Υποχώρηση του πληθωρισμού στο Ην. Βασίλειο στο 8,7%

Στο 8,7% υποχώρησε η τιμή του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 10% μετά από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) που ανακοίνωσε τα στοιχεία το πρωί, η ελάττωση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται κυρίως στη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού τον περασμένο μήνα. Τον προηγούμενο Απρίλιο, αντίθετα, το κόστος της ενέργειας είχε εκτοξευθεί, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, το αυξημένο κόστος ενέργειας των προηγούμενων μηνών εξακολουθεί να έχει αντανάκλαση σε αυξημένα κόστη για τη βιομηχανία και τις μεταφορές, αλλά και στους ακόμα υψηλούς οικιακούς λογαριασμούς ενέργειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο επιμέρους πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα μη οινοπνευματώδη διαμορφώθηκε στο 19% τον Απρίλιο, μόνο οριακά μειωμένος από το 19,1% του Μαρτίου.

Κατά συνέπεια η πίεση στα νοικοκυριά αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς παράλληλα ο ρυθμός αύξησης των μισθών συνεχίζει να υστερεί του πληθωρισμού.

Επίσης, αν και το ΔΝΤ προέβη σε σημαντική αμαθεώρηση των προγνώσεών του για τη βρετανική οικονομία φέτος, δηλώνοντας ότι πλέον αναμένει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4% αντί για αρνητικό ρυθμό της τάξης του 0,7%, επισήμανε ότι μάλλον θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, που ήδη ανέρχεται σε 4,5%.

Αντιδρώντας στη μείωση του πληθωρισμού ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σχολίασε: «Το ΔΝΤ είπε χθες ότι έχουμε ενεργήσει αποφασιστικά ώστε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, αλλά αν και είναι θετικό πως τώρα βρίσκεται σε μονοψήφιο επίπεδο, οι τιμές των τροφίμων ακόμα αυξάνονται πολύ γρήγορα. Επομένως, παράλληλα με τη βοήθεια προς τις οικογένειες ύψους σχεδόν 3.000 λιρών ως στήριξη κατά του κόστους διαβίωσης πέρυσι και φέτος, πρέπει να εμμείνουμε αποφασιστικά στο σχέδιο μείωσης του πληθωρισμού».

Δειτε Επισης

Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών
Προς νέο mega deal στον κλάδο της εξόρυξης-Πρόταση εξαγοράς της Anglo American από ΒΗΡ
Γαλλία: Η αύξηση του δημόσιου χρέους απειλεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας
ΕΕ: Χαλαρώνει η δημοσιονομική πειθαρχία-Οι νέοι κανόνες για το δημόσιο χρέος
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. οι κινεζικές δημόσιες συμβάσεις για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναβάθμισε στο 0,3% την ανάπτυξη φέτος η Γερμανία, μείωσε στο 2,4% τον πληθωρισμό
Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες