Powered by

Οι εισηγήσεις του Συμβουλίου Οικονομίας για προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σε σειρά εισηγήσεων για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κύπρο, προέβη το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντικότητα των δράσεων που ήδη προωθούνται από την κυβέρνηση σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση και την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου που έχει τεθεί για μηδενικές εκπομπές από καινούρια αυτοκίνητα και φορτηγά έως το 2035.

Επιθυμώντας να συμβάλει στην όλη προσπάθεια, εισηγείται την επιδότηση επιτοκίων δανείων για πράσινα αυτοκίνητα, την απαλλαγή τελών κυκλοφορίας, την μείωση φόρου στις εταιρείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παρέχουν σημεία φόρτισης, την επιχορήγηση ποσού σε εταιρείες για αντικατάσταση αυτοκινήτων, τη διεύρυνση του δικτύου φορτιστών, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για την υποστηρικτική πολιτική προτείνει την βελτίωση των δημόσιων μεταφορών με γνώμονα την πράσινη μετάβαση και ηλεκτροκίνηση.

Σημειώνει ότι στην Κύπρο, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 50% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και ότι εθνικός στόχος της Κύπρου για το 2030 είναι όπως το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%.

"Η μετάβαση, όμως, θα πρέπει να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Οι πολίτες θα επηρεαστούν από τον στόχο αυτό λόγω του αυξημένου κόστους που καλούνται να επωμιστούν και ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει τρόπους στήριξης, ειδικότερα των ομάδων του πληθυσμού/περιοχών/τομέων που επηρεάζονται περισσότερο" αναφέρει.

Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου.

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου στις κοινότητες της ανατολικής Λεμεσού-«Ο υπουργός ενδιαφέρεται πάρα πολύ...»
Χτίζει γέφυρες με Στρασβούργο και Βρυξέλλες το ΕΒΕΛ...Τα είπαν με τους ευρωβουλευτές οι επιχειρηματίες της Λεμεσού
Με απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ στην τελευταία συνεδρία του Μαΐου
Τα συμπεράσματα της διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των κοινοβουλίων μεσογειακών κρατών
Νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων πρότεινε η Μαρία Παναγιώτου στον Επίτροπο Χάνσεν
Απάντησε με λιβελλογράφημα, επιβεβαιώθηκε ως λασπολόγος ο Φαίδωνας...Τρίζει όντως αντί η άμαξα ο αμαξηλάτης
Ισχυρό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο-Άγγιξε τα €646,8 εκατ.
Οριακή αύξηση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο
Ο Δήμος Αθηένου συμμετέχει σε πρόγραμμα Ε.Ε. για ενδυνάμωση γυναικών υπαίθρου
Οι φιλοδοξίες του Φαίδωνα, η διαπόμπευση των forex και το επίπεδο πολιτικής ηθικής στον πάτο...Ένας grande λασπολόγος