Ο Χρ. Κληρίδης απαντά στο InBusinessNews-«Και βεβαίως γίναμε βασιλικότεροι του βασιλέως»

Απάντηση στο προχθεσινό(23/05/2023) δημοσίευμα του InBusinessNews, διά του οποίου ασκείτο κριτική προς το πρόσωπό του σε σχέση με δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων, και δη τη συμμόρφωση της Κύπρου, δίνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου(ΠΔΣ), Χρίστος Κληρίδης.

Διαβάστε εδώ: Οι κυρώσεις και ο Χρίστος Κληρίδης ως «βασιλικότερος του βασιλέως»

Στην επιστολή του, ο κ. Κληρίδης, μολονότι χαρακτηρίζει κάθε καλόπιστη κριτική ως καλοδεχούμενη, κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αποδίδει την κριτική που του ασκήσαμε μέσω του συγκεκριμένου δημοσιεύματός μας σε εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.

Αντιπαρερχόμενοι των όποιων σχετικών αναφορών ή υπαινιγμών, δημοσιεύουμε αυτούσια την απάντηση του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, με τις εξής απλώς διευκρινήσεις:

Πρώτο, το άρθρο δεν δημοσιεύθηκε ανυπόγραφο, αλλά φέρει την υπογραφή του Μέσου στο οποίο δημοσιεύθηκε και την συντακτική ομάδα του οποίου εκφράζει, κατά την συνήθη πρακτική που εφαρμόζεται σε όλα τα ΜΜΕ.

Δεύτερο, η έκφραση θέσης ή άσκηση κριτικής δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκη την λήψη των απόψεων των όποιων πιθανών επηρεαζομένων, από τη στιγμή μάλιστα που αυτές είναι επανηλειμμένως δημοσίως κατατεθειμένες.

Διαβάστε εδώ: Λάβρος και αιχμές από Χρ. Κληρίδη για τις κυρώσεις... «Υπάρχει μια υπέρ του δέοντος συμμόρφωση»

Η απάντηση του Χρίστου Κληρίδη

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η απάντηση του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στο δημοσιεύμα του InBusinessNews:

Θέμα: Απάντηση του Προέδρου του ΠΔΣ σε άρθρο του ιστότοπου inbusinessnews (reporter.com.cy) με τίτλο: «Οι κυρώσεις και ο Χρίστος Κληρίδης ως βασιλικότερος του βασιλέως»

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Αναφορικά με το ανυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 23/5/23 στο inbusinessnews (reporter.com.cy), νιώθω την υποχρέωση να προβώ σε κάποιες διευκρινίσεις, καθότι το εν λόγω περιεχόμενο αποτελεί επίθεση προς στο πρόσωπό μου.

Σε απάντησή μου, λοιπόν, και προς αποκατάσταση των εντυπώσεων που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των αυθαίρετων συμπερασμάτων στα οποία καταλήγει ο γράφων του άρθρου, σημειώνω τα ακόλουθα:

Η επιλεκτική και αποσπασματική παράθεση αναφορών και δηλώσεών μου για τα καίρια ζητήματα της εποπτείας του ΠΔΣ, της συμμόρφωσης των δικηγόρων, της συνεργασίας με θεσμικούς φορείς και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στο πλέγμα των κυρώσεων, συνιστούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, καθώς, ως φαίνεται, εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι τη διαφανή, σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση.

Με πρόσχημα τη δήθεν αγωνία για το επίπεδο συμμόρφωσης, επιχειρείται ο παντελής μηδενισμός κάθε προσπάθειας μέσω της ειρωνείας, η οποία ανάγεται σε εμπάθεια, και ως εκ τούτου προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για τον απώτερο στόχο.

Μελετώντας με προσοχή το περιεχόμενο του κειμένου, συνάγεται ότι ο γράφων δεν γνώριζε και/ή δεν έλαβε υπόψη το σύνολο των δημόσιων δηλώσεων και τοποθετήσεών μου, ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο, αναφορικά με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ρωσοουκρανικής κρίσης και της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ και προσφάτως τις ΗΠΑ και το ΗΒ.

Να σημειωθεί ότι για τις ενέργειες του ΠΔΣ για τα συγκεκριμένα θέματα, υπάρχουν αναρτημένες επεξηγηματικές ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα μας. Ιδιαιτέρως, αναφορικά με τις ενέργειές μας για την άσκηση του εποπτικού μας ρόλου, μπορείτε να ανατρέξετε στη συγκεντρωτική ανακοίνωση στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.cyprusbarassociation.org/index.php/el/news/32415-anakoinose-tou-pds-anaphorika-me-tis-kyroseis-eb-kai-epa

Από τον Μάρτιο του 2021 τονίζω/τονίζουμε κατ’ επανάληψη, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την ανάγκη της πλήρους συμμόρφωσης των μελών μας με τις κυρώσεις καθώς και την εγρήγορση του αρμόδιου Τμήματος Εποπτικού Ελέγχου, το οποίο έχουμε ενισχύσει τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εργαλεία εποπτείας. Δεν περιμέναμε τις κυρώσεις για να ενισχύσουμε το Τμήμα Εποπτικού Ελέγχου. Αντιθέτως, ήταν προτεραιότητά μου με την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Οκτώβριο 2020.

Περαιτέρω, κατά το προηγούμενο διάστημα -έως και σήμερα – επιδιώκαμε/επιδιώκουμε τη συνεργασία με κρατικούς θεσμικούς φορείς και πρεσβείες για τη διαβίβαση οποιωνδήποτε τυχόν στοιχείων/πληροφοριών είχαν στη διάθεσή τους, τα οποία θα ήταν χρήσιμα στη διαδικασία του εποπτικού ελέγχου.

Όταν όμως, ως αποτέλεσμα των αγγλοαμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες δεν έχουν νομική ισχύ στην Κύπρο, η Έφορος Εταιρειών, για περίπου ένα μήνα, αρνείται να δεχθεί νόμιμα έγγραφα για αλλαγές στην εταιρική δομή 600 και πλέον εταιρειών, και όταν ως αποτέλεσμα παραλύουν οι εταιρείες αυτές και παγιοποιούνται λογαριασμοί τους, σε ορισμένες δε περιπτώσεις έχουμε και πλεονασμό, απολύσεις ή παραιτήσεις ως επακόλουθα, και όταν οι λογαριασμοί σχεδόν όλων όσων έχουν ρωσική σχέση παγιοποιούνται, και όταν περαιτέρω δικηγορικό και λογιστικό γραφείο ουσιαστικά κλείνει λόγω παγιοποίησης των τραπεζικών λογαριασμών τους, αυτά δεν πρέπει να ανησυχήσουν και να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο του ΠΔΣ;

Όταν μέλη μας υποχρεώθηκαν σε παραιτήσεις εκ των πραγμάτων και έμειναν απλήρωτοι για τον μήνα Απρίλιο με προφανή αβεβαιότητα, και όταν αλυσιδωτές επιπτώσεις επηρεάζουν τον τομέα των υπηρεσιών, δεν μπορεί παρά να ομιλούμε για ένα over compliance.

Η αντίδραση, επίσης, ανωτάτων στελεχών της κυβέρνησης όπως επίσης και κυβερνητικών λειτουργών αλλά και των τραπεζών ιδιαιτέρως, κατά την προσωπική μου γνώμη, δεν ήταν η επιβεβλημένη και δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα παρά οι ίδιες οι κυρώσεις. Οι κυρώσεις δε είχαν τόσο καταστροφικό αποτέλεσμα όσον η αντίδραση σε αυτές.

Και βεβαίως γίναμε βασιλικότεροι του βασιλέως και όποιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό εθελοτυφλεί.

Να σημειώσω ότι το over compliance, είναι ορολογία την οποία οι ίδιοι οι οποίοι έχουν επιβάλει τις κυρώσεις, χρησιμοποιούν, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις τους έχουν εμβέλεια και εφαρμογή μόνο εντός της επικράτειάς τους και σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία εντός αυτών.

Εάν δημιουργήθηκε κακή εικόνα για την Κύπρο δεν είναι τώρα που δημιουργήθηκε. Δημιουργήθηκε από το 2013 όταν οι τράπεζες οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, όταν οδήγησαν σε κουρέματα και βάναυση παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων πολιτών, όταν στη συνέχεια εξελίχθηκε μία βιομηχανία έκδοσης διαβατηρίων χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο από τους κυβερνώντες, και όταν βεβαίως, δυστυχώς, το όνομα του τέως ΠτΔ ενεπλάκη μέσω του πρώην δικηγορικού του γραφείου σε όλες αυτές τις διεργασίες.

Αυτά είναι που έπληξαν την εικόνα της Κύπρου και οδήγησαν στο «this is Cyprus».

Βεβαίως, κάθε καλόπιοτη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Εξάλλου, δεν μπορεί όλοι να έχουμε την ίδια άποψη. Όμως, το να καταλήγει κάποιος ανώνυμος σε αυθαίρετα συμπεράσματα περί έλλειψης σοβαρότητας κάθε άλλο παρά αξιόπιστη κριτική ασκεί.

Ο ΠΔΣ, υπό την προεδρία μου, είναι το μόνο σώμα στην Κύπρο, το οποίο έχει ασκήσει τον εποπτικό του έλεγχο με τον πλέον σοβαρό και ενδεδειγμένο τρόπο. Είναι το μόνο σώμα το οποίο έχει προχωρήσει με κατηγορητήρια εναντίον μεγάλων και γνωστών δικηγορικών γραφείων για παραβάσεις της νομοθεσίας και σχετικών κανονισμών.

Είναι το μόνο σώμα στην Κύπρο το οποίο έχει καταδίκες και επιβολή ποινών και το οποίο δημοσιεύει τις αποφάσεις του στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. Είναι το μόνο σώμα η εποπτεία του οποίου χαιρετίστηκε ακόμα και από αυτούς που επέβαλαν τις κυρώσεις πρόσφατα.

Αυτά είναι που έπρεπε ο ανώνυμος συγγραφέας να παραθέσει σαν αντικειμενικός κριτής, τα πραγματικά δεδομένα, και στη συνέχεια, αν ήθελε, με βάση αυτά τα δεδομένα, να ασκήσει κριτική και με συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Με αυτή την ευκαιρία, θα πρέπει να επισημάνω και πάλι, ότι δεν είναι η πρώτη φορά όπου οι δικηγόροι καλαθοποιούνται και κατηγορούνται αδιάκριτα για ένα πολύ μικρό αριθμό στο σύνολο των 4,500 μελών μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται στην κοινή γνώμη μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον δικηγορικό κόσμο συλλήβδην.

Είναι συνεπώς χρέος και καθήκον μας σε τέτοιες περιπτώσεις να προβαίνουμε στην αποκατάσταση της αλήθειας με τεκμηριωμένη παράθεση δεδομένων και στοιχείων.

Παράλληλα, με τον ίδιο εμφατικό τρόπο υπογραμμίζονταν η συνεργασία όλων των εταίρων της οικονομίας για τη λήψη των κατάλληλων αντισταθμιστικών μέτρων για να στερεωθούν η ανθεκτικότητα και οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών, βασικού πυλώνα της οικονομίας μας, όπως τονίζετε και στο άρθρο σας.

Δεν κρύψαμε την αγωνία μας για τον τομέα, ούτε την καμουφλάραμε σε ατάκες άνευ περιεχομένου. Αντίθετα, σε κάθε ευκαιρία, (παρουσία σε συνέδρια, σε ενημερωτικές εκπομπές, σε συνεντεύξεις) εκφράζαμε την ανησυχία μας την οποία πλαισιώναμε με τεκμηριωμένες εισηγήσεις, προτάσεις εστιάζοντας στη δημιουργία ενός στρατηγικού πλάνου.

Για το θέμα των προσφάτως επιβληθεισών κυρώσεων, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εξαρχής για τη διαχείριση, εφιστώντας την προσοχή όλων των αρμόδιων αρχών για τη δυνητική ζημία στον τομέα, και ως εκ τούτου η εξέλιξη των πραγμάτων, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Η επιχειρούμενη προσπάθεια δημιουργίας γενικευμένου φοβικού κλίματος, γιγάντωσης της καχυποψίας, αντιβαίνει στην κηρυττόμενη πρόθεση για ενίσχυση του νευραλγικού τομέα των υπηρεσιών.

Ως Πρόεδρος του ΠΔΣ, θα συνεχίσω με συνέπεια λόγων και έργων να υπογραμμίζω τη στήριξη του τομέα και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την αξιοπρέπεια του δικηγορικού κόσμου στο σύνολό του, χωρίς να μετέρχομαι ενεργειών και τοποθετήσεων που οδηγούν σε σύγχυση, εκτρέπουν και αποπροσανατολίζουν από την ουσία των θεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Ο ΠΔΣ παραμένει βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της οικονομίας του τόπου και σταθερός στόχος είναι η συνεχής ποιοτική αναβάθμισή όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Τέλος, θεωρώ ότι ο γράφων του άρθρου-προτού προβεί στη δημοσίευσή του-θα μπορούσε να είχε επικοινωνήσει μαζί μου για αποσαφήνιση των σημείων στα οποία εστιάζει, εφόσον του είχαν γεννηθεί απαιτητικές απορίες, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ανώφελη συνθηματοποίηση σημαντικών θεμάτων.

Ευγενική παράκληση όπως δημοσιευθεί η απάντησή μου.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 3

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 4

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα