Μάριος Κουλούμας: Πολεμάμε για το ΓεΣΥ … όχι το ΓεΣΥ

Η διασφάλιση της διαρκούς αναβάθμισης του ΓεΣΥ, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης προς όφελος του συνόλου των πολιτών από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Πολιτεία. Στόχος παραμένει όπως τα ιατρικά εφόδια είναι διαθέσιμα, οικονομικά προσιτά και καινοτόμα. Οι προσπάθειες είναι διαρκείς ώστε να προστατευτεί καλύτερα η υγεία των πολιτών και να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

Το πώς μπορεί να βελτιωθεί το ΓεΣΥ και οι Υπηρεσίες Υγείας προς όφελος των ασθενών συζητήθηκε στο 6ου Cyprus HealthCare Conference 2023 που παρουσιάζει η Remedica κατά τη διάρκεια ομιλίας από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριο Κουλούμα.

Ο κ.Κουλούμας μίλησε για όσα κέρδισε ο ασθενής με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και για όσα χρήζουν, ακόμη, βελτίωσης. Τόνισε ότι η επιλογή είναι βασικό δικαίωμα του πολίτη εντός του ΓεΣΥ. Επισήμανε την επιλογή Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ) και εγγραφή στον κατάλογό του, διευκρινίζοντας ότι για παιδιά επιλέγεται Προσωπικός Ιατρός (Παιδίατρος) καθώς και για την παραπομπή για εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, που επίσης είναι επιλογή του ασθενούς και στην παραπομπή από ΠΙ σε ειδικό ιατρό/επαγγελματία υγείας ή νοσηλευτήριο. Η επίσκεψη σε φαρμακείο για προμήθεια φαρμάκων είναι και πάλι κάτι που ο ίδιος ο ασθενής επιλέγει.

«Το ΓεΣΥ κατήργησε το διαχωρισμό κρατικού και ιδιωτικού τομέα καθώς και τις ουρές και την ταλαιπωρία των ασθενών», τόνισε ο κ.Κουλούμας ο οποίος στα θετικά στοιχεία συμπεριέλαβε το λογισμικό καταγραφής των δεδομένων σε ολόκληρο το σύστημα.

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν ποιοτικές τις υπηρεσίες της υγείας στο ΓεΣΥ είναι κατά τον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ, η πρόσβαση, απόδοση και η αποτελεσματικότητα.

Αφού ανέλυσε τα περιθώρια βελτίωσης αναφορικά με τα τρία πιο πάνω χαρακτηριστικά, ο κ.Κουλούμας είπε, συνοψίζοντας πως, το ΓεΣΥ χρειάζεται να είναι ασθενοκεντρικό, μονοασφαλιστικό, καθολικό, ισότιμο, αλληλέγγυο, ποιοτικό, ολοκληρωμένο και οικονομικά βιώσιμο, που στοχεύει στο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Κύπριου πολίτη και σε όλες τις υγειονομικές του ανάγκες. «Πολεμάμε για το ΓεΣΥ … όχι το ΓεΣΥ», ήταν η δήλωση του κ.Κουλούμα εκφράζοντας έτσι την στήριξή του στις συλλογικές προσπάθειες για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων