Η ιδιωτική ιατρική και ο τομέας της υγείας υπό την οπτική των εκτός ΓεΣΥ γιατρών

Σε μια σύντομη αναδρομή του ρόλου της ιδιωτικής ιατρικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των διαφόρων συστημάτων υγείας προέβη ο Δρ. Μιχάλης Ζουβάνης, Εκπρόσωπος της Ομάδας Ιατρών Εκτός ΓεΣΥ, Ειδικός Παθολόγος, Ενδοκρινολόγος και Διαβητολόγος.

Σε ομιλία του κατά το 6ο Cyprus HealthCare Conference 2023 που παρουσίασε η Remedica, ο Δρ. Ζουβάνης ανέφερε συνοπτικά κύρια μοντέλα χρηματοδότησης Εθνικών Συστημάτων Υγείας, σχολιάζοντας ότι πλείστα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας χρησιμοποιούν στοιχεία από τα μοντέλα Bismarck και Beveridge, καθώς και το γεγονός ότι όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα παρουσιάζουν μεταξύ τους διαφορές.

Όσο για τα χαρακτηριστικά που κάνουν σωστό ένα σύστημα υγείας, κατά τον Δρ. Ζουβάνη, αυτά είναι η καθολικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη, η βιωσιμότητα, η λειτουργικότητα, η δικαιοσύνη και η ελευθερία επιλογής.

Έμφαση έδωσε στη σημασία ύπαρξης υπηρεσιών ιδιωτικής Ιατρικής, τόσο για τους Κύπριους πολίτες όσο και τους ξένους. Η σημασία ιδιωτικού τομέα στα συστήματα υγείας είναι, εξάλλου, μεγάλη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομάδας Ιατρών Εκτός ΓΕΣΥ, στα πλεονεκτήματα είναι η παροχή ελεύθερης εναλλακτικής επιλογής στους ασθενείς, η βελτίωση-απάλειψη λιστών αναμονής, η δημιουργία ανταγωνισμού που υπηρεσιών που βελτιώνει το επίπεδο κ.α.

Επισήμανε λίγο αργότερα ότι οι υπηρεσίες ιδιωτικής ιατρικής αυξάνουν τον βαθμό ανταπόκρισης του συστήματος, καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών, και σε περίπτωση ανάγκης γίνεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο του εξωτερικού, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Η πιθανή δημιουργία ανισοτήτων και περιττή αύξηση κόστους συγκαταλέγεται στα αρνητικά σημεία, είπε επιπρόσθετα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι σχεδόν όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ «έχουν κάποιο βαθμό ιδιωτική ασφάλιση ως μέρος του συστήματος υγείας».

Σημαντικά ήταν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε, σύμφωνα με τα οποία οι ιδιώτες γιατροί εκτός ΓεΣΥ είναι λιγότερο από 100, ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία εκτός ΓεΣΥ είναι δύο (συν μερικές εξειδικευμένες κλινικές) και πως το σύνολο των εγγεγραμμένων γιατρών στον ΠΙΣ είναι 4808.

Καταλήγοντας, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις από τη δημιουργία κακών συνθηκών εργασίας για νέους γιατρούς λόγω υπερκορεσμού, σχολιάζοντας δε ότι η παρουσία ενός μόνο «παίχτη» στην υγεία, όπως ο ΟΑΥ, «δεν είναι υγιής πρακτική για μια ελεύθερη οικονομία».

Δειτε Επισης

Kapnos Airport Shuttle: Παρατείνεται η δωρεάν διακίνηση παιδιών από και προς αεροδρόμια-Επ' αόριστον η προσφορά
Wolt: Δέκα χρόνια σε θέση οδηγού στη διανομή φαγητών και προϊόντων
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των 27 φιναλίστ υποψήφιων
Το 1ο Women in STEM Cyprus Forum ξεκινά τον διάλογο για ουσιαστικές αλλαγές
Παρουσίαση της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού του προγράμματος CARDIOCARE
Νέα «πράσινη» δράση από την Ελληνική Τράπεζα-Προχωρά σε δεντροφύτευση στο Κάβο Γκρέκο
Τιμητική διάκριση για Πετρολίνα και PPT Aviation Services από το Telethon
Η πορεία και το έργο της Α. Eracleous Electrical Installations Ltd
Δυνατή οικονομία για όλους: 3ο Φόρουμ Οικονομίας για το ΑΚΕΛ
Εμπιστεύομαι...