Νίκη Ιωάννου-Χανδριώτου: Τα 4 μέτρα για προστασία ΜμΕ από κυβερνοεπιθέσεις

«Oι απειλές κατά της κυβερνοασφάλειας είναι καθημερινές και οι ΜμΕ πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους», σύμφωνα με την Προϊστάμενη Επιχειρηματικών Λύσεων της Cyta Business, Νίκη Ιωάννου.

Μιλώντας στο Cyta Roadshow «CYBER SECURITY: Μειώνοντας το Ψηφιακό Ρίσκο με Απλές Λύσεις», η κ. Ιωάννου είπε πως η κυβερνοασφάλεια έχει πλέον λάβει μια νέα διάσταση για την κάθε εταιρεία.

«Είναι ένα τομέας στον οποίο κάθε Οργανισμός πρέπει να επενδύσει ώστε να προστατεύσει τα πιο πολύτιμα αγαθά της, το brand της και τα στοιχεία της εταιρείας από επιθέσεις», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι είναι πρακτικοί, επί καθημερινής βάσεως και πως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.

Στη συνέχεια κατονόμασε τέσσερα βασικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ένα κτίριο στρατηγικής ασφαλείας. που μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο λειτουργικών διακοπών και απώλειας δεδομένων.

Πρόκειται, καταρχάς για τον προσδιορισμό των κρίσιμων επιχειρησιακών διεργασιών και πόρων, των απειλών για την ασφάλεια, των ευπαθειών και των κινδύνων και δεύτερο, την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, όπως ισχυρός έλεγχος πρόσβασης, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, ευπάθεια και ενημέρωση κώδικα διαχείρισης, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και τις διαδικασίες ανάκτησης.

Τρίτο μέτρο είναι η χρήση ενημερωμένου anti-malware, του εντοπισμού περιστατικών ασφαλείας και προσωπικού/χρήστη και οι διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και, τέταρτο και εξίσου σημαντικό βήμα για προστασία των ΜμΕ, είναι η διατήρηση περιστατικού και καταστροφής, καθώς και τα σχέδια ανάκαμψης και η εφαρμογή των κατάλληλων δομών επικοινωνίας για τη συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε στην πανδημία και στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης λέγοντας τα εξής: «Η ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μερίδιο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ συνέβη πολύ γρήγορα. Αυτή η ανάπτυξη στη ψηφιοποίηση δυστυχώς χαρακτηρίζεται από αύξηση σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο».

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), υπήρχε αύξηση 667% στις επιθέσεις phishing κατά τους πρώτους μήνες του Covid-19, γεγονός που επεσήμανε κατά την παρουσίασή της η Προϊστάμενη Επιχειρηματικών Λύσεων της Cyta Business.

Δειτε Επισης

H Harman Kardon λανσάρει στην Κύπρο 3 νέα Bluetooth ηχεία που απογειώνουν την ακουστική εμπειρία
One Channel: Νέο κανάλι στους κυπριακούς δέκτες με άρωμα Mega Ελλάδος
Πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI ανακοινώνει η Amazon Web Services
Με συνεργασία CABLENET-COSMOTE TV... παίζουν μπάλα στην Ελλάδα ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Πάφος FC και Καρμιώτισσα
A. Jugnauth: Η πυξίδα πλοήγησης για τις επιχειρήσεις και η παρουσία χάκερ
Κυβερνοασφάλεια: Τι πρέπει να προσέξουν οι ΜμΕ και πώς να... πείσουν τους CEO's να επενδύσουν
Θ. Θεράποντος: Το πορτοφόλι ψηφιακών ταυτοτήτων της Ε.Ε. απλοποιεί τις διαδικασίες
J. Thompson: Οι αναδυόμενες τεχνολογίες οδηγούν στην ανάπτυξη
Πάρις Σάββα: Η Fortinet και το ανθρώπινο στοιχείο στην κυβερνοασφάλεια
Samsung: Λανσάρει το The Wall for Virtual Production στην Ευρώπη