GreenComp Enterprises: Ενίσχυση της εκκίνησης πράσινων και ηθικών επιχειρήσεων

Το Ευρωπαϊκό Έργο GreenComp Enterprises έχει ως στόχο την υποστήριξη επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων, παρέχοντας τους την ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας παράλληλα την εκκίνηση δημιουργίας νέων ή της μετεξέλιξης υφιστάμενων εταιρειών σε βιώσιμες και περιβαλλοντικές επιχειρήσεις.

Η αποστολή του GreenComp Enterprises θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού, της εφαρμογής υβριδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και μέσω προσωπικής καθοδήγησης. Το εκπαιδευτικό υλικό που αναμένεται ν’ αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, θα περιλαμβάνει ενότητες όπως η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, χρηματοικονομικές γνωσεις και άλλους συναφείς τομείς.

Το έργο GreenComp Enterprises, είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έναρξη των εργασιών του τον Δεκέμβριο του 2022 και υλοποιείται στο πλαίσιο των Συμπράξεων Συνεργασίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων υπό την Βασική Δράση KA220-ADU. Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου πραγματοποιήθηκε στην Κοπενχάγη.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 7 εταίρους οι οποίοι προέρχονται από 6 χώρες. Συντονιστής του έργου είναι το DANITACOM (Δανία) και ως εταίροι του έργου οι οργανισμοί OECON Group Bulgaria (Βουλγαρία), MAGNETAR (Κύπρος), People of 2050 (Δανία), INZEB (Ελλάδα), Materahub (Ιταλία), Sensus (Σουηδία).

tpm

Σημαντική δράση που έχει υλοποιηθεί με επιτυχία ήταν τα 6 διαδικτυακά Focus Group με την συμμετοχή σχετικών φορέων και επιχειρήσεων σε κάθε χώρα εταίρου. Σκοπός των συγκεκριμένων Focus Groups, ήταν η ανίχνευση, ο εντοπισμός, η κατανόηση των εμποδίων, των αδυναμιών και των προκλήσεων που σχετίζονται με βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές. Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συναντήσεις με τις Ομάδες Εστίασης κάθε χώρας, αναφέρονται παρακάτω:

  • Η Βιωσιμότητα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA μιας εταιρείας. Η σταδιακή και σταθερή ενσωμάτωση μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη.
  • Η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου που σέβεται το περιβάλλον και εστιάζει στη συμβολή των ατόμων είναι απαραίτητη.
  • Η πρόσληψη ατόμων που υιοθετούν τις αξίες της εταιρείας και έχουν κίνητρο την ενεργοποίηση και εφαρμογή του οράματος τους για βιωσιμότητα, ενδέχεται ν’ αποτελέσουν σημαντικό συγκριτικό πλεόνεκτημα στην επίτευξη του στόχου.
  • Η καλή επιχειρηματική γνώση μπορεί να εφαρμοστεί σε δεξιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Η εύρεση χορηγών που επιθυμούν να υποστηρίξουν μικρές και βιώσιμες εταιρείες, μπορεί να είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη τους.
  • Οι προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, περιλαμβάνουν την αλυσίδα εφοδιασμού και τις πηγές ενέργειας, λόγω της αντίστασης στις αλλαγές, της περιορισμένης τεχνογνωσίας, των περίπλοκων κανονισμών και του υψηλού αρχικού κόστους.
  • Η επικοινωνία και η δικτύωση είναι επίσης θεμελιώδεις για τις επιχειρήσεις για την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών.

tpm2

Βασικός σκοπός του GreenComp Enterprises, είναι η αξιοποίηση των γνώσεων που θα παραχθούν από τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση η καθοδήγηση αυτών των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται ν’ αλλάξουν νοοτροπία με κατεύθυνση την ανάπτυξη και υιοθέτηση Εγχειριδίου Επιχειρηματικής Βιωσιμότητας και πρακτικών εντός της καθημερινής τους λειτουργίας.

Καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Οι εκθέσεις του JRC αναφορικά με τις δεξιότητες

Ας εργαστούμε μαζί για ένα πιο πράσινο μέλλον!

Στο πλαίσιο προώθησης του GreenComp Enterprises, εκκίνησε καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Γι' αυτό υλοποιούμε το GreenComp ως έργο αναφοράς για τις ικανότητες βιωσιμότητας.

Με αυτό το πλαίσιο, μπορούμε όλοι να εργαστούμε για ένα πιο λαμπρό μέλλον αναπτύσσοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις για να ζούμε και να ενεργούμε με βιώσιμο τρόπο. Στην καμπάνια, παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες εκθέσεις του JRC (Joint Research Center), συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το έργο όπως η έκθεση GreenComp Sustainability Competence Framework.

Το GreenComp αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία/πλαίσια ανάπτυξης γνώσεων βιώσιμης επιχειρηματικότητας, μαζί με το DigComp για ψηφιακές ικανότητες, το EntreComp για τις ικανότητες επιχειρηματικότητας και το LifeComp για προσωπικές, κοινωνικές και μαθησιακές ικανότητες, όπου όλα μαζί παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο δεξιοτήτων στήριξης προς την συμβολή των επιχειρήσεων για ένα βιωσιμότερο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το GreenComp Enterprises πλοηγήστε στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου: https://greencomp-project.eu/

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων