Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ερευνητικό πρόγραμμα για το Ξυνιστέρι VitiSaroma

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος VitiSaroma σχεδιασμένο στην γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι και τα αποτελέσματα που είχε στις διάφορες εφαρμογές σε διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό.

xynisteri2


Το πρόγραμμα VitiSaroma υλοποιήθηκε από το Οινοποιείο Κυπερούντας και το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ελλάδας. Βασικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου, ήταν η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση της γηγενούς ποικιλίας «Ξυνιστέρι» υπό μεταβλητές συνθήκες αμπελώνα, με έμφαση στον αρωματικό χαρακτήρα του παραγόμενου κρασιού. Η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται να υποστηρίξει έναν από τους κύριους στόχους του Οινοποιείου Κυπερούντας που είναι η δέσμευση του στην ανάπτυξη και προώθηση της ποικιλίας Ξυνιστέρι που πλέον κάνει γνωστή την Κύπρο στα πέρατα του κόσμου.

xynisteri6

xynisteri3

Η εκδήλωση άρχισε στις 10 πμ με το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από τον επικεφαλής οινολόγο του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνά Μηνά ενώ στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Μαγγανάρης ανέλυσε τα βασικά ερωτήματα που τέθηκα για τον σχεδιασμό του προγράμματος , επίσης ανέλυσε τις προοπτικές των αποτελεσμάτων στην εφαρμογή στους Κυπριακούς αμπελώνες. Ακολούθησε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Πίζας κ. Claudio D'Onofrio ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση αρωμάτων σταφυλιού και του παραγόμενου οίνου στον αμπελώνα ενώ τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Tuscia κ. Andrea Bellincontro με αντικείμενο τις μη καταστροφικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των σταφυλιών στο πεδίο κατά την μετασυλλεκτική περίοδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και καταληκτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

xynisteri4

Οι παρευρισκόμενοι, το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι, τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής οινολόγος του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνάς Μηνά σε δείπνο που παραχωρήθηκε στο εστιατόριο M Fusion του ξενοδοχείου Four Seasons στην Λεμεσό.

xynisteri5

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Καταναλωτών: Σοβαρές ενδείξεις για στρέβλωση στην τιμή ντόπιων μπανανών
MyPetrolina app: Δέκα μεγάλοι νικητές της χριστουγεννιάτικης εκστρατείας έλαβαν κάρτες καυσίμων κίνησης για ένα χρόνο
Υπεραγορές Αλφαμέγα: Δυναμική επέκταση στα Μανδριά Πάφου-Το νέο κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του
Πήρε ώθηση από τις γιορτές και τα ξεπουλήματα το λιανεμπόριο-Ευοίωνες προοπτικές για το 2025 με επενδύσεις και επεκτάσεις
Οι τελικές θέσεις του Υπ. Εμπορίου για το πλαφόν σε προϊόντα-Τι θεωρείται εύλογο κέρδος και η δυνατότητα του υπουργού
Σε λαχανικά, ψάρια και κρέας οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών-Μείωση σε κουλούρια, λάδι και αλεύρι
Mall of Cyprus: Ένας χρόνος θετικών αλλαγών μέσω πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το 2024
Εποχή των Παγετώνων: Ένα μοναδικό ταξίδι στην προϊστορία στο Kings Avenue Mall
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών οι διεθνείς τιμές του καφέ-Ερχονται ανατιμήσεις
Εβδομάδα εμπορίου πράσινης γραμμής... Ο στόχος και το κάλεσμα των διοργανωτών στους επιχειρηματίες