Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ερευνητικό πρόγραμμα για το Ξυνιστέρι VitiSaroma

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος VitiSaroma σχεδιασμένο στην γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι και τα αποτελέσματα που είχε στις διάφορες εφαρμογές σε διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό.

xynisteri2


Το πρόγραμμα VitiSaroma υλοποιήθηκε από το Οινοποιείο Κυπερούντας και το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ελλάδας. Βασικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου, ήταν η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση της γηγενούς ποικιλίας «Ξυνιστέρι» υπό μεταβλητές συνθήκες αμπελώνα, με έμφαση στον αρωματικό χαρακτήρα του παραγόμενου κρασιού. Η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται να υποστηρίξει έναν από τους κύριους στόχους του Οινοποιείου Κυπερούντας που είναι η δέσμευση του στην ανάπτυξη και προώθηση της ποικιλίας Ξυνιστέρι που πλέον κάνει γνωστή την Κύπρο στα πέρατα του κόσμου.

xynisteri6

xynisteri3

Η εκδήλωση άρχισε στις 10 πμ με το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από τον επικεφαλής οινολόγο του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνά Μηνά ενώ στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Μαγγανάρης ανέλυσε τα βασικά ερωτήματα που τέθηκα για τον σχεδιασμό του προγράμματος , επίσης ανέλυσε τις προοπτικές των αποτελεσμάτων στην εφαρμογή στους Κυπριακούς αμπελώνες. Ακολούθησε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Πίζας κ. Claudio D'Onofrio ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση αρωμάτων σταφυλιού και του παραγόμενου οίνου στον αμπελώνα ενώ τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Tuscia κ. Andrea Bellincontro με αντικείμενο τις μη καταστροφικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των σταφυλιών στο πεδίο κατά την μετασυλλεκτική περίοδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και καταληκτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

xynisteri4

Οι παρευρισκόμενοι, το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι, τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής οινολόγος του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνάς Μηνά σε δείπνο που παραχωρήθηκε στο εστιατόριο M Fusion του ξενοδοχείου Four Seasons στην Λεμεσό.

xynisteri5

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών