Μεγαλώνει και «επιτίθεται» ο τομέας της αμυντικής τεχνολογίας στην Κύπρο

Πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και ευρύτερα της Ευρώπης, αποκτά το οικοσύστημα των εταιρειών που ασχολούνται με αμυντικά συστήματα στο νησί μας, με τις κυπριακές εταιρείες να αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι αξιόπιστοι εταίροι των μεγάλων εταιρειών παραγωγής αμυντικού υλικού της Ευρώπης.

Την ραγδαία εξέλιξη του τομέα στη χώρα μας ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά η παρουσία της Κύπρου στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας (Defence Exhibition Athens DEFEA), που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Μαΐου, στην Αθήνα.

Πρόκειται για μια υψηλού προφίλ διεθνή έκθεση άμυνας, όπου διεθνείς εταιρείες παρουσιάζουν αμυντικά συστήματα χερσαίας, ναυτικής, αεροδιαστημικής, εθνικής ασφάλειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Βιομηχάνων Αμυντικού Υλικού και διοργανώνεται από την ROTA Exhibitions Greece.

Η στόχευση του Υπουργείου Άμυνας

Το Υπουργείο Άμυνας είχε για δεύτερη φορά παρουσία στην έκθεση με εθνικό περίπτερο, στο οποίο συμμετείχαν έξι κυπριακές εταιρείες, μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ). Συνολικά, στη DEFEA συμμετείχαν εννέα κυπριακές εταιρείες/οντότητες, με παρουσίαση των προϊόντων που σχεδιάζουν και παράγουν, καθώς η Κύπρος εκπροσωπήθηκε επίσης από το Εργαστήριο Έρευνας Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USRL) του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο αποτελεί μέρος του Ερευνητικού Κέντρου Κλίματος και Ατμόσφαιρας (CARE-C) του Ινστιτούτου.

Πρόκειται για εταιρείες οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μέσω ανταγωνιστικών εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας, και ανάπτυξης και με την παραγωγή προϊόντων αμυντικής τεχνολογίας.

Συγχαίροντας όλους τους συμμετέχοντες από πλευράς Κύπρου στην έκθεση DEFEA, ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας διαβεβαίωσε ότι η προσπάθειά τους θα συνεχίσει να τυγχάνει της υποστήριξης του Υπουργείου.

«Θέλουμε να ενδυναμωθεί η παραγωγή αμυντικών συστημάτων στην Κύπρο, προκειμένου, και να ενισχυθεί η άμυνα του τόπου μας και να γίνουν οι εταιρείες μας εταίροι στη συμπαραγωγή συστημάτων, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Γιωργάλλας.

Ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα εταιρειών

Μιλώντας εξάλλου κατά τη έναρξη του πρώτου Γαλλο-Κυπριακού Εργαστηρίου Ασφάλειας και Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία μεταξύ 16 και 17 Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκά αμυντικά και εξοπλιστικά έργα.

Ταυτοχρόνως, υπέδειξε πως κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν σε δέκα έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) και επτά έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), ενώ η Κύπρος συμμετέχει σε 13 έργα της PESCO.

«Η Κύπρος έχει αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια και θα διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό», είπε, για να προσθέσει πως ένα σημαντικό μέρος των αμυντικών δαπανών της χώρας πηγαίνει στις προμήθειες εξοπλισμών, καθώς και στην έρευνα και την καινοτομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυπριακές και γαλλικές εταιρείες συνεργάζονται ήδη για έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. αξίας περίπου €150 εκατομμυρίων.

Ποιες είναι οι έξι εταιρείες

Ποιες είναι όμως οι έξι κυπριακές εταιρείες, μέλη του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ), που συμμετείχαν στο περίπτερο του Υπουργείου Άμυνας στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας (Defence Exhibition Athens DEFEA); Πιο κάτω παρουσιάζονται οι έξι εταιρείες που τοποθετούν την Κύπρο σε περίοπτη θέση στον πανευρωπαϊκό χάρτη της παραγωγής αμυντικού υλικού.

  • ADITESS
aditess

Η ADITESS είναι μια επιστημονική, συμβουλευτική και ερευνητική εταιρεία, σκοπός της οποίας είναι η διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση μελετών, σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο.

Καλύπτει θέματα σχετικά με τις πολιτικές ασφάλειας, την ασφάλεια των μεταφορών και τη διαχείριση των συνόρων, την προστασία των κρίσιμων υποδομών, τις συνέπειες σε γεγονότα κρίσεων, καταστάσεις διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, λύσεις μοντελοποίησης τελευταίας τεχνολογίας και εξοπλισμό παρακολούθησης για την ασφάλεια των συνόρων και την ανάπτυξη τελευταίας τεχνολογίας εφαρμοσμένης ασφάλειας λύσεων στους παραπάνω τομείς.

Το προσωπικό της αποτελείται από αφοσιωμένους, έμπειρους επαγγελματίες με εξαιρετική αποδεδειγμένη επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία, καθώς και νέους παθιασμένους επιστήμονες. Το προσωπικό της συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. στους τομείς της Ασφάλειας, των ΤΠΕ, της εξόρυξης δεδομένων, της αεροναυπηγικής (UAV), των επικοινωνιών, των μεταφορών και του περιβάλλοντος, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

  • CELLOCK
Cellock-Logo-F

Η CELLOCK, είναι μια κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας και πληροφορικής, που ιδρύθηκε το 2003 και η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της ανάπτυξης προσαρμοσμένου λογισμικού και υλικού. Ειδικεύεται στους τομείς της ανάλυσης δεδομένων & τεχνητής νοημοσύνης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της επιχειρηματικής ευφυΐας.

Η Cellock προσφέρει λύσεις για μια μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών, όπως Fintech, Health, Agritech, Maritime, Government, Marketing και Retail. Με πολλά χρόνια συνδυασμένης εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού και υλικού, και ένα τεχνικό εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, υπερηφανεύεται ως κορυφαία εταιρεία πληροφορικής, που εξυπηρετεί πελάτες σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών κλάδων.

Υποστηριζόμενη από ένα επιστημονικό υπόβαθρο, η δημιουργικότητα και η καινοτομία της είναι οι κινητήριες δυνάμεις στην πεποίθησή της ότι μπορεί να δημιουργήσει πρωτοποριακά, ισχυρά συστήματα και εμπειρίες και να επενδύσει στην έρευνα και ανάπτυξη για τη δική της σειρά προϊόντων και των πελατών της.

  • CyRIC
cyric-2

Η CyRIC είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία με στρατηγικό στόχο να γίνει ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο, που αναπτύσσει ανατρεπτικά προϊόντα για τις παγκόσμιες αγορές και παρέχει μοναδικές, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον κλάδο.

Με αποστολή την παροχή υπηρεσιών έρευνας και καινοτομίας, την ανάπτυξη και δημιουργία πρωτοτύπων καινοτόμων προϊόντων για τη διεθνή αγορά, η CYRIC προσφέρει υπηρεσίες έρευνας και καινοτομίας στους πελάτες της στους τομείς του μηχανικού σχεδιασμού και πρωτοτύπων, ηλεκτρονικών και επικοινωνιών και λύσεων λογισμικού.

Επιπλέον, ένας αριθμός εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών επιχειρηματικότητας προσφέρεται σε νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  • Encorp
encorp-2

Η Encorp είναι μια πιστοποιημένη εταιρεία με έδρα την Κύπρο, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μιας μεγάλης γκάμας ειδικών οχημάτων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών υπηρεσιών, στρατιωτικών, ασθενοφόρων, αστυνομίας/swat, λεωφορείων, εμπορικών/τροφίμων και ποτών, γερανοφόρων φορτηγών και πολλών άλλων ημι-εξατομικευμένων και προσαρμοσμένων λύσεων.

Όραμά της, η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της εξειδικευμένης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κύπρο, την Ε.Ε. και τις γειτονικές χώρες.

  • SignalGeneriX

SignalGeneriX

Η SignalGeneriX χρησιμοποιεί δημιουργικά την τεχνογνωσία της στη συνοριακή Ε&Α και στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών προϊόντων για την ανάπτυξη λύσεων αιχμής και την παροχή αξίας στους πελάτες της μέσω των τεσσάρων βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της: Research & Development, Electronic Product Development, Rapid Prototyping & Manufacturing, Smart Systems Integration.

Η εταιρεία έχει ως σταθερές και κατευθυντήριες αρχές από την ίδρυσή της το 2005, την παράδοση εξαιρετικής Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα του DSP & των Επικοινωνιών. Δέσμευσή της, να παρέχει στους πελάτες της καινοτόμες τεχνολογίες και να τους βοηθά σε κάθε βήμα της ανάπτυξης καινοτόμων ηλεκτρονικών λύσεων που βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία και τις δοκιμασμένες τεχνολογίες της.

Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπορικών προϊόντων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων της έχει χρησιμοποιηθεί δημιουργικά για την επίλυση βιομηχανικών προβλημάτων για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και τομέων της αγοράς, όπως Smart Sensors, Medical Systems, Defense & Security Systems και Communications.

  • Swarmly
swarmly-aero

Η Swarmly προσδιορίζεται ως μια startup αεροδιαστημική εταιρεία με έδρα και εγκαταστάσεις παραγωγής στη Λεμεσό. Παρά το γεγονός ότι είναι μια νέα και δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία, η ομάδα της αποτελείται από έμπειρους επαγγελματίες.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της είναι εξοπλισμένες με τα καλύτερα εργαλεία και μηχανήματα, ενώ η παραγωγική της ικανότητα επιτρέπει τη γρήγορη παραγωγή όλων των προϊόντων της.

Η εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα VTOL Avionics (IAS) στον κόσμο-R8 Hermes. Το Hermes μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε αεροσκάφος εξοπλισμένο μόνο με ένα σύστημα πρόωσης και παρέχει άμεσα περιττές επικοινωνίες BVLOS, απεικόνιση EO/IR, φωτογραμμετρία, ανάπτυξη ωφέλιμου φορτίου, έλεγχο πτήσης, GNSS anti-jamming, ADS-B, θέση έκτακτης ανάγκης και δυνατότητες ελέγχου εδάφους.

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One