Κερδισμένα από τα ενοίκια Mall of Cyprus και Mall of Engomi

Σε θετικό πρόσημο επανήλθαν το 2022 τα έσοδα από ενοίκια για δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας, αντιστρέφοντας τη ζοφερή εικόνα του 2021.

Τόσο το Mall of Cyprus όσο και το Mall of Engomi ανακοίνωσαν αύξηση εσόδων, με βάση τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις για την περασμένη χρονιά. Συγκεκριμένα, το Mall of Cyprus ανακοίνωσε σημαντικά κέρδη και αυξημένα έσοδα, την ώρα που το Mall of Engomi κατέγραψε ζημιές παρά την αύξηση εσόδων.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι ανακάμπτοντας από την πανδημία και σε μία κερδοφόρα χρονιά για το λιανεμπόριο, τα δύο εμπορικά κέντρα εισέπραξαν περισσότερα από τους tenants τους σε σύγκριση με το 2021.

Mall of Cyprus

Tα συνολικά εισοδήματα του Mall of Cyprus από ενοίκια αυξήθηκαν το 2022 κατά €1.6 εκατ. ή σε ποσοστό 13,7%, αγγίζοντας τα €13,2 εκατ. έναντι €11,6 εκατ. το 2021.

Όσον αφορά τα κίνητρα/εκπτώσεις που παραχώρησε το εν λόγω mall σε καταστηματάρχες για σκοπούς μεταφοράς τους σε άλλες τοποθεσίες εντός του εμπορικού κέντρου, το ποσό μειώθηκε στα €109.759 το 2022 από €257.470 το 2021.

Διαβάστε εδώ: Οι οικονομικές επιδόσεις των Mall of Cyprus και Mall of Engomi το 2022

mallofcyprus1000

Τα κίνητρα μετεγκατάστασης αφορούν κίνητρα που έχει χορηγήσει το εμπορικό κέντρο σε ενοικιαστές, ως αποτέλεσμα του πρόσφατου έργου επέκτασης του Mall of Cyprus.

Τα έσοδα από τη μίσθωση γης, τα οποία αφορούν αποκλειστικά τα έσοδα που εισπράττει η ιδιοκτήτρια εταιρεία λόγω ενοικίων από την IKEA, ανήλθαν το 2022 στα €701.977 έναντι €674.074 το 2021.

Mall of Engomi

Σε ανάλογη πορεία βρέθηκαν τα έσοδα από ενοίκια στο Mall of Engomi, τα οποία αυξήθηκαν κατά €798.858 ή σε ποσοστό 43,4% στα €2,63 εκατ. συγκριτικά με €1,83 εκατ. το 2021.

Όσον αφορά τα συνολικά έσοδα από συμβάσεις με ενοικιαστές σημείωσαν επίσης άνοδο €629.061 ή ποσοστό 24%, καθώς διαμορφώθηκαν στα €3,24 εκατ. σε σχέση με €2,61 εκατ. το 2021.

mallofengominews1000

Το ποσό που παραχώρησε το εμπορικό κέντρο της Έγκωμης ως κίνητρα/εκπτώσεις σε ενοικιαστές λόγω της πανδημίας αυξήθηκε στα €96.689 το 2022 σε σύγκριση με €60.231 το 2021.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2022, ο τζίρος των ενοικιαστών ανέκαμψε στους αριθμούς πριν από την πανδημία και είναι 2,7% υψηλότερος από το 2019.

Παρόλο που το Mall of Engomi δεν είναι πλήρως ενοικιασμένο σε tenants, ο αριθμός των επισκεπτών και οι κύκλοι εργασιών έχουν ξεπεράσει τους αριθμούς πριν από την ανακαίνιση. Παράλληλα, το ενδιαφέρον από νέους ενοικιαστές έχει αυξηθεί.

Δειτε Επισης

Εξήγαγε 5,4 εκατ. και εισήγαγε τέσσερα εκατ. αυτοκίνητα η Ε.Ε. το 2024-Στα €89,3 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα
Σταθερή αξία ως κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου τα φάρμακα-Ποιες χώρες προμηθεύουμε
Σημαντικά οφέλη από την μετάβαση στο δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Σειρά μέτρων από Κομισιόν για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο αμπελοοινικός τομέας της Ευρώπης
Γαλακτοβιομηχανία Αλάμπρα και υπεραγορές Αλφαμέγα στηρίζουν για όγδοη συνεχή χρονιά την Κύπρια γιαγιά
Ferrari: Αυξάνει τις τιμές έως και 10% για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Αλέξης Άννινος: Οι δασμοί Τραμπ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και σε ποιο σενάριο θα επηρεαστεί η Κύπρος
Mall of Limassol: Ισχυρό ενδιαφέρον από tenants-Προ των πυλών η πολεοδομική άδεια
Στα...σχοινιά η ήδη πιεσμένη αυτοκινητοβιομηχανία της Ε.Ε-Ανησυχία και προειδοποιήσεις για τους δασμούς του Τραμπ
Τραμπ: Δασμοί 25% σε όλα τα οχήματα που δεν έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ