Βρετανία: Ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους £1 δισ. στον κλάδο των μικροτσίπ
InBusinessNews 18:00 - 25 Μαΐου 2023
Σε επενδυτική κίνηση ύψους $1,24 δισ. προς τον εγχώριο τομέα κατασκευής μικροτσίπ προχώρησε η Βρετανία, προσπαθώντας να ακολουθήσει το παράδειγμα των επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων τις οποίες έχουν ανακοινώσει τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ελλείψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι οποίες είχαν προκαλέσει κλυδωνισμούς στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έριξαν άπλετο φως στην «εξάρτηση» της παγκόσμιας κοινότητας από την ικανότητα παραγωγής ημιαγωγών των ασιατικών χωρών. Γι αυτόν το λόγο, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Δύσης αποφάσισαν να δημιουργήσουν τις δικές τους, εγχώριες αγορές μικροτσίπ. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη δεσμευτεί να επενδύσουν $50 δισ. και $46,3 δισ. αντίστοιχα στην προσπάθεια αυτή.
Αντί για την κατασκευή μεγάλων, υπερσύγχρονων εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ σιλικόνης, η οποία κοστίζει $10 δισ. έκαστο, η Βρετανία προσηλώνεται σε τομείς όπου έχει ήδη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σημειωτέον πως το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μόλις το 0,5% των πωλήσεων μικροτσίπ παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Η νέα μας στρατηγική εστιάζει τις προσπάθειές μας στους τομείς στους οποίους είμαστε ισχυροί, όπως την έρευνα και τον σχεδιασμό των μικροτσίπ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σε πρόσφατη ομιλία του.
Παρά τις θετικές εντυπώσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση στην Arm Ltd. και την Pragmatic Semiconductor Ltd., πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι καταφέρθηκαν εναντίον του Σούνακ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιχειρηματικότητας και μέλος της αντιπολίτευσης, Ντάρεν Τζόουνς, ο οποίος είχε ηγηθεί έρευνας των βουλευτών στον βρετανικό τομέα των ημιαγωγών, αποκάλεσε το πακέτο ως «πενιχρό». Η συνάδελφός του Λούσι Πάουελ, σύμφωνα με το Bloomberg, επεσήμανε πως «η έλλειψη φιλοδοξίας του σχεδίου είναι απογοητευτική. Δεδομένης της απόφασης της Arm να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά στην Νέα Υόρκη και όχι στο Λονδίνο, η στρατηγική της κυβέρνησης δεν εξασφαλίζει την ανάπτυξη του στρατηγικού αυτού κλάδου της τεχνολογίας».
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της startup μικροτσίπ γραφένιου Paragraf Ltd., Σάιμον Τόμας, υπογράμμισε πως «αν και θεωρούμε τη δημοσίευση της στρατηγικής της κυβέρνησης όσον αφορά την αγορά των μικροτσίπ κάτι το θετικό, το περιεχόμενό της είναι, κατά την άποψή μου, άτονο. Η στρατηγική αυτή δεν καταπολεμά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως κλάδος».
Ο Τόμας κατέκρινε την έλλειψη άρσης των εμποδίων της ανάπτυξης στον τομέα ενώ χαρακτήρισε το ποσό ως λανθασμένη επιλογή. Σημειωτέον πως η δεκαετής δέσμευση της Βρετανίας όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι χαμηλότερη από τις δαπάνες δύο εβδομάδων της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd.
Αγώνας δρόμου
Τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν προκαλέσει έναν αγώνα δρόμου όσον αφορά την αγορά μικροτσίπ των μεγαλύτερων οικονομιών αλλά και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων όσον αφορά την αρχιτεκτονική των μικροτσίπ αυτή καθαυτή. Οι ΗΠΑ είχαν στοχοποιήσει τις προσπάθειες της Κίνας για ανάπτυξη στον συγκεκριμένο τομέα, μπλοκάροντας τις αμερικανικές εταιρείες από το να παρέχουν υπηρεσίες και συγκεκριμένο εξοπλισμό στις αντίστοιχες κινεζικές.
H βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι επενδύσεις θα επεκτείνουν και θα αναπτύξουν τον εγχώριο τομέα αυτό, ενώ θα προστατεύσουν και την εθνική ασφάλεια της χώρας, περιορίζοντας παράλληλα και τις πιθανότητες δημιουργίας προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα τσιπ σιλικόνης θα συνεχίσουν να εισάγονται από το εξωτερικό, δη από την Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση Σούνακ υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη του γενικότερου βρετανικού βιομηχανικού τομέα. Σημειωτέον πως η ανακοίνωση έλαβε χώρα μετά από πολύμηνες εκκλήσεις από τις εταιρείες του κλάδου. Το 2021, η Intel είχε δηλώσει στο BBC πως δεν πρόκειται να κατασκευάσει βιομηχανική μονάδα στη χώρα λόγω του Brexit.