Powered by

Lloyds: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με άλμα κερδοφορίας 46% στο τρίμηνο

Κέρδη που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο η Lloyds Banking Group, λαμβάνοντας ώθηση από τα αυξημένα επιτόκια αν και είδε τις καταθέσεις της να υποχωρούν σημαντικά.

Ειδικότερα, ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 2,3 δισ. λιρών (2,9 δισ. δολάρια) για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σημαντικά υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,95 δισ. λίρες σε έρευνα που συνέταξε η Lloyds και ακόμα περισσότερο από τα 1,5 δισ. λίρες που είχε εμφανίσει την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως σημειώνει το Reuters, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών γενικά έχει αποδειχθεί ανθεκτική τα τελευταία χρόνια, δεδομένων των πιέσεων από την πανδημία και τον πληθωρισμό, αν και η μεγαλύτερη τράπεζα βάσει στεγαστικών δανείων της Βρετανίας, η Lloyds, ανέφερε ότι έχει αρχίσει να βλέπει σημάδια κάμψης.

Ενδεικτικά, η βρετανική τράπεζα έκανε προβλέψεις 243 εκατ. λιρών στο πρώτο τρίμηνο για την κάλυψη ενδεχόμενων ζημιών, επισημαίνοντας "ήπιες" αυξήσεις σε ληξιπρόθεσμα, κυρίως σε εμπορικά τραπεζικά δάνεια και στεγαστικά. Πέρυσι την ίδια εποχή είχε αφήσει στην άκρη 177 εκατ. λίρες.

Η Lloyds είναι η τελευταία από τις λεγόμενες "Τέσσερις μεγάλες" τράπεζες της Βρετανίας που αναφέρει τριμηνιαία αποτελέσματα, με τις HSBC, NatWest και Barclays να έχουν ανακοινώσει όλες άλμα κερδοφορίας λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Αλλά όπως και υπόλοιποι μεγάλοι δανειστές, η Lloyds ανέφερε επίσης σημαντικές εκροές καταθέσεων ύψους 2,2 δισ. λιρών κατά τη διάρκεια του τριμήνου, καθώς οι πελάτες της μείωσαν τις αποταμιεύσεις τους αναζητώντας καλύτερα επιτόκια σε ανταγωνιστικά προϊόντα.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της Lloyds διαπραγματεύεται με μικρά κέρδη 0,8% λίγο πριν το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί