Δραστική μείωση εμπορικού ελλείμματος Ε.Ε. λόγω πτώσης τιμών ενέργειας

Η μείωση στις τιμές της ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί έλλειμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά που είχαν καταγραφεί ελλείμματα 150 δισεκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2022 και 78 δισεκατομμυρίων ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και μετά από τέσσερα τρίμηνα ολοένα αυξανόμενων ελλειμμάτων, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση του εμπορίου με χώρες εκτός της ΕΕ, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως όσον αγορά την εισαγωγή ενέργειας και τροφίμων, λόγω και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,7% λόγω της μείωσης των τιμών στα προϊόντα ενέργειας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, καταγράφηκε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο τόσο στις εξαγωγές (-1,4%) όσο και στις εισαγωγές (-11,5%), στα 656 δις ευρώ και στα 658 δις ευρώ, αντίστοιχα.

Τα πλεονάσματα που καταγράφηκαν στο εμπόριο μηχανημάτων και οχημάτων και στα χημικά προϊόντα μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2021, κάλυψαν το έλλειμμα που καταγράφηκε στον τομέα της ενέργειας την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών στα προϊόντα ενέργειας αύξησε το έλλειμμα για την ενέργεια σε τέτοιο βαθμό ώστε το συνολικό πλεόνασμα να μετατραπεί σε έλλειμμα. Τα δύο τελευταία τρίμηνα πάντως οι μειώσεις στις τιμές ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να επιστρέψει σχεδόν στο μηδέν.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ στον τομέα των τροφίμων, των ποτών και του καπνού βρισκόταν στα 16 δις ευρώ και στον τομέα των χημικών προϊόντων στα 55 δις ευρώ. Αυτές ήταν και οι υψηλότερες τιμές για αυτές τις ομάδες προϊόντων που καταγράφηκαν από το 2019.

Παρόλο που το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εμπορικό ισοζύγιο για τα μηχανήματα και τα οχήματα (47 δις ευρώ) δεν έδειχναν να ανακτούν τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019 (60 δις ευρώ), τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμπορικό ισοζύγιο για τα προϊόντα αυτά σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022 (25 δις ευρώ σε κάθε τρίμηνο).

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ κατέγραφε έλλειμμα 114 δις για τα ενεργειακά προϊόντα και 9 δις για τις πρώτες ύλες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προσεχώς συνάντηση Υπ. Εμπορίου με νέα πρόεδρο και μέλη της ΕΠΑ για e-καλάθι
Αλλάζουν διευθυντή «Mall of Cyprus» και «Mall of Engomi»
Προοπτικές και προκλήσεις του τομέα Γάλακτος και Τυροκομίας στην Κύπρο
Γαλακτοβιομηχανία Αλάμπρα: «Αφοσίωση στη... ζωή» σε συνεργασία με τις υπεραγορές MAS
Λιανεμπόριο: Στα χαρτιά η στρατηγική απασχόλησης, ανεκμετάλλευτες χιλιάδες θέσεις εργασίας
Άνοδος 13,7% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία
Ermes Department Stores Plc: Παίρνει δάνειο €6.000.000 από την Argosy Trading Company
Κομμένη η συλλογή και εμπορία άγουρων χαρουπιών-Νόμος από τη Βουλή
Βάσσος Ηλιάδης-Nestlé: 110 χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας
Αύξηση αξίας και όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου τον Απρίλιο