Powered by

Κυρώσεις: Ποντάρει στη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων η Λευκωσία

Εν αναμονή για τις νέες λίστες από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο με νομικά και φυσικά πρόσωπα στην Κύπρο τα οποία οι αρμόδιες Αρχές των δύο χώρων θα θέσουν σε καθεστώς κυρώσεων, η Λευκωσία επενδύει προς την κατεύθυνση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης της όλης κατάστασης που δημιουργείται, στη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων(ΕΜΕΚ).

Οι νέες λίστες Αμερικανών και Βρετανών αναμένεται να γνωστοποιηθούν αύριο Παρασκευή, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο-ερωτηθείσες σχετικά-να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή ώρα γνωστοποίησής τους.

Οι ίδιες πηγές, ερωτηθείσες αναφορικά με την κάθοδο Αμερικανών και Βρετανών τεχνοκρατών προς υποστήριξη του εγχειρήματος σύστασης και λειτουργίας της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, τόνισαν πως η σύστασή της έχει καθυστερήσει πολύ και πως εάν λειτουργούσε, θα διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο κατά την παρούσα φάση.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισαν την σχετική απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2022 για σύσταση της ΕΜΕΚ. Κάτι το οποίο όμως δεν προχώρησε, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο, μετά δηλαδή την εκλογή του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η Βουλή αποδέσμευσε τα απαιτούμενα κονδύλια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες για σύσταση της ΕΜΕΚ χαιρετίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς-μεταξύ άλλων- θα λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης βρετανικής μονάδας. Παράλληλα, από πλευράς Βρετανίας εκφράστηκε ετοιμότητα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, η οποία-τονίζεται- θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή.

Ουσιαστικά η ΕΜΕΚ θα αντικαταστήσει τη Μονάδα Ελέγχου Κυρώσεων (ΜΕΚ) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ), που λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπό το Υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει των όσων ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το κλιμάκιο Βρετανών που θα έρθουν στην Κύπρο εργάζονται σε διάφορα τμήματα του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ για τον ίδιο σκοπό αναμένεται στην Κύπρο και ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Οι απλήρωτοι υπάλληλοι

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους εταιρειών υπό κυρώσεις, οι οποίοι δεν μπορούν πληρωθούν αφού έχουν παγοποιηθεί οι λογαριασμοί των εταιρειών στις οποίες εργάζονται, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπέδειξαν πως μέσα στους λογαριασμούς που πάγωσαν ήταν και κάποιοι για μισθοδοσία και ότι οι κυβέρνηση δεν μπορεί να αναγκάσει τις τράπεζες να απελευθερώσει χρήματα προς καταβολή των μισθών.

Όπως σημείωσαν, από πλευράς κυβέρνησης έγιναν διαβήματα σε Βρετανία και ΗΠΑ προκειμένου να αντιληφθούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, όπως υπογράμμισαν, απ’ εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία εφαρμόζουν τις κυρώσεις.

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας