Powered by

Moody’s: Πιστωτικά θετική μια επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας

Θετική πιστωτικά θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μια νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία, επικαλούμενος τη συνέχιση των υφιστάμενων δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών.

Σε σχόλιο του ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης που αναμένεται να διεξαχθεί περί τα τέλη Ιουνίου, ο οίκος σημειώνει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν υπό νέο εκλογικό νόμο, που επαναφέρει το μπόνους εδρών 20 εδρών στο πρώτο κόμμα με ποσοστό πάνω από 25%, ένα μπόνους το οποίο αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε πρόσθετο 0,5% φτάνοντας μέχρι τις 50 έδρες.

«Στη βάση του αποτελέσματος του πρώτο γύρου, το μπόνους αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο υποδηλοί συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, που είναι πιστωτικά θετικό», αναφέρει ο οίκος στο σημερινό δελτίο οικονομικές προοπτικές.

Αναφέρεται ειδικότερα, στη συνεχόμενη επικέντρωση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Η διατήρηση των υφιστάμενων δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, σε συνδυασμό με την δημοσιονομική πειθαρχία και τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, θα βελτιώσουν τις προοπτικές σημαντικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους», προσθέτει ο Moody’s.

O οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει κάτω από το 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2025 από 171,3% στο τέλος του 2022, με κινητήριο άξονα ένα διατηρήσιμα υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια.

«Ακόμη και αν το ελληνικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ ψηλά για τις επόμενες δεκαετίες το χρέος έχει καταστεί σημαντικά πιο βιώσιμο, χάριν στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων από την ευρωζώνη και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που παραχώρησαν οι ευρωπαίοι δανειστές στην Ελλάδα από το 2017», προσθέτει.

Δειτε Επισης

2015-2025: Η επώδυνη δεκαετία αποκατάστασης της Ελλάδας… Από την κατάρρευση στην ανταμοιβή
Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία-Τα επόμενα βήματα
Στο 7,9% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο
Τι σηματοδοτεί η πρόταση εξαγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου από τη Euronext-Το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα
Οι τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία για ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Οι δύο μεγάλοι φόβοι των επιχειρηματιών στην Ελλάδα-Τι δείχνει έρευνα
BofA: Προοπτικές ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες με αιχμή τη Eurobank…Οι νέες τιμές-στόχοι
Πρωτογενές πλεόνασμα €5,34 δις και υπέρβαση στόχων στην Ελλάδα το πεντάμηνο
Το ΕΚΠΑ στα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως-Νέα τριπλή διάκριση
Ο MSCI αναβαθμίζει την Ελλάδα-Ένα βήμα πιο κοντά στις developed markets