Powered by

Αυξημένες αφίξεις τουριστών αναμένουν τα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου

Αναμένεται αύξηση της τάξης του 5 – 10% στον αριθμό των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον Δώρο Τάκκα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τάκκας «γενικά είμαστε ικανοποιημένοι από τις αφίξεις Απριλίου ειδικά αν τις συγκρίνουμε με αυτές του 2022, αφού φέτος υπήρξε μια μικρή αύξηση της τάξης του 5 – 10%. Οι κρατήσεις για το πρώτο 15νθημερο του Μάϊου παρουσιάζονται να είναι λίγο πιο κάτω από αυτές που αρχικά αναμέναμε».

Πρόσθεσε πως «οι δύο αυτές πρώτες εβδομάδες Μαϊου αποδεικνύουν την απουσία των Ρώσων επισκεπτών, αφού λόγω και του εορτασμού της νίκης της Ρωσίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τέτοια περίοδο είχαμε αυξημένους αριθμούς τουριστών».

Ωστόσο από τις 15 – 16 Μαΐου και μετά, συνέχισε, «η κατάσταση βελτιώνεται και αναμένουμε να κινηθεί κοντά στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο καλύτερα σε ποσοστό που θα αγγίζει το 5 – 10%. Οσον αφορά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, φαίνεται ότι ο τουρισμός θα κινηθεί πάλι κοντά στα περσινά επίπεδα, αν και υπάρχει ακόμα χρόνος, αφού αρκετός κόσμος κλείνει τις καλοκαιρινές του διακοπές την τελευταία στιγμή».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τάκκας είπε ότι «πρώτη στον κατάλογο των αφίξεων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι η Βρετανία, ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες και στην τρίτη θέση είναι τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία και Ρουμανία. Έχουμε επισκέπτες και από χώρες της Μέσης Ανατολής, δηλαδή Ισραήλ και άλλα κράτη του Αραβικού Κόλπου, που επισκέπτονται τη περιοχή μας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον γαμήλιο τουρισμό, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου απάντησε πως «σίγουρα υπάρχει και αυτό το είδος των επισκεπτών, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία προκειμένου να προσδιοριστούν οι αριθμοί, αφού δεν γνωρίζουμε κατά πόσον στα ξενοδοχεία καταλύουν άτομα που φτάνουν μόνο για την τέλεση γάμων, είναι δηλαδή φίλοι ή συγγενείς ζευγαριών».

Ο κ. Τάκκας είπε ακόμα ότι ανησυχούν με αυτά που συμβαίνουν σε τουρίστες οι οποίοι στην προσπάθεια τους να τραβήξουν φωτογραφίες ή να κάνουν βουτιές σε απόμερα και επικίνδυνα μέρη, τραυματίζονται ή χάνουν ακόμα και τη ζωή τους. "Πάντοτε ανησυχούσαμε και μάλιστα υποβάλαμε εισηγήσεις στους αρμοδίους για λήψη μέτρων σε 2 - 3 σημεία που βρίσκονται στην Αγία Νάπα και προσελκύουν τους επισκέπτες", επεσήμανε.

Εξήγησε ότι «ουσιαστικά πρόκειται για γκρεμούς που χρησιμοποιούνται από τουρίστες για βουτιές, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ακόμα και κατολισθήσεις βράχων ή πετρών ή τα νερά να είναι ακατάλληλα για κολύμπι. Εχουμε επισημάνει αυτά τα επικίνδυνα σημεία στις αρμόδιες αρχές και έχουμε αναφέρει πως αυτές οι περιοχές θα πρέπει να προστατευθούν με τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και προειδοποιητικές απαγορευτικές πινακίδες. Ακόμα θα πρέπει να γίνει σηματοδότηση τους και από την πλευρά της θάλασσας» ,είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα αναλάβουν πρωτοβουλία για συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, ο κ. Τάκκας απάντησε πως «έγιναν αρκετές συναντήσεις, αφού όλοι, με πρώτους τους Δημάρχους, γνωρίζουν αυτά τα επικίνδυνα σημεία. Στην Αγία Νάπα τα τρία σημεία είναι οι Θαλασσινές Σπηλιές δίπλα από την παραλία Πανταχού, οι σπηλιές ή Παλάθκια όπως είναι γνωστά, που βρίσκονται δίπλα από το Κάβο Γκρέκο και η περιοχή του Κόννου».

Η δική μας εισήγηση, συνέχισε, «ήταν ο παντελής αποκλεισμός των τριών αυτών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλα σημεία στα οποία οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα, να βγάλουν φωτογραφίες ή και να κάνουν βουτιές. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να υπάρχουν τραυματισμοί ή ακόμα και θάνατοι τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται τις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε.

Οσον αφορά τα προβλήματα με την εργοδότηση προσωπικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο κ. Τάκκας είπε πως «αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα του συγκεκριμένου κλάδου, δηλαδή η εξεύρεση καταρτισμένου και έμπειρου προσωπικού, που επηρεάζει τη λειτουργία και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Άλλο πρόβλημα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι τα κόστη που έχουν εκτοξευθεί, είτε αυτά είναι επιτόκια τραπεζών, λόγω της αύξησης του Euribor, η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τιμές των αναλώσιμων, τροφίμων και πρώτων υλών», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το θέμα της πρόσληψης προσφύγων από την Ουκρανία που διαμένουν στη περιοχή της Αγίας Νάπας, απάντησε πως «στον Δήμο Αγίας Νάπας άρχισε ήδη να εργάζεται ένας μικρός αριθμός Ουκρανών. Ωστόσο όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι πρόκειται για εντελώς ανειδίκευτο προσωπικό, σε αντίθεση με αυτό που χρειάζονται οι ξενοδόχοι, που πρέπει να είναι καταρτισμένο και η εκπαίδευση τους συνεχίζεται περαιτέρω», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επτά σημεία που σχετίζονται με τον μύθο της Αφροδίτης μέσω app
Emirates: Open day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Κύπρο
Κ. Κουμής: Η αφετηρία του δημοσιεύματος της Daily Express-«Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί για τον τουρισμό»
«Πάμε Ελλάδα» το μήνυμα της Aegean για το ταξίδι της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι
Βλέπει πανικό στην Κύπρο για μειωμένες κρατήσεις τουριστών η Daily Express-«Παρατραβηγμένο και ετεροχρονισμένο»
Ταξίδια: Τέλος το «revenge travel»-Προβλήματα για τις αεροπορικές από τους αυξημένους ναύλους
Nissi Park: Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών μέσω ανακαίνισης δωματίων και κοινόχρηστων χώρων (photos)
Όμιλος Punin: Η δραστηριοποίηση, τα μεγάλα σχέδια και το όραμα του ιδρυτή του για την Κύπρο
Κομισιόν: Νέος οδηγός για τα δικαιώματα επιβατών στα αεροπλάνα
Μουράτ Ζιάζικοφ: Οι παράγοντες του τουρισμού περιμένουν τους Ρώσους τουρίστες