Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και σήμερα... «Απαράδεκτα δυσβάσταχτο» το κόστος για τις επιχειρήσεις

Προτεραιότητα της Kυβέρνησης, με την οποία συμφωνεί το ΚΕΒΕ, είναι να έρθει στην Κύπρο φυσικό αέριο άμεσα, για παραγωγή φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, μετά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό, την Τρίτη.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρακάθισε και ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, συζητήθηκε πληθώρα θεμάτων που αφορούν το ΚΕΒΕ, την οικονομία και το πολιτικό πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι "είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Kυβέρνηση", σημειώνοντας τις δράσεις του ΚΕΒΕ, όσον αφορά τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, την Πράσινη Γραμμή, συναντήσεις με τον Colin Stewart και τη συμμετοχή του ΚΕΒΕ στη δικοινοτική επιτροπή για την οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το εμπόριο στην Πράσινη Γραμμή, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ είναι εταίρος στο θέμα του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, τονίζοντας τη συνεργασία του ΚΕΒΕ με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο (KTTO), με το οποίο από το 1973 υπάρχει συμφωνία. "Προγραμματίζουμε πολλές κοινές δράσεις, ούτως ώστε να διευκολύνουμε, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της δικαιοσύνης, την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο κοινοτήτων αλλά και τη διευκόλυνση τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα", σημείωσε.

Για το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ο κ. Αγκαστινιώτης, απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι είναι ορθή η προτεραιότητα της Kυβέρνησης μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην ΑΟΖ, να έρθει στην Κύπρο για να μπορέσει να παραχθεί φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα. "Τα κοιτάσματα που έχουμε είναι πολύ περισσότερα από τις ανάγκες της Κύπρου, οπότε δεν θα απογοητεύσουμε ούτε τους συνεργάτες μας, Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ.", σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ανάκγες της Κύπρου σήμερα δεν ξεπερνούν το 20-22% των κοιτασμάτων.

"Πρώτα θα φέρουμε στην Κύπρο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και μετά ή συγχρόνως, θα γίνουν οι διεργασίες για να εφαρμοστεί και η εμπορευσιμότητα του", ανέφερε, τονίζοντας ότι το κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι "απαράδεκτα δυσβάσταχτο".

Άλλα θέματα που συζήτησε το ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ήταν τα εργασιακά, η μετεξέλιξη της ΑΤΑ, θέματα εμπορίου και βιομηχανίας, οι ταρίφες του λιμανιού, το τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο. Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα των επιχειρήσεων, όπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση του εργασιακού κόστους, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η πολιτική εργοδότησης υπηκόων τρίτων χωρών και πολλά άλλα.

"Εκφράσαμε τη θετική μας άποψη για τις ενέργειες που γίνονται αλλά δηλώσαμε ότι εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι. Ευελπιστούμε να τηρηθούν αυτά που ανακοινώθησαν και να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν", σημείωσε, αναφέροντας ότι έχουν συμφωνηθεί διάφορα πράγματα, τα οποία θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος όταν θα είναι έτοιμος.

Δειτε Επισης

Λουίς Ντε Γκίντος: Εντυπωσιακή βελτίωση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Hellenic Bank Partnership Stories: ANCALA Partners LLB
Πρώτο ετήσιο συνέδριο της ΚΤΚ με επιτόκια και πληθωρισμό στο επίκεντρο
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s
Πανίκος Νικολάου: Ξανά σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Τράπεζα Κύπρου
Moody's: Μετά τη χώρα αναβάθμισαν Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Με νομοθετική ρύθμιση και σε ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση η τηλεργασία
Παράταση ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.