«Να φέρουμε τους νέους μας κοντά στην τεχνολογία και να τους κατευθύνουμε προς τα νέα επαγγέλματα»
InBusinessNews 11:36 - 21 Μαΐου 2023
Πρέπει να φέρουμε τους νέους μας κοντά στην τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες και κριτική σκέψη και να τους κατευθύνουμε προς τα νέα επαγγέλματα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε χαιρετισμό του στο 1ο Φεστιβάλ Τεχνολογίας και Δημιουργίας «Makers Fair» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο κτίριο του Youth Makerspace στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος δήλωσε «εντυπωσιασμένος» με τα όσα είδε και εξέφρασε ευχαριστίες «στον ΟΝΕ για αυτό το εξαιρετικό Κέντρο. Σίγουρα αναμένουμε ένα σχεδιασμό για το πώς θα πάει στις άλλες επαρχίες και ειδικότερα στην ύπαιθρο, διότι πρέπει να δώσουμε σε όλα τα παιδιά μας τις ίδιες ευκαιρίες».
Πρόσθεσε ότι «ως Πολιτεία για ένα μεγάλο διάστημα κατευθύναμε τους νέους και τα παιδιά προς συγκεκριμένα επαγγέλματα, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Θα πρέπει ως Πολιτεία, ως Υπουργείο Παιδείας, να φέρουμε τους νέους μας κοντά στην τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και ήταν κάτι που ως Πολιτεία υποβαθμίσαμε, υποτιμήσαμε από μόνοι μας, για παράδειγμα, τις Τεχνικές Σχολές».
Εφερε ως παράδειγμα άλλες χώρες όπως «την Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου οι πιο καλοί μαθητές πάνε στις Τεχνικές Σχολές. Δημιουργήσαμε μόνοι μας ως κοινωνία μια αντίληψη ότι όσοι μαθητές, ειδικότερα στο παρελθόν, πάνε στις Τεχνικές Σχολές δήθεν δεν είναι καλοί μαθητές, που ήταν μια εντελώς λανθασμένη εντύπωση. Κλείσαμε το ΑΤΙ, ένα εξαιρετικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στο οποίο δεν δώσαμε την απαιτούμενη σημασία».
Πρέπει, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «να φέρουμε τους νέους μας κοντά στην τεχνολογία, να τους κατευθύνουμε προς τα νέα επαγγέλματα και χαίρομαι που ο Οργανισμός Νεολαίας πρωτοπορεί». «Ακόμα πρέπει να δούμε, αφού υπάρχει και η οικονομική διάσταση, πώς βοηθούμε όλες αυτές τις εξαιρετικές ιδέες που είδα» είπε και εξήγησε πως θα πρέπει «να πάμε από το στάδιο της ιδέας στην εμπορευματοποίηση του προϊόντος, να μπορεί να προωθηθεί για να βοηθηθεί και η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη «τον Οργανισμό Νεολαίας και τον Δήμο Λάρνακας, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά και είμαι σίγουρος, για την απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν στη Λάρνακα από το ΤΕΠΑΚ, ειδικά τα Ναυτιλιακά, κάτι που χρωστούμε στη Λάρνακα».
Η Μαρία Μιλτιάδους, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του ΟΝΕ ανέφερε ότι «στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το πρόγραμμα Makerspace έσπασε πολλές πρωτιές και έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα με προεξέχον όλων την δημιουργία προστατευτικών αψίδων προσώπου για το προσωπικό και τους λειτουργούς υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, την εποχή της πανδημίας».
Αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έκανε τα τελευταία χρόνια ο ΟΝΕ, με τον Δήμο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας με σκοπό την υλοποίηση πρωτοπόρων δράσεων για την πόλη και είπε πως «μερικά από τα έργα που αναπτύχθηκαν με μεγάλη επιτυχία μέσω του Makerspace, είναι η τρισδιάστατη εικονική αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου του Λιμανιού του αρχαίου Κιτίου, η εικονική πλοήγηση σε ναυάγια στον βυθό της Λάρνακας και οι διαδραστικές περιηγήσεις σε μουσεία».
Η κα. Μιλτιάδους είπε πως «κυρίαρχο ζητούμενο είναι η πολιτεία να αγκαλιάσει τους νέους της οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον τους, για την παιδεία που δέχονται, για τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα έχουν» και σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης θέτει υψηλούς στόχους για την νέα γενιά».
Σημείωσε ακόμα ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Φεστιβάλ «μαρτυρά την έγνοια αλλά και συνάμα το ενδιαφέρον του για τη νεολαία του τόπου μας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις «στην παραγωγή των καλύτερων πολιτικών για τη νεολαία μας και στην απάβλυνση των προβλημάτων και των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και είπε πως «το έργο που συντελεί ο ΟΝΕ δεν θα ήταν ποτέ εφικτό αν δεν ήταν δίπλα μας το ΤΕΠΑΚ με την εμπειρογνωμοσύνη του στο θέμα» και ευχαρίστησε τον Πρύτανη «για την αγαστή συνεργασία, αλλά πάνω από όλα για τη βοήθεια που δόθηκε να αναπτύξουμε τη στρατηγική και το όραμα ενός μεγαλόπνοου project, του οποίου οι προοπτικές είναι τεράστιες».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Κλεάνθης Κουτσόφτα είπε πως «η εκδήλωση πραγματοποιείται, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων λειτουργίας του Makerspace στη Λάρνακα, που είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που είναι εφαρμοσμένο με ευρωπαϊκά μοντέλα σε άλλες χώρες και δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες της Κύπρου να μπορούν να συμμετέχουν, να πειραματιστούν και να κατασκευάσουν στον χώρο όπου στεγάζεται το Makerspace».
Πρόσθεσε ότι «είναι ένα πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία να ερεθίσει τους νέους να ασχοληθούν με προγράμματα τεχνολογίας τα οποία θα τους δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Διανύουμε ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων το οποίο, ως Οργανισμός ήταν με χαρά που μπήκαμε στη φάση να ξαναδούμε τα προγράμματα μας, να τα αναθεωρήσουμε αλλά και να τα διορθώσουμε ούτως ώστε να είμαστε πιο κοντά στις ανάγκες των νέων του τόπου μας».
Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, συνέχισε «πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά και προωθεί προγράμματα τα οποία είναι πρότυπα σε όλους τους Οργανισμούς. Ταυτόχρονα μας δίνεται η ευκαιρία να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων της Κύπρου, των εταιρειών που κινούνται σ’αυτή την αγορά και μας δίνεται η συνέργεια και η συνεργασία να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την τεχνολογία».
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Κουτσόφτα είπε πως «θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο αυτό το πρόγραμμα, που εδρεύει στη Λάρνακα θα προωθηθεί και στις άλλες επαρχίες γιατί πραγματικά η κοινωνία εξελίσσεται, η κοινωνία των πολιτών ζητά από εμάς να εκσυγχρονιστούμε και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να συμμετέχουν αλλά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους μέσα από τα προγράμματα τεχνολογίας».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως η δημιουργία του Youth Makerspace στη πόλη «είναι ένα πρωτοποριακό έργο του Οργανισμού Νεολαίας, το οποίο τιμά την πόλη μας, ενώ αποτέλεσε και το έναυσμα για την αλλαγή ολόκληρης της περιοχής αφού γίνονται διάφορα έργα. Είναι ίσως ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα του Οργανισμού Νεολαίας» είπε.
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η συνεργασία του ΟΝΕ σε ό,τι κάνει ο Δήμος Λάρνακας που αφορά τον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης δηλαδή εφαρμογές τεχνολογίας, 3D και κατασκευές είναι μόνιμος εταίρος με πολύ τρομερά αποτελέσματα».
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κάτι που θα πρέπει να αναπτυχθεί και στις άλλες πόλεις της Κύπρου, αφού είναι ένας πνεύμονας στον οποίο οι νέοι αποκτούν δεξιότητες και ικανότητες. Ο Δήμος Λάρνακας θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον ΟΝΕ και στο Youth Makerspace».
Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Καινοτομίας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, βουλευτές, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και πλήθος κόσμου.
Το Φεστιβάλ περιελάμβανε διαδραστικά εργαστήρια STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), σε θεματικές ρομποτικής και προγραμματισμού, καθώς και κατασκευές με ξύλο.
Παράλληλα υπήρχαν περίπτερα τεχνολογίας τα οποία στελεχώνονταν από δημιουργούς, οργανισμούς και φορείς με σκοπό την παρουσίαση του έργου και των κατασκευών τους. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες και χειροτεχνίες, επίδειξη χρήσιμων δεξιοτήτων, εργαστήρι με πηλό και καλλιέργεια του Smart Garden που διαθέτει ο χώρος.