Αίτημα Ελλάδας για €1,72 δισ. στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης

Νέο αίτημα, το τρίτο στη σειρά, υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα για πληρωμή 1,72 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Επιτροπής, τo τρίτο αίτημα πληρωμής αφορά 39 ορόσημα και 3 στόχους για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και σε υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, την έναρξη έργων για ανακαινίσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και τη διάδοση των κτιριακών υποδομών οπτικής ίνας.

Το αίτημα πληρωμής περιλαμβάνει επίσης σειρά μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων με καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ της κεντρικής και των περιφερειακών και τοπικών αρχών, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Άλλες μεταρρυθμίσεις αφορούν την αντιμετώπιση αδυναμιών της πολεοδομίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, τη σύσταση μιας νέας ρυθμιστικής αρχής ύδρευσης και αποχέτευσης για ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ενίσχυση της ρύθμισης της αγοράς των δημόσιων αστικών και υπεραστικών επιβατικών συγκοινωνιών και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου των βιομηχανικών ζωνών.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθεί με συνολικά 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια αλλά και ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξαρτώνται από τις επιδόσεις και από την υλοποίηση, εκ μέρους της Ελλάδας, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Επιτροπή τώρα θα αξιολογήσει το αίτημα και στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των οροσήμων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή.

Δειτε Επισης

Νέα εύσημα Moody's στις ελληνικές τράπεζες-Πώς είδε τα αποτελέσματά τους
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,378 δισ. ευρώ για κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο δίμηνο
Ποια είναι τα νέα check-in στα ξενοδοχεία της Αθήνας-Μεγάλα projects στον τομέα της φιλοξενίας
Εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ δεκαπενταετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων
Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις
Ελλάδα: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα από τους καταναλωτές
Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια
«Πρασινίζει» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Η νέα επένδυση με αρχικό εκτιμώμενο κόστος τα 50 εκατ. ευρώ
Άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Moody's
Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα