Φ. Πατσαλής: Μοχλός ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας έρευνα, καινοτομία και επιχειρείν

Τη θέση ότι η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης στον τομέα της υγείας, υποστήριξε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της Medicover Genetics, Φίλιππος Πατσαλής.

Σε μια ομότιτλη ομιλία, ο Δρ. Πατσαλής η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό για επενδύσεις στον τομέα τη υγείας αλλά και να προσφέρει υπηρεσίες στη γύρω περιοχή. «Εάν δεν έχουμε καινοτόμα, ανταγωνιστικά προϊόντα, ιατρικές υπηρεσίες, τεχνολογίες, υποδομές, δεν πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό για επενδύσεις στον τομέα τη υγείας αλλά και να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες στη γύρω περιοχή», προειδοποίησε.

Ωστόσο, εξήγησε και πως για να «προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό για επενδύσεις στον τομέα τη υγείας αλλά και να προσφέρουμε υπηρεσίες στη γύρω περιοχή, πρέπει να έχουμε να επιδείξουμε και να προσφέρουμε κάτι που είναι πολύ καλύτερο από αυτό που ήδη έχουν αλλού, ή κάτι μοναδικό, που επαναλαμβάνω, πρέπει να είναι καινοτόμα, υψηλής προστιθέμενης αξίας ανταγωνιστικά προϊόντα, ιατρικές υπηρεσίες, τεχνολογίες, υποδομές».

Πρόσθεσε ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία συμβάλλει στην δημιουργική και αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην ανάπτυξη των πολιτών και τις κοινωνίας ευρύτερα. «Πρέπει να δεχθούμε την πρόσκληση αυτή και να αγκαλιάσουμε την ιδέα ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι απαραίτητη ώστε να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη, και ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για οικονομική, ιατρική και κοινωνική ανάπτυξη», είπε.

Τόνισε, ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να βασίζεται στο τρίπτυχο έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με τον Δρ. Πατσαλή, το νέο αυτό μοντέλο ανάπτυξης θα δώσει πολλά ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά οφέλη στην Κύπρο και στους πολίτες της και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο οικονομικής και κοινωνικής αειφόρου ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε σε σειρά από πλεονεκτήματα που προκύπτουν. Όπως είπε, «οι επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογική ανάπτυξη στον ιατρικό χώρο θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ιατρική, οικονομική, και κοινωνική ανάπτυξη. Θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων ιατρικών καινοτομιών μέσα από μικρομεσαίες εταιρείες, καθώς και μέσα από μικρές ή μεγάλες υφιστάμενες εταιρείες. Θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών και διασυνοριακών εταιρικών σχέσεων στο τομέα της υγείας».

«Η επιστημονική και τεχνολογική αριστεία και η ποιότητα της έρευνας στο τομέα της υγείας θα βοηθήσουν στην αύξηση και στην προσέλκυση επενδύσεων και οι επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία στο τομέα της υγείας θα συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» δήλωσε καταλήγοντας στα εξής: «Τα υψηλά επίπεδα ερευνητικών υποδομών σχετικούς με την υγεία και του παραγωγικού ιστού των επιχειρήσεων σχετικών με ιατρική, η εμπειρογνωμοσύνη, η επάρκεια και η υψηλή ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού καθώς και οι μηχανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας έχουν θεμελιώδη σημασία για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Η αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας είναι ένας δείκτης της αποτελεσματικότητας της επένδυσης στη ιατρική γνώση»

Ο CEO της Medicover Genetics δεν δίστασε να πει πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις στα πανεπιστήμια, στις ερευνητικές μονάδες, στα ιατρικά κέντρα και στις επιχειρήσεις σχετικές με την υγεία, στο να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την έρευνα και καινοτομία και πως υπάρχουν ελλείψεις πολιτικής και οικοσυστήματος διακυβέρνησης, καθώς και σε θεσμικά και νομικά πλαίσια που θα ενθαρρύνουν τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και να αναπτύξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και άλλες συναφείς καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ως εκ τούτου, είπε, «χρειάζονται μηχανισμοί που να διευκολύνουν τη μεταφορά γνώσης μεταξύ των φορέων παραγωγής της γνώσης και των φορέων που μπορούν να την αξιοποιήσουν την γνώση και να την μετατρέψουν σε πραγματικό όφελος».

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός Εθνικού Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, το οποίο θα υποστηρίζει την επιστημονική κοινότητα και τις επιχειρήσεις σε θέματα εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών ή καινοτόμων αποτελεσμάτων, όπως για παράδειγμα η υποστήριξη για υποβολή αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η εμπορική εκμετάλλευση της έρευνας και της καινοτομίας, η ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, κ.α.

Για το υψηλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας θα πρέπει κατά τον Καθηγητή να εξασφαλίσουμε δυνατότητες εργοδότησης και ανάπτυξης επιστημονικής καριέρας μέσα στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τη συνεχή εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Καταλήγοντας, είπε: «Την τελευταία πενταετία κινούμαστε αργά αλλά σταθερά και ανοδικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτεία έχει αντιληφθεί και αγκαλιάσει την ιδέα ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία είναι απαραίτητη ώστε να πετύχουμε οικονομική και κοινωνική αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι απαιτείται από όλους μας πολύ σκληρή δουλειά και προσπάθεια, καθ’ ότι η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε είναι πολύ μεγάλη, εάν πραγματικά ο στόχος μας είναι να γίνουμε στον τομέα της υγείας ανταγωνιστικοί σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Φίλιππος Πατσαλής μιλούσε στο 6ο Cyprus HealthCare Conference 2023 που παρουσίασε η Remedica.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων