Powered by

Κομισιόν: Νέα πρωτοβουλία για διευκόλυνση του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη δημιουργία μιας μονοαπευθυντικής θυρίδας (OSS) με σκοπό την παροχή πληροφοριών και τεχνικής βοήθειας σε κυπριακές επιχειρήσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για εμπορικές συναλλαγές διαμέσου της Πράσινης Γραμμής. 

Η μονοαπευθυντική θυρίδα θα συσταθεί σε συμφωνία και με την υποστήριξη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (TCCC), που συμμερίζονται τον κοινό στόχο της διευκόλυνσης του νόμιμου εμπορίου προϊόντων που συμμορφώνονται με όλους τους αναγκαίους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της νήσου.

Μετά τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Επιτροπή σκοπεύει να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου τον Οκτώβριο του 2023 με το άνοιγμα ενός γραφείου. Η μονοαπευθυντική θυρίδα θα προσφέρει συμβουλές διά ζώσης, διαδικτυακά αλλά και μέσω τηλεφώνου, παρέχοντας εξατομικευμένη υποστήριξη όσον αφορά τις ειδικές ανά προϊόν απαιτήσεις για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, διευκολύνοντας παράλληλα την «αντιστοίχιση» δυνητικών εμπόρων και αγοραστών.

Το έργο του γραφείου θα συμπληρωθεί με μια διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα είναι διαθέσιμη και στις δύο επίσημες γλώσσες της Κύπρου και θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος πληροφόρησης, πόρων και τεκμηρίωσης που θα βοηθά τις επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής να αυξήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και παρέχει στήριξη στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους συμμορφώνονται με όλες τις αναγκαίες απαιτήσεις για την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Εκτός από τα οικονομικά πλεονεκτήματα και για τις δύο κοινότητες του νησιού, το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής συμβάλλει επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών σχέσεων, φέρνοντας έτσι τις δύο κοινότητες πιο κοντά τη μία στην άλλη.

Μετά την ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας για τη διευκόλυνση του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Kjartan Björnsson, αναπληρωτής διευθυντής και προϊστάμενος μονάδας για τη στήριξη της επίλυσης του κυπριακού ζητήματος στη ΓΔ REFORM, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί απτή απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης της ΕΕ, μαζί με τα δύο Επιμελητήρια, να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη και η συνεργασία στην Κύπρο. 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν αμφότερες οι επιχειρηματικές κοινότητες και οι εκπρόσωποί τους. Παρέχοντας προσβάσιμη και εξατομικευμένη στήριξη στις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της ΕΕ, συμβάλλουμε στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και προετοιμάζουμε το έδαφος για την επανένωση της νήσου, που είναι ο απώτερος στόχος μας», δήλωσε ο κ. Björnsson.

Ο κανονισμός 866/2004 του Συμβουλίου («κανονισμός της Πράσινης Γραμμής») καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα πρόσωπα και τα εμπορεύματα μπορούν να διασχίσουν την Πράσινη Γραμμή από τις περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης στις περιοχές που τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης. 

Μετά την εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής το 2004, η αξία του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής (εμπόριο αγαθών από την τουρκοκυπριακή κοινότητα προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα) ανήλθε το 2022 σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τα 14.647.241 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 138% σε σύγκριση με το 2021 (6.151.022 ευρώ). Ωστόσο, παρά τη σημαντική αύξηση, η ετήσια αξία των εμπορικών συναλλαγών διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Δειτε Επισης

Θέλει επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων η ΣΕΚ
Ενέκρινε νομοσχέδιο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου το Υπουργικό
Όσα συζήτησε το Δ.Σ. του ΕΒΕ Πάφου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Περιμένει Βουλή για τη δήλωση εισοδήματος το Τμ. Φορολογίας-Παρατείνεται η υποβολή
Μάχη στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ 5%-Θα στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή η Κυβέρνηση
DBRS: Οι διαφορετικές διαδρομές Κύπρου και Ελλάδας στο ταξίδι επίλυσης των ΜΕΔ
Ν. Χριστοδουλίδης: Όραμά μου ένα σύγχρονο κράτος για προσέλκυση επενδύσεων
Προτάσεις για φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, οι διεθνείς τάσεις και η εμπειρία της Ελλάδας
Υπουργικό: Σφράγισε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό και πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία