν τα αντικρίζουμε ως διαφορετικές οντότητες.

Είτε διδάσκουμε εδώ είτε στη Φρανκφούρτη, ο στόχος είναι να συντηρήσουμε το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού μας προγράμματος και να δημιουργήσουμε έναν διεθνή χώρο διδασκαλίας χωρίς αποκλεισμούς και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι οι απόφοιτοί μας είναι πολιτισμικά και επιστημονικά καταρτισμένοι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε ερευνητικό φορέα, ιατρικό φορέα ή ασθενή οπουδήποτε στον κόσμο.

Το νέο παράρτημα Ιατρικής στην Φρανκφούρτη είναι ένα σημαντικό ορόσημο που εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την κυπριακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Είναι η πρώτη φορά που κυπριακό πανεπιστήμιο επιχειρεί τέτοιου είδους ανάπτυξη στο εξωτερικό. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η Κύπρος και ειδικότερα η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτή η κίνηση αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη.

Ως πανεπιστήμιο έχουμε τα εχέγγυα και την εμπειρογνωμοσύνη και θεωρήσαμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα μας και να σκεφτούμε πέρα από τον γεωγραφικό μας χώρο. Είναι μέρος αυτού που για χρόνια τονίζαμε, ότι έχουμε την δυνατότητα η Κύπρος να καταστεί ποιοτικό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι μας εγκλωβίζει εντός των γεωγραφικών μας συνόρων.

Προώθηση της σύγχρονης εκπαίδευσης

Σκοπεύετε να λειτουργήσετε και άλλα προγράμματα σπουδών στη συγκεκριμένη σχολή ή γενικότερα στο εξωτερικό;

Η ανάπτυξη μας την τελευταία δεκαπενταετία ήταν αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού και ιδιαίτερης προσήλωσης μας στην ενίσχυση των έξι σχολών μας - Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Σχολής Θετικών Επιστημών, Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, Νομικής και της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών συν φυσικά της Μονάδας Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Τα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών που προσφέρουν, αλλά και τα ερευνητικά έργα, έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά από φοιτητές αλλά και από άλλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς και όντως ανοίγονται νέοι ορίζοντες τους οποίους όμως θα μελετήσουμε και θα αξιοποιήσουμε στην πορεία.

Το παράρτημα της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου στη Φρανκφούρτη, αναμένεται να καταστεί ένας διεθνές κέντρο Ιατρικής, που θα προωθήσει τη σύγχρονη εκπαίδευση στον τομέα της υγείας, της ιατρικής περίθαλψης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Δειτε Επισης

Τα έσοδα του κράτους από φόρους και οι τέσσερις δράσεις για ενίσχυση των επιπέδων είσπραξης από το Τμ. Φορολογίας
Οι δύο καινοτόμες πλωτές κατασκευές σίτισης ψαριών της Levantina Fish στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικού (pics)
Άρχισαν οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ-Ανησυχούν οι ξενοδόχοι
Οι προορισμοί όπου ταξιδεύουν οι Κύπριοι-Η πρώτη χώρα με διαφορά και ποιες άλλες αποτελούν πόλο έλξης
Η διαδρομή του προϋπολογισμού στη Βουλή-Η πορεία που θα ακολουθήσει από την Επ. Οικονομικών έως την Ολομέλεια
Επιχειρείν πέρα απ' τα σύνορα...To success story τεσσάρων κυπριακών εταιρειών που κατέκτησαν τον κόσμο
Καρολίνα Πελενδρίτου-Γιώργος Καλλής στο Inspire 2024: Μετατρέποντας την αμφισβήτηση σε κίνητρο
Οι νέοι ηγέτες φέρνουν την αλλαγή-Το όραμα, η καταξίωση και η διαφοροποίηση στο Inspire 2024
Πέντε νέοι επιχειρηματίες στο Inspire 2024-Μοιράστηκαν εμπειρίες και έδωσαν συμβουλές
Η αξία και ο ρόλος των ESG για τις επιχειρήσεις… «Καυτή» συζήτηση στο Inspire 2024