Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Οι εισηγήσεις του Συμβουλίου Οικονομίας για προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σε σειρά εισηγήσεων για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κύπρο, προέβη το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντικότητα των δράσεων που ήδη προωθούνται από την κυβέρνηση σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση και την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου που έχει τεθεί για μηδενικές εκπομπές από καινούρια αυτοκίνητα και φορτηγά έως το 2035.

Επιθυμώντας να συμβάλει στην όλη προσπάθεια, εισηγείται την επιδότηση επιτοκίων δανείων για πράσινα αυτοκίνητα, την απαλλαγή τελών κυκλοφορίας, την μείωση φόρου στις εταιρείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παρέχουν σημεία φόρτισης, την επιχορήγηση ποσού σε εταιρείες για αντικατάσταση αυτοκινήτων, τη διεύρυνση του δικτύου φορτιστών, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για την υποστηρικτική πολιτική προτείνει την βελτίωση των δημόσιων μεταφορών με γνώμονα την πράσινη μετάβαση και ηλεκτροκίνηση.

Σημειώνει ότι στην Κύπρο, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και ότι εθνικός στόχος της Κύπρου για το 2030 είναι όπως το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%.

"Η μετάβαση, όμως, θα πρέπει να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Οι πολίτες θα επηρεαστούν από τον στόχο αυτό λόγω του αυξημένου κόστους που καλούνται να επωμιστούν και ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει τρόπους στήριξης, ειδικότερα των ομάδων του πληθυσμού/περιοχών/τομέων που επηρεάζονται περισσότερο" αναφέρει.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου.

Δειτε Επισης

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s
Με νομοθετική ρύθμιση και σε ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση η τηλεργασία
Παράταση ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.
Η διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από Moody’s
Τμ. Φορολογίας: Διακοπή στα μηχανογραφικά συστήματα από 6 μέχρι 9 Οκτωβρίου
Η εκλογική συνέλευση του ΚΕΒΕ και ο χορός των υποψηφιοτήτων για την προεδρία
Τελεσίγραφο 30 ημερών από τους οδηγούς ταξί-Προειδοποιούν με νέα δυναμικά μέτρα
Μειώθηκαν οι μέσες απολαβές μετά από επτά χρόνια