Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών και εκποιήσεων ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα σταλεί στη Βουλή, δήλωσε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη.

Οι αναφορές της κ. Λαπαθιώτη έγιναν κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε νομοσχέδιο για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία.

«Ήδη προχώρησε ο περί ταχείας εκδίκασης και βρίσκεται στα τελικά στάδια της νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα σταλεί στη Βουλή. Είναι πάρα πολύ κοντά η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως η ίδια δεν επιθυμεί να δεσμεύσει τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σημείωσε ακόμη πως ο Υπουργός Οικονομικών θα επικοινωνούσε με τον Γενικό Εισαγγελέα για την επίσπευση του νομοτεχνικού ελέγχου. «Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, έχουν απαντηθεί, έχουν σταλεί και στο Πρωτοκολλητείο και λοιπά», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, στη συνεδρία συζητήθηκε και πρόταση νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία διαλαμβάνει την τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε η τιμή για κατασχεθέν ακίνητο να θεωρείται η αξία την οποία ο πιστωτής είχε αποδεχθεί κατά την αρχική συμφωνία σύναψης δανείου και να παρασχεθεί το δικαίωμα στον πιστωτή, εάν έχει λόγο να πιστεύει ότι η αξία του ακινήτου, σε περίπτωση διενέργειας νέας εκτίμησης στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης με πλειστηριασμό, θα είναι υψηλότερη από την αρχική, να ζητά τη διενέργεια αυτής.

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε τον δανειολήπτη στη βάση της εναρμονιστικής νομοθεσίας που υπάρχει. Και τον διασφαλίζεις στη βάση της εκτιμημένης αξίας στη βάση της καλύτερης δυνατής τιμής, που είναι είτε η αρχική αξία, είτε μέσα από μια νέα εκτίμηση».

Απαντώντας η κ. Λαπαθιώτη είπε πως σε περίπτωση ενυπόθηκου ακινήτου σε πλειστηριασμό λαμβάνονται δύο εκτιμήσεις, μία από τον δανειστή και μια από τον οφειλέτη και αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση πέραν του 25% λαμβάνεται εκτίμηση από εκτιμητή του ΕΤΕΚ.

«Άρα θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία στον περί μεταβιβάσεως νόμο ικανοποιεί την διασφάλιση του δανειολήπτη», είπε, λέγοντας ότι για τον λόγο κρίθηκε πως υπάρχει κενό εναρμόνισης.

Εξάλλου, ο επικεφαλής εποπτείας και του τμήματος διαχείρισης κρίσεων στην Κεντρική Τράπεζα, Κλεάνθης Ιωαννίδης συμφώνησε με το ΥΠΟΙΚ ότι η επιτυγχάνεται η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία. Σημείωσε πως η ΚΤΚ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την πρόταση συσχετισμού της αξίας του ακινήτου με την αξία του κατά την ημερομηνία σύναψης του δανείου καθότι «αγνοεί εντελώς τις κινήσεις της αγοράς όπως έγιναν μετά την ημερομηνία σύναψης του δανείου».

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει τις αντίθετες συνέπειες, διότι παρέχει αντικίνητρο στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να κάνουν αναδιαρθρώσεις και αυτό ενδεχομένως να τις ωθήσει σε αυξημένες εκποιήσεις γιατί θα μπορούν να πάρουν το ακίνητο στην αγοραία αξία, όπως έχει σήμερα. Άρα μπορεί να πετύχει το αντίθετο αποτέλεσμα για τον δανειολήπτη».

Είπε ακόμη ότι εκ πρώτης όψεως η ΚΤΚ είναι θετική στη συζήτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ όσον αφορά σε περίπτωση ανταλλαγής ακινήτου έναντι του δανείου (Debt for asset swap) αυτό να γίνεται στην αγοραία αξία του ακινήτου και όχι στην τιμή καταναγκαστικής πώλησης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εισηγήθηκε όπως η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ συζητηθεί με το πακέτο προτάσεων για τις εκποιήσεις.

Δειτε Επισης

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Hellenic Bank Partnership Stories: ANCALA Partners LLB
Πρώτο ετήσιο συνέδριο της ΚΤΚ με επιτόκια και πληθωρισμό στο επίκεντρο
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s
Πανίκος Νικολάου: Ξανά σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Τράπεζα Κύπρου
Moody's: Μετά τη χώρα αναβάθμισαν Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Με νομοθετική ρύθμιση και σε ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση η τηλεργασία
Παράταση ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.
FML Ship Management: «Απόπλους» για τον διευθυντή της εταιρείας Sunil Kapoor