Ryanair: Στα 1,43 δισ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους

Η Ryanair προέβλεψε ότι η ισχυρή ζήτηση κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 10% και σε «μέτρια ετήσια» αύξηση των κερδών το επόμενο έτος, καθώς οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στα αεροπορικά ταξίδια μετά την πανδημία.

Η εταιρεία χαμηλού κόστους με έδρα το Δουβλίνο ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,43 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολαρίων) για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι ζημιών 355 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η Ryanair αναμένει ότι το κόστος για καύσιμα φέτος θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερο, σημειώνοντας ότι τα υψηλότερα έσοδα θα αντισταθμίσουν το «άλμα» στα καύσιμα.

«Θεωρούμε ότι θα έχουμε αρκετά κέρδη με βάση αυτά που βλέπουμε, για να καλύψουμε το επιπλέον κόστος των καυσίμων και στη συνέχεια θα τα αυξήσουμε ελαφρώς», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Νιλ Σόραχαν σε συνέντευξή του.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ryanair ήταν μία από τις εταιρείες που ανέκαμψαν από την πανδημία του Covid-19 με ταχείς ρυθμούς, καθώς προσέλκυσε τους επιβάτες που επιθυμούν φθηνές διακοπές. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο ιρλανδικός αερομεταφορέας παρήγγειλε έως και 300 αεροσκάφη Boeing 737 Max, καθώς στοχεύει να κατακτήσει το 30% της ευρωπαϊκής αγοράς αεροπορικών ταξιδιών έως το 2034.

Οι προοπτικές του αερομεταφορέα για το τρέχον οικονομικό έτος φανερώνουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης, δήλωσε ο αναλυτής της Bernstein, Άλεξ Ίρβινγκ, σε σημείωμά του προς τους πελάτες του

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ryanair ανέρχονταν σε 4,7 δισ. ευρώ στο τέλος του οικονομικού έτους.

Ο οικονομικός διευθυντής δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι η εταιρεία θα πετύχει τον στόχο της για τη μεταφορά 185 εκατομμυρίων επιβατών φέτος, ακόμη και μετά την προειδοποίηση ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερος λόγω καθυστερήσεων στην Boeing Co, τον μοναδικό προμηθευτή των αεροσκαφών της. Η αεροπορική εταιρεία μετέφερε 168,6 εκατομμύρια επιβάτες κατά το οικονομικό έτος που μόλις έληξε, σημειώνοντας «άλμα» 74%.

Η Ryanair ανακοίνωσε ότι οι τιμές των εισιτηρίων για το καλοκαίρι τείνουν να είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, με τους ναύλους να διαμορφώνονται κατά 10% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο Σόραχαν δήλωσε ότι τα έσοδα από υπηρεσίες όπως η επιβίβαση κατά προτεραιότητα και το φαγητό κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν «πολύ ισχυρά», ανερχόμενα σε 23 ευρώ ανά επιβάτη από 19 ευρώ πριν από την πανδημία.

Τα προβλήματα με την Boeing

Η Ryanair είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της Boeing στην Ευρώπη, έχοντας «χτίσει» ολόκληρο τον στόλο των αεροσκαφών μικρών αποστάσεων γύρω από το μοντέλο 737 που αποτελεί τον «βραχίονα» της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο’ Λίρι έχει επικρίνει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αεροσκαφών, καθώς η Boeing προσπαθεί να αντιμετωπίσει κατασκευαστικές δυσλειτουργίες του αεροσκάφους.

Η διακοπή λειτουργίας ορισμένων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων κατά την εποχή της πανδημίας και η μείωση των δρομολογίων σε άλλους δημιούργησε αρκετά κενά για τη Ryanair. Ο Σόραχαν αναφέρθηκε στην αύξηση των εγχώριων πτήσεων στην Ιταλία -όπου την Alitalia διαδέχθηκε η μικρότερη ITA- στην Ελλάδα και σε άλλα ηλιόλουστα σημεία της Ευρώπης, που οδηγούν τη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Καλοκαιρινό μενού στα wagamama: Nέες, ανατρεπτικές και αναζωογονητικές γεύσεις
12 δημιουργίες στο LPM Restaurant & Bar Limassol
Οι προοπτικές αναζωογόνσης της υπαίθρου στο επίκεντρο συνάντησης Κουμή- Ένωσης Κοινοτήτων
Οι 16 παραλίες στην Αγία Νάπα με Γαλάζια Σημαία
Ο Όμιλος Kanika στο 1% των κορυφαίων ξενοδοχείων στην πλατφόρμα του TripAdvisor
79 Γαλάζιες Σημαίες σε ισάριθμες παραλίες της Κύπρου-Πρωτιά για το Παραλίμνι
Οι τρεις παραλίες της Λάρνακας που κυματίζουν φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες
Emirates: Νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου
City of Dreams Mediterranean: Η Άννα Βίσση για μια μοναδική εμφάνιση στις 22 Ιουλίου
Ο Μποτρίνι ανεβάζει το επίπεδο της ιταλικής κουζίνας στο Four Seasons (photos)