Μάριος Παναγίδης: Δεν είναι επιλογή για την Ε.Ε. η αποσύνδεση από Κίνα

Η οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα δεν αποτελεί επιλογή, και για αυτό χρειάζεται συνεχής διάλογος, δήλωσε σε παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με σύνθεση αρμόδιων Υπουργών για θέματα εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας, ο κ. Παναγίδης αναγνώρισε ότι η χώρα παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ και συμμερίστηκε την ανάγκη για μία πολύπλευρη προσέγγιση με την Κίνα.

Ο κ. Παναγίδης πρόσθεσε πως λόγω των στενών οικονομικών δεσμών δεν αποτελεί επιλογή η αποσύνδεση από την Κίνα, και στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη για συνεχή διάλογο και συνεργασία με τη χώρα με προσανατολισμό στα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, ο κ. Παναγίδης τόνισε τη σημασία προώθησης μίας θετικής διατλαντικής ατζέντας, και αναφερόμενος στην 4η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία μεταξύ 30 και 31 Μαΐου, υπογράμμισε την ανάγκη για επίτευξη απτών και αμοιβαία επωφελών αποτελεσμάτων.

Χαιρέτισε ακόμα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μετριασμό του αντίκτυπου της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού και κάλεσε για μόνιμες και βιώσιμες λύσεις στις εμπορικές διαφορές.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα που αφορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενόψει και της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές του 2024.

Σε γεύμα εργασίας οι 27 αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις της με τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Αυστραλία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κένυα και τις χώρες της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο