Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ και επιδόματα στο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ

Tο νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υπογραφή της νέας μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ και η συνέχιση του διαλόγου για συνομολόγηση ολοκληρωμένης και μόνιμης συμφωνίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί την Τρίτη το 60ό Συνέδριο των Αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ. Το Συνέδριο θα ανοίξει με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ, Αντώνης Κουτσούλλης και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που απασχολούν τους δημοσίους υπαλλήλους και την κοινωνία ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντεχνίας, τα κυριότερα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το 60ό Συνέδριο των Αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ, περιλαμβάνουν το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υπογραφή της νέας μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ και η συνέχιση του διαλόγου για συνομολόγηση ολοκληρωμένης και μόνιμης συμφωνίας.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η επαναφορά των επιδομάτων, με κατάργηση και της καθολικής οριζόντιας αποκοπής του 15%, καθώς και του τρόπου υπολογισμού της αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση, στην κατάσταση που ίσχυε μέχρι τις 31.12.2012. Όπως σημειώνει η ΠΑΣΥΔΥ, είχε συμφωνηθεί η σταδιακή αποκατάσταση των γενικών επιδομάτων και τέθηκε σε ισχύ με τον Προϋπολογισμό του 2023. «Αίτημά μας αποτελεί η συμπερίληψη στη συμφωνία για σταδιακή αποκατάσταση και του επιδόματος βάρδιας και αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιουλίου, 2023 με την προσθήκη σχετικής πρόνοιας στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για το 2023», αναφέρεται.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ανάμεσα στα εργασιακά ζητήματα που δεσμεύτηκε να επιλύσει κατά το πρώτο εξάμηνο της θητείας του είναι και η έναρξη της σταδιακής αποκατάστασης του επιδόματος βάρδιας και της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι αναμένεται να συζητήσουν και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων για προαγωγή και διατμηματική προαγωγή. Όπως αναφέρουν, έχουν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες από υπηρεσιακής πλευράς με τα σχέδια υπηρεσίας, καθώς και με την εκπαίδευση του προσωπικού που θα προβαίνει σε αξιολογήσεις.

«Η ΠΑΣΥΔΥ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας.  Τασσόμαστε υπέρ της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Επιθυμία μας είναι να προάγονται οι καλύτεροι και ασφαλώς όχι με το να ακολουθούμε την ημερομηνία γέννησης. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ είχε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του συστήματος αξιολόγησης. Όμως ταυτόχρονα νοιαζόμαστε και για τη λειτουργικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας. Για αυτό θέλουμε η μεταρρύθμιση να βοηθήσει στον πραγματικό εκσυγχρονισμό και όχι να οδηγήσει σε απορρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Προς τούτο πιστεύουμε ότι για κάποιες πτυχές της θα πρέπει να παρασχεθεί χρόνο για περαιτέρω διαβούλευση, για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε ρυθμίσεις που να είναι εφαρμόσιμες και ορθολογικές», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΔΥ.

Επιπρόσθετα, θα γίνει αναφορά και στην επέκταση του ευέλικτου ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, ζήτημα το οποίο έχει ρυθμιστεί με επιτυχία, μετά την ψήφιση τροποποιημένων Κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ θα συζητηθεί και συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και των Συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ για κατάργηση των περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμων του 2013 έως 2017, με σκοπό την αποπαγοποίηση και πλήρωση των κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού, Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και Προαγωγής, κάτι για το οποίο εκκρεμεί σχετικό νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ΠΑΣΥΔΥ τάσσεται επίσης υπέρ της επιταχυνόμενης ανέλιξης στις συνδυασμένες κλίμακες για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-Α5-Α7(ii), σημειώνοντας ότι έχει υποβληθεί από την ΠΑΣΥΔΥ αίτημα προς την επίσημη πλευρά, όπως η κατηγορία αυτή των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων έχει επιταχυνόμενη ανέλιξη, όπως έγινε με τους αστυνομικούς.

Ακόμα, αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων, ενώ θα θέσει και θέμα μονιμοποίησης των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου (ΕΑΧ). Όπως αναφέρει, η ΠΑΣΥΔΥ έχει αναθέσει σε ομάδα δικηγόρων με επικεφαλής έγκριτο νομικό και γνώστη του αντικειμένου, να ετοιμάσει πρόταση νόμου, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα και το δικαίωμα ανέλιξης για τους ΕΑΧ.  «Όταν έχουμε έτοιμη την πρόταση, θα την αποστείλουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, αν συμφωνήσει, θα την προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η διαδικασία για την υλοποίηση των όσων προνοούνται στη σχετική πρόταση», σημειώνει.

Στο συνέδριο θα συζητηθεί και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του Δημόσιου Τομέα για απλοποίηση διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καθώς και η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με τη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας σε κρατικό, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δειτε Επισης

Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία
Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024