Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Κ. Ιωάννου: Οι βελτιώσεις στο «κτιΖΩ» και οι διαβεβαιώσεις στους συμμετέχοντες στο σχέδιο

Το σχέδιο χορηγιών "κτιΖΩ" που αφορά τις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες οι οποίες έχουν κριθεί ως ακατάλληλες, συζήτησε την Τρίτη η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι ευέλικτο «να βοηθήσει τον κόσμο ακόμη και για την τοποθεσία που θα κτιστούν» οι νέες πολυκατοικίες, μετά την κατεδάφιση της πολυκατοικίας στην οποία διαμένουν σήμερα και η οποία κρίθηκε επικίνδυνη και ακατάλληλη για επιδιόρθωση ή ανακαίνιση.

Τόσο το ΥΠΕΣ όσο και το Τμήμα Πολεοδομίας «θα είναι δίπλα τους για να νοιώσουν ασφάλεια, για να τους καθοδηγούμε στις προσφορές που θα πάρουν, στον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσουν (την ανέγερση), στις μετέπειτα πληρωμές τους και σε άλλα», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών τους ιδιοκτήτες, μόνιμους κάτοικους, των διαμερισμάτων στις προσφυγικές πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν.

«Δεν θα αφήσουμε τους συνανθρώπους μας μόνους τους σε κανένα στάδιο της υλοποίησης της απόφασης», υπογράμμισε ο Υπουργός, τονίζοντας πως είναι σημαντικό ότι η όλη προσπάθεια στηρίζεται από όλα τα κόμματα.

Η Επιτροπή συζήτησε αυτεπάγγελτα το θέμα «Οι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες που διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό δείκτη θλαστικής αντοχής», έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία και Μιχάλη Γιακουμή. Προσπάθεια της Επιτροπής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νίκο Κέττηρο, είναι να απαλειφθεί η πρόνοια του Σχεδίου για την συνεισφορά των ιδιοκτητών μόνιμων κατοίκων των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν για να ανεγερθούν νέες πολυκατοικίες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις κατά τις επόμενες μέρες μετά και την σχετική πρόταση που κατέθεσε η Επιτροπή στον Υπουργό Εσωτερικών.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις γιατί στόχος μας, όπως είπε, είναι να ακούμε τις παρατηρήσεις/παράπονα των ιδιοκτητών αλλά και των Βουλευτών της Επιτροπής.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχει αποφασιστεί όπως η επιδότηση του ενοικίου να γίνεται στην βάση του διαμερίσματος που αφήνουν πίσω τους και όχι στο τι θα νοικιάσουν ή που θα μείνουν διότι αυτό βοηθά πολύ κόσμο, όπως είπε, που μένει σε δύο ή τριών υπνοδωματίων διαμέρισμα αλλά δεν έχει τέκνα ή αυτά έχουν φύγει, να νοικιάσει ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ή να μείνει με τους γονείς του και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα τι θα κάνει κάποιος ιδιοκτήτης, θα λαμβάνει «την αποζημίωση για το τριάρι διαμέρισμα, ύψους €800».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι εδώ και μία εβδομάδα άτομα από το Υπουργείο μεταβαίνουν στις πολυκατοικίες και ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες επί τόπου.

Αναφερόμενος σε παραπληροφόρηση που κάνει λόγο για πώληση πολυκατοικιών ή οικοπέδου μιας πολυκατοικίας σε Ισραηλίτες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχει τηλεφωνική γραμμή στην οποία μπορεί να παίρνει κάποιος ενδιαφερόμενος για να ενημερώνεται σχετικά και παράλληλα «μεταβαίνουμε από πολυκατοικία σε πολυκατοικία και ενημερώνουμε ξανά και για τεχνικά ζητήματα».

«Είμαστε διατεθειμένοι και εκεί που δεν υπάρχει δυνατότητα (να κτιστεί δίπλα νέα πολυκατοικία), εάν συμφωνήσουν να κτίσουν στον ίδιο τόπο» που βρίσκεται σήμερα η πολυκατοικία που θα κατεδαφιστεί, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευέλικτοι να βοηθήσουμε τον κόσμο ακόμη και για την τοποθεσία που θα κτιστούν» οι νέες πολυκατοικίες.

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα βοηθήσει στην μετακόμιση εκεί και όπου χρειάζεται, αλλά και στην αποθήκευση και πρόσθεσε ότι θα μπορούν να διαφοροποιήσουν τα σχέδια του διαμερίσματος τους με τον μελετητή τους, ενώ θα δημιουργηθεί και διαχειριστική επιτροπή για κάθε πολυκατοικία.

Αναφορικά με την ανάγκη συνεισφοράς των ιδιοκτητών για την ανέγερση των νέων διαμερισμάτων τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «θα υπάρξει μια μικρή συνεισφορά για να είναι δίκαιο και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες και για να μην θεωρηθεί και κρατική ενίσχυση», προσθέτοντας «είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα» και «μια μικρή συνεισφορά πρέπει να υπάρχει».

Αναφερόμενος σε σχέση με αναφορές κάποιων ιδιοκτητών διαμερισμάτων ότι τους απέρριψαν τράπεζες για παραχώρηση δανείου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι υπήρξε επαφή και με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης και με την Τράπεζα Κύπρου και πρόσθεσε ότι για τους ηλικιωμένους στους οποίους δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες, μπορούν να μπουν ως εγγυητές τα παιδιά τους.

Ενδεικτικά σε σχέση με το κόστος, ο κ. Ιωάννου είπε ότι για ένα δάνειο για δυάρι διαμέρισμα, ύψους €20.000, η δόση για 20 χρόνια θα είναι περίπου €100 τον μήνα και θα πληρώσουν τελικά όταν εξοφληθεί το δάνειο συνολικά €25.000.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν με το σχέδιο μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους και να αποχωρήσουν, ενώ κάποιοι μπορούν να έχουν ενοικιαστές.

Αναφερόμενος στην καταγραφή των συνολικά 358 διαμερισμάτων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σε 20 από αυτές τις πολυκατοικίες, σε 200 διαμερίσματα διαμένουν πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να είναι πρόσφυγες που έχουν πάρει ήδη βοήθεια ή «αγοραστές που τα πήραν μόνοι τους».

«Το 77% είναι πρώτη κατηγορία ή κληρονόμοι τους», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «για την δεύτερη κατηγορία η συνεισφορά θα είναι υψηλότερη γιατί έχουν ήδη λάβει κάποια βοήθεια από το κράτος».  

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ