Μάριος Παναγίδης: Δεν είναι επιλογή για την Ε.Ε. η αποσύνδεση από Κίνα

Η οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα δεν αποτελεί επιλογή, και για αυτό χρειάζεται συνεχής διάλογος, δήλωσε σε παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με σύνθεση αρμόδιων Υπουργών για θέματα εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας, ο κ. Παναγίδης αναγνώρισε ότι η χώρα παραμένει σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ και συμμερίστηκε την ανάγκη για μία πολύπλευρη προσέγγιση με την Κίνα.

Ο κ. Παναγίδης πρόσθεσε πως λόγω των στενών οικονομικών δεσμών δεν αποτελεί επιλογή η αποσύνδεση από την Κίνα, και στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη για συνεχή διάλογο και συνεργασία με τη χώρα με προσανατολισμό στα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ, ο κ. Παναγίδης τόνισε τη σημασία προώθησης μίας θετικής διατλαντικής ατζέντας, και αναφερόμενος στην 4η Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στη Σουηδία μεταξύ 30 και 31 Μαΐου, υπογράμμισε την ανάγκη για επίτευξη απτών και αμοιβαία επωφελών αποτελεσμάτων.

Χαιρέτισε ακόμα τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μετριασμό του αντίκτυπου της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού και κάλεσε για μόνιμες και βιώσιμες λύσεις στις εμπορικές διαφορές.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα που αφορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενόψει και της 13ης Υπουργικής Διάσκεψης του Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές του 2024.

Σε γεύμα εργασίας οι 27 αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις της με τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Αυστραλία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Κένυα και τις χώρες της Ανατολικής και Μεσημβρινής Αφρικής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ