Κόμβος πράσινης ενέργειας η Μεσόγειος συμφώνησαν Παπαναστασίου-EU MED 9

Τη συνεργασία των χωρών EU-MED 9 για ανάπτυξη της Μεσογείου ως Κόμβου Πράσινης Ενέργειας, συμφώνησαν σήμερα, στην πρώτη κοινή Σύνοδό τους η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε παρεμβάσεις του κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όπως έχει καταδείξει και η ενεργειακή κρίση που διανύουμε, θα πρέπει στο μέλλον να αποφεύγεται η εξάρτηση των χωρών σε μία ή ελάχιστες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, όπως εξήγησε, δεδομένης και της αστάθειας στις τιμές των συμβατικών καυσίμων επιβάλλεται πλέον η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με την Κύπρο, που παραμένει ενεργειακά απομονωμένη, να έχει θέσει, επίσης, ως προτεραιότητα τη διασύνδεση του νησιού με τα δίκτυα ενέργειας γειτονικών χωρών όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου, με σκοπό την αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, η χώρα προχωρά σε αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Η πρώτη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας των EU-MED 9, στην οποία συμμετείχε και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, ολοκληρώθηκε με Κοινή Δήλωση των Υπουργών, στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των εννέα μεσογειακών χωρών, μελών της ΕΕ, όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, διασφάλιση προσιτών τιμών ενέργειας και επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, στη βάση του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, στη δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής για επίτευξη των στόχων που τέθηκαν, στη δημιουργία κοινής πλατφόρμας διαλόγου στα θέματα ενέργειας και ενεργειακών διασυνδέσεων, στην κοινή χρηματοδότηση διασυνοριακών έργων με διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και στην προτεραιοποίηση επενδύσεων τόσο για ανάπτυξη ΑΠΕ όπως υπεράκτια αιολικά και πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα, όσο και για την παραγωγή και μεταφορά πράσινου υδρογόνου μέσω των νέων διασυνδέσεων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως κληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ενδεχόμενο ενισχυμένης χρηματοδότησης για ενεργειακές διασυνδέσεις μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών, καθώς και να διενεργήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τις δυνατότητες της Μεσογείου ως διαδρόμου μεταφοράς πράσινης ενέργειας και υδρογόνου στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

«Εμείς, οι χώρες της ΕΕ Med, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία συναντηθήκαμε με την ευκαιρία της πρώτης Υπουργικής Συνόδου κορυφής MED 9 για την Ενέργεια των Νοτίων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Μάλτα στις 18 Μαΐου 2023», αναφέρεται.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, της ενεργειακής πρόσβασης και για την επιτάχυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνει η Κοινή Δήλωση.

Προσθέτει ότι «αυτό ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική ουδετερότητα που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2050. Πέρα από τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μεσογείου, δεσμευόμαστε να εργαστούμε ως περιοχή για τη δημιουργία καθαρών, ασφαλών και διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας σε όλη την περιοχή».

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου