Στέλλα Καμίτση: Πολύ ελκυστικά τα διεθνή trusts της Κύπρου

Πραγματοποιείται σήμερα στη Λεμεσό το STEP Cyprus Conference, ένα συνέδριο υψηλού επιπέδου με ομιλητές από το εξωτερικό αναγνωρισμένου κύρους, στο πλαίσιο το οποίου επί τάπητος θα τεθούν οι προκλήσεις που απασχολούν τον τομέα των εμπιστευμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η πρόεδρος του STEP Cyprus Στέλλα Καμίτση μιλά, τόσο για το σημερινό συνέδριο, αλλά και γενικότερα για τον κλάδο των εμπιστευμάτων στην Κύπρο και τι κάνει τα Cyprus International Trusts να ξεχωρίζουν.

Ποιος είναι ο STEP Cyprus και τι κάνει;

STEP είναι το ακρωνύμιο του «Society of Trust and Estate Practitioners» και είναι ένας παγκόσμιος επαγγελματικός οργανισμός, με μέλη του κυρίως δικηγόρους, λογιστές, διαχειριστές και άλλους επαγγελματίες στον τομέα του οικογενειακού σχεδιασμού περιουσίας.

Έχει περισσότερα από 21.000 μέλη σε 96 χώρες, έχει ένα εξαιρετικά ενεργό δίκτυο και μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων διοργανώνει πολυάριθμα τοπικά και διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ο STEP θεωρείται ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο για επαγγελματίες ιδιωτικής περιουσίας.

Ο STEP Cyprus ιδρύθηκε το 2003 από τον αξιότιμο ιδρυτή του κ. Πέτρο Γ. Οικονομίδη και στόχος του είναι κυρίως να διατηρεί τα μέλη του ενημερωμένα αναφορικά με τις τελευταίες ιδέες και εξελίξεις στον σχεδιασμό εμπιστευμάτων και ακινήτων παγκοσμίως, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους, να βελτιώσουν το προφίλ τους διεθνώς και να αναπτύξουν τη δικτύωση και τη βάση πελατών τους.

Το να είσαι μέλος του STEP αποτελεί ένδειξη ότι διαθέτεις τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις και τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα για παροχή συμβουλών σε θέματα που σχετίζονται με τα εμπιστεύματα και για να ενεργείς ως διαχειριστής.

Πόσο μεγάλη είναι η βιομηχανία των εμπιστευμάτων της Κύπρου;

Ο STEP Κύπρου αριθμεί σήμερα πάνω από 160 μέλη και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους διεθνώς σε σύγκριση με τον πληθυσμό.

Πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει επίσης μια ισχυρή επαγγελματική κοινότητα στο νησί με συγκεκριμένες γνώσεις και τεχνογνωσία στα καταπιστεύματα-που πολλοί από αυτούς μπορεί να μην είναι μέλη του STEP αλλά έχουν αλληλεπίδραση με τον STEP άμεσα και έμμεσα.

Τι κάνει τα κυπριακά trust να ξεχωρίζουν σε σύγκριση με τα διεθνή καταπιστεύματα;

Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι η Κύπρος έχει μακρά ιστορία και ένα καλά ανεπτυγμένο νομικό πλαίσιο που διέπει τα καταπιστεύματα, γεγονός που την καθιστά ελκυστική δικαιοδοσία για την ίδρυση Cyprus International Trusts.

Το ταξίδι της Κύπρου στα καταπιστεύματα ξεκίνησε το 1959 με τη θέσπιση του πρώτου νόμου περί καταπιστεύματος, Cap 193, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους νόμους που υιοθέτησε η Κύπρος με την ανεξαρτησία της από το Στέμμα και ο οποίος βασίστηκε στο πρότυπο του αγγλικού νόμου περί καταπιστεύματος του 1925, και συνεχίστηκε με την ψήφιση του Κυπριακού Διεθνούς Νόμου Καταπιστεύματος το 1992 και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του.

Έτσι, στην πραγματικότητα έχουμε δύο νομοθεσίες καταπιστεύματος στην Κύπρο: Μία που ισχύει για ντόπιους πελάτες και μία που ισχύει για διεθνείς πελάτες, οι διατάξεις των οποίων είναι πολύ ελκυστικές σε σύγκριση με άλλες δικαιοδοσίες όπως, μεταξύ άλλων, για την εμπιστευτικότητα, την προστασία περιουσιακών στοιχείων, -Ερχόμενα αναγκαστικά καθεστώτα κληρονομιάς, ελευθερία επιλογής δικαίου.

Επίσης, η γνώση και η τεχνογνωσία στα καταπιστεύματα που προσφέρουν οι ντόπιοι επαγγελματίες σε ξένους πελάτες καθιστούν τα κυπριακά διεθνή καταπιστεύματα πολύ ελκυστικά.

Δειτε Επισης

Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας-Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα