Μειωμένη κατά 2,7% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Μειωμένος κατά 2,7% εμφανίζεται ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κυρίως λόγω της μεγάλης αρνητικής μεταβολής στον τομέα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-28,9%).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής έφθασε τον Μάρτιο 2023 στις 132,2 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 2,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 4,0% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022. Αύξηση καταγράφηκε επίσης στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (+15,8%) και παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (+1,4%). Αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στον τομέα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-28,9%).

Στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022 παρουσιάστηκαν στις εξής οικονομικές δραστηριότητες: κατασκευή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+9,2%), κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (+9,0%), παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (+9,0%), παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+8,7%) και παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (+8,3%).

Αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-14,6%) και κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (-12,9%).

Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην ανάκτηση υλικών (+22,3%), στα μεταλλεία και λατομεία (+12,4%), στην κατασκευή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (+10,8%), στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+10,7%) και στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (+6,6%).

Οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται οι σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου– Μαρτίου 2022 ήταν αυτές της κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-20,9%), παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (-16,1%) και συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού (-12,4%).

Σημειώνεται ότι ο ΔΒΠ εκφράζει τη μηνιαία μεταβολή του όγκου της παραγωγής στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων, μεταποιητικών βιομηχανιών, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, παροχής νερού και ανάκτησης υλικών, δηλαδή στους τομείς Β, Γ, Δ και Ε της στατιστικής ταξινόμησης οικονομικών δραστηριοτήτων NACE Αναθ. 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον δείκτη δεν περιλαμβάνονται η επεξεργασία λυμάτων, η συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων και οι δραστηριότητες εξυγίανσης, δηλαδή οι κώδικες 37, 38.1, 38.2 και 39 του τομέα Ε.

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, είτε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, είτε με αποστολή τηλεομοιότυπων, είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο καταρτισμός του ΔΒΠ γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕE) 2019/2152 σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο του ACIFF οι νέες ρυθμίσεις στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Hellenic Bank Partnership Stories: ANCALA Partners LLB
Πρώτο ετήσιο συνέδριο της ΚΤΚ με επιτόκια και πληθωρισμό στο επίκεντρο
Πανίκος Νικολάου: Ξανά σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Τράπεζα Κύπρου
Moody's: Μετά τη χώρα αναβάθμισαν Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Αμερικανικά εύσημα στην Κύπρο για τις κυρώσεις-«Ισχυρή συνεργασία και πολιτική μηδενικής ανοχής»
Πτωτικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα...Υποχώρησαν στα €2,11 δισ.
Διπλασιάστηκαν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του τραπεζικού συστήματος
Φέρνει Λουίς ντε Γκίντος στην Κύπρο ο Κωνσταντίνος Ηροδότου
Νέα μορφή απάτης με επισκέψεις σε οικίες...Προσποιούνται τραπεζικούς για απόσπαση στοιχείων λογαριασμών