Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ερευνητικό πρόγραμμα για το Ξυνιστέρι VitiSaroma

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος VitiSaroma σχεδιασμένο στην γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι και τα αποτελέσματα που είχε στις διάφορες εφαρμογές σε διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό.

xynisteri2


Το πρόγραμμα VitiSaroma υλοποιήθηκε από το Οινοποιείο Κυπερούντας και το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ελλάδας. Βασικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου, ήταν η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση της γηγενούς ποικιλίας «Ξυνιστέρι» υπό μεταβλητές συνθήκες αμπελώνα, με έμφαση στον αρωματικό χαρακτήρα του παραγόμενου κρασιού. Η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται να υποστηρίξει έναν από τους κύριους στόχους του Οινοποιείου Κυπερούντας που είναι η δέσμευση του στην ανάπτυξη και προώθηση της ποικιλίας Ξυνιστέρι που πλέον κάνει γνωστή την Κύπρο στα πέρατα του κόσμου.

xynisteri6

xynisteri3

Η εκδήλωση άρχισε στις 10 πμ με το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από τον επικεφαλής οινολόγο του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνά Μηνά ενώ στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Μαγγανάρης ανέλυσε τα βασικά ερωτήματα που τέθηκα για τον σχεδιασμό του προγράμματος , επίσης ανέλυσε τις προοπτικές των αποτελεσμάτων στην εφαρμογή στους Κυπριακούς αμπελώνες. Ακολούθησε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Πίζας κ. Claudio D'Onofrio ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση αρωμάτων σταφυλιού και του παραγόμενου οίνου στον αμπελώνα ενώ τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Tuscia κ. Andrea Bellincontro με αντικείμενο τις μη καταστροφικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των σταφυλιών στο πεδίο κατά την μετασυλλεκτική περίοδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και καταληκτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

xynisteri4

Οι παρευρισκόμενοι, το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι, τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής οινολόγος του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνάς Μηνά σε δείπνο που παραχωρήθηκε στο εστιατόριο M Fusion του ξενοδοχείου Four Seasons στην Λεμεσό.

xynisteri5

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 25% στην εγγραφή οχημάτων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023
Αύξηση ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τετράμηνο 2023
Πετρολίνα: Με κάθε αγορά καυσίμων κίνησης αξίας €25 και άνω, εκπτωτικά κουπόνια για TGI Friday’s
Οι ξηροί καρποί RIFAI στην Βάσσος Ηλιάδης Λτδ
Οι επτά άξονες για περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της Κύπρου
Υπεραγορές: Κερδίζουν έδαφος τα private labels, διαρκείς πιέσεις για αυξήσεις
Λαμπερά εγκαίνια στο νέο «Destination Porsche» στη Λεμεσό
Προσεχώς συνάντηση Υπ. Εμπορίου με νέα πρόεδρο και μέλη της ΕΠΑ για e-καλάθι
Αλλάζουν διευθυντή «Mall of Cyprus» και «Mall of Engomi»
Προοπτικές και προκλήσεις του τομέα Γάλακτος και Τυροκομίας στην Κύπρο