Powered by

Διευκρινίσεις: Αυτά είναι τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 2 Μαΐου διάταγμα για τροποποίηση της περί ΦΠΑ νομοθεσίας έτσι ώστε να επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε παραδόσεις ορισμένων βασικών ειδών ως ακολούθως:

  • Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού (φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι), όπως για παράδειγμα λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέτες, φραντζολάκια, πίτες. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά (όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά).
  • Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διαρκείας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).
  • Αυγά
  • Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή, οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηγοί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).
  • Παιδικές πάνες
  • Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)
  • Πάνες ενηλίκων


    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας, διευκρινίζεται ότι με βάση την περί ΦΠΑ νομοθεσία, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν σε καταμέτρηση αποθεμάτων των εν λόγω αγαθών. Τονίζεται επίσης ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα ισχύσουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις πολιτικής για υγεία, ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα των ωκεανών
Μελέτη ILO: Οικονομικά βιώσιμο μέχρι το 2032 το Ταμείο του ΓεΣΥ-Σταθερά θετικό το αποθεματικό
Γ. Παναγιώτου: Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητούμενα στην αγορά εργασίας-«Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα δεδομένα»
Άνοιξε δίαυλος στο πεδίο των επενδύσεων με την Συρία-Πιθανή επίσκεψη επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην χώρα
Με ζημιές έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Και €12 εκατ. για παραγωγούς με απώλειες άνω του 30% πέραν της έκτακτης βοήθειας €3,5 εκατ. από Ε.Ε.
Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών το νέο πλαίσιο εργοδότησης αλλοδαπών-Διαφωνούν με το περιεχόμενο
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει το νέο πλαίσιο ξένο εργατικό προσωπικό-Διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων
Ο φόβος της επιβολής δασμών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και οι πικρές αλήθειες του Μάριο Ντράγκι...Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση
Με απώλειες έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ